Artikel: Windows 10 en de instellingen die je moet weten

RDJ134 03 augustus 2015 om 19:52 uur

Afgelopen woensdag bracht Microsoft hun nieuwste Operating System (OS) Windows 10 uit, die de opvolger van Windows 7 en 8 is geworden. Om gebruikers van deze systemen over te halen is er een jaar lang (tot 29 juli 2016) de mogelijkheid om GRATIS!!, ja, GRATIS!!, te upgraden naar Windows 10, waarna je device levenslang een licentie heeft totdat deze kapot gaat. Maar zoals Future in de film 8 Mile uit 2002 al zei: gratis komt meestal met een lul in je reet, en dat is in dit geval ook een beetje. Want na je upgrade of verse installatie van Windows 10 staan er een hoop dingen aan (zogenaamde opt-out) die niet nodig zijn en voor mensen die net als wij op hun privacy gesteld zijn niet gewenst worden. Hoe je dit kan uitzetten, wat het doet en ook hoe je de games kan streamen met de Xbox One, ga ik je op een simpele manier in het onderstaande artikel uitleggen.





Lokaal of Microsoft-Account?
Tijdens de installatie zal je de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van een lokaal account of één met je Microsoft Account. Die overigens bij mij magisch aanging nadat ik deze gebruikte voor de Xbox One-app, dus wees hierbij op je hoede. Bovendien gaat het Microsoft geen reet aan wanneer je wel en niet inlogt op je EIGEN systeem. Dit kan je dus uitzetten door het volgende te doen:

Instellingen: Accounts/Uw Acount. Waarna je kan selecteren van Lokaal en Microsoft Account.

Eerlijk is eerlijk, als je niet echt paranoïde bent zoals ik, dan schept het gebruik van je Micosoft Account een hoop mogelijkheden om diensten te syncen en te intrigeren in je dagelijkse Windows 10 gebruik en ervaring.

Opruimen van je oude Windows-installatie
Als je gebruik maakt van de GRATIS!! upgrade (vergeet niet eerste een backup te maken van je belangrijke bestanden) van Windows 7 of 8 naar Windows 10, dan zal je na de update op de C: een Windows.old map zien staan. Hierin staat je oude besturingssysteem en kan je deze terugzetten als je dat wilt, iets wat in ICT-termen een rollback heet. Deze zal als het goed is automatisch na een maand verwijderd worden, maar wie het wilt versnellen kan het op de volgende manier doen:

Instellingen en in de zoekbalk het volgende typen: Schijf opruiming. Dan kies je vervolgens: Schijfruimte vrijmaken door onnodige bestanden te verwijderen. Dit duurt even en dan krijg je een overzichtelijk schermpje waar je Vorige Windows-installatie aanvinkt en dan Systeembestanden opschonen kiest en tada: de oude installatie is verdwenen. LET WEL OP!! Als je dit doet zijn alle oude instellingen van het oude OS en diens mappen weg.

Windows Updates delen via p2p
Microsoft zal met Windows 10 een nieuwe weg inslaan voor systeemupdates. Voorheen was dit één keer per maand op een dinsdag, maar nu kan dit elke dag worden en daarmee kunnen kritieke bugs en gaten in het systeem snel worden gedicht. Het updaten van je systeem kan op twee manieren verlopen. De eerste is gewoon via een server van Microsoft zelf maar ook via het Peer to Peer- aka p2p-systeem die je kent van het Bittorrent-protocol. Om de servers zoveel mogelijk te ontlasten, staat de 2p2-optie dus standaard aan en kan een hoop bandbreedte van je wegslurpen en je netwerk belasten en dan heb ik het niet eens over de veiligheidsrisico's die dit met zich kan meebrengt. Dus ging dit hier gelijk standaard uit door de volgende handeling:

Instellingen: Bijwerken en Beveiliging/Windows Update/geavanceerde opties/Kiezen op welke manier updates worden geleverd/schuifje op UIT zetten.





Kiezen van andere standaardbrowser
Windows 10 komt standaard met de Microsoft Edge-browser, dat de opvolger is van Internet Explorer. Edge is bloed- en bloedsnel en heeft ook de nodige instellingen waarvan de Flash Player aan- en uitzetten de belangrijkste is. Persoonlijk heb ik geen problemen met Edge, maar voor de mensen die liever een andere browser als Chrome of het met bloatware zinkende schip dat Firefox heet wilt gebruiken is er de volgende tip:

Instellingen: Systeem/Standaard-apps/Webbrowser

Let wel op: je moet de nieuwe browser wel al geïnstalleerd hebben staan voor je deze uit een lijst kan kiezen. Dit gaat door simpelweg op het icoontje te klikken en de nieuwe browser te selecteren. Verder kan je daar ook je muziek (foobar2000) en videospeler (VLC of, beter, Kodi) veranderen in één van je eigen keuze.


Privacy settings in het algemeen
Windows 10 is er op gericht om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken, en om zoveel mogelijk data van jou als gebruiker te verzamelen. Daarom maken ze gebruik van een opt-out systeem waarbij er een hoop toeters en bellen al aan zijn gezet in de hoop dat dit je niet interesseert of dat je het niet kan vinden. Dingen zoals reclame in apps en de data van je browser en programma's die je gebruikt. Ook je locatie wordt standaard met Microsoft en derde partijen (lees: adverteerders) gedeeld en dit geldt ook voor je webcam en microfoon. Een hoop dingen dus die veel gebruikers als mijzelf niet willen. Hoe bepaal je wat wel en niet toegang mag hebben en wat er gedeeld kan worden? Simpel door de volgende handeling:

Instellingen: Privacy en daar staat een redelijk lange lijst met schuifjes die standaard allemaal op aan staan. Wat je hier verder doet is geheel aan jou als gebruiker.


Wi-Fi Sense handig of gevaarlijk?
Windows 10 heeft een nieuwe optie voor de mensen die wifi (dat je uitspreekt als WIJVIJ en niet Wiefie) gebruiken en hun thuisverbindingen willen delen met vrienden en bekenden die gekoppeld staan aan je Outlook, Skype en zelfs Facebook. Verdomd handig als je niet achterdochtig bent, maar een nachtmerrie voor mensen die gesteld zijn op privacy. Daarnaast staat ook standaard de optie verbinden met open wifispots aan en dat is levensgevaarlijk voor een Men in the Middle attack op je systeem, waarbij kwaadwillende hackers je systeem kunnen overnemen. Dus die shit moet uit en dat doe je als volgt:

Instellingen: Netwerken en Internet/Wi-Fi instellingen beheren/Verbinden met voorgestelde open hotspots UIT! Of je de optie Verbinding maken met netwerken die worden gedeeld door mijn contactpersonen wel of niet wil gebruiken is aan jou, maar voor privacy en veiligheid is het aan te raden het uit te zetten.

Xbox One-games streamen naar je laptop, PC en elk ander device dat Windows 10 heeft
Met de komst van Windows 10 heeft Microsoft beloofd dat dit het ultieme OS voor gamers zal zijn en daarbij speelt de Xbox One een hele grote rol. Standaard staat de Xbox App in je startbalk geïnstalleerd. Hiervoor gebruik je het Xbox Live-account om in te loggen en is deze vrij rechttoe en rechtaan met gebruik. De optie die ik nu wil uitleggen is hoe je games (helaas gaat dit niet met alle andere apps als Netflix of je tv-tuner) kan streamen naar je PC of laptop. Wat je hiervoor moet doen is als volgt:

Xbox One: Instellingen/Voorkeuren/Smartglass-verbindingen aanzetten.

PC of laptop met Windows 10 en de Xbox App: verbinding maken met je Xbox One (op één na laatste icoontje)

Als je dit goed hebt gedaan zie je nu hier je Xbox One staat die je selecteert en dan kies je streamen testen voor de eerste keer. Daarna Streamen. En als je dit goed gedaan hebt krijg je het beeld van je Xbox One nu op je monitor of laptop te zien en vraagt deze of je een controller wilt aansluiten.

Hier begint de fun want... Je neemt je Xbox One-controller die je via een USB-kabel verbindt met de PC/laptop en spelen maar alsof je achter het scherm in de kamer zit. Maar het feest houdt niet op, want ook een Xbox 360-controller met draad werkte met de meeste games prima en nu komt het: ik heb mijn draadloze PlayStation 3-headset via bluetooth aangesloten op de testlaptop en kreeg het geluid van de game (Batman: Arkham Knight en Battlefield 4) in stereo over mijn oren heen.

Maar, en er is altijd een maar, het streamen werkte eigenlijk prima alsof ik in de kamer achter mijn tv zat, maar toch had ik hier en daar het gevoel last van lag te hebben. Daarnaast heb je tijdens het spelen ook de mogelijkheid om screenshots te maken (al dan niet met een hotkey combinatie) en met de DVR je speelsessies op te nemen. Deze laatste optie heb ik niet kunnen testen omdat mijn laptop niet voldeed aan de hardware-eisen om dit te doen. Hoewel het allemaal goed werkt, moet ik je er wel op wijzen dat de beeldkwaliteit van de stream niet zo goed is als die van je eigen (full) HDTV en zelfs waziger en minder scherp is. Iets wat ongetwijfeld in de toekomst veranderd zal worden.





Hoewel dit geen review is van Windows 10, en ik waarschijnlijk paranoïde overkom met de privacyinstellingen, is dit nieuwe OS van Microsoft een behoorlijke power house waar je de aankomende tien jaar mee zal gaan werken. Het is bloedsnel, ziet er ongelofelijk slick uit, heeft meer mogelijkheden dan ooit en voor de huilebalken die niet wisten wat Classic Shell was weer de oude vertrouwde startbalk zoals deze al sinds 1995 in gebruik is. De enige nadelen die ik tot nu toe ben tegengekomen zijn de privacyinstellingen en het uitzetten van alles waar opeens mijn Microsoft-account aan was gekoppeld. Mocht je dit een leuk artikel vinden, laat het even hier of op Twitter weten, dan schrijf ik er nog één met alle nieuwe mogelijkheden, opties en hotkeys.

Reageer