Trailer van de documentaire Oldschool Renegades

RDJ134 12 september 2013 om 23:27 uur

Weinig mensen weten dat ik eind jaren tachtig en jaren 90 muziek mixte en tracks produceerde. Sterker ik heb mee gewerkt aan een aantal CD's (De hele reden waarom ik een PC kocht was voor harddisc recording) en intro's voor Bodybuilders heb gemaakt. Verder was ik te vinden op de eerste house party's zoals Rave the City, en kwam ik midden jaren 90 wekelijks bij Richard van Namen (Rotterdam Termination Source) over de vloer. Daarom sta ik dan ook te springen om de documentaire Oldschool Renegades te zien, en want de onderstaande trailer was voor mij een trip naar het verleden.






Oldschool Renegades is een documentaire over de opkomst van house, rave en techno in de jaren '90. De film begon twee jaar geleden als hobby project van house producer Maurice Steenbergen, de man achter de internationale monster hit Poing. Maurice ging op zoek naar de oorsprong van de house en de snelle opkomst van ravescene met behulp van de contacten die in de loop der jaren heeft gekregen. Na twee jaar research en talloze interviews met de pioniers van de elektronische dansmuziek is de documentaire Old School Renegades af.

Een fascinerende reis door de analen van de house muziek. In gesprekken met onder andere legendarische figuren als Frankie Bones, Joey Beltram, Moby en The Prodigy neemt Maurice Steenbergen (Rotterdam Termination Source -- Poing) ons mee naar de begindagen van de house en rave. De invloeden van New York, Londen en Manchester zijn voelbaar. De documentaire richt zich vooral op de op dance gerichte D.I.Y mentaliteit waarin ook Europese innovators als T88 (België) en onze eigen Paul Elstak aan bod komen. Old School Renegades is een krachtig visueel verhaal doorspekt met house classics, inclusief het verhaal achter de grootste anthems. Een must voor elke liefhebber maar ook een opzienbarend kijkje in de keuken van de house scene.

----

Regisseur Maurice Steenbergen was een lokale DJ in Spijkenisse toen hij samen met Danny Scholte een wereldhit scoorde met 'Poing'. Deze plaat wordt tot de dag van vandaag gezien als de wereldwijde commerciële doorbraak van de 'Gabber House' rage. Phil de Wilde, producer van 2 Unlimited vertelt in een interview dat zonder 'Poing' hun grootste hits 'No Limits' waarschijnlijk nooit het daglicht zou hebben gezien.

Maurice Steenbergen, inmiddels 40 en maker van videoclips, ging zelf op onderzoek uit om de verhalen boven water te krijgen van al die andere artiesten die vanuit hun slaapkamer studio's de basis legden voor de scene zoals we die nu kennen. Het resultaat, een ruim 90 minuten durende documentaire, gaat in premiere op de ADE (Amsterdam Dance Event) op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober 2013 in de Melkweg Cinema.

----

De artiesten:
Richard Hall (Moby), Liam Howlett, Keith Flint, Maxim Reality (The Prodigy), Frankie Bones, Joey Beltram, Lenny Dee, Ben Stokes (DHS), Graham Massey (808 State), Nick Halkes (XL Recordings), Matt Nelson (SL2), Eamon Downes (Liquid), DJ Smiley (Shut up and Dance), Acen Razvi (Acen), Renaat Vandepapeliere (R&S Records), Cisco Ferreira, CJ Bolland, Frank de Wulf, Ya Kid K, Patrick de Meyer (Technotronic), Olivier Abbeloos (T99, Quadrophonia), Nikkie van Lierop (Praga Khan), Miss Djax, DJ Paul Elstak, Orlando Voorn, Jeroen Flamman, Guido Pernet (Human Resource), Danny Scholte (Rotterdam Termination Source), Dov J Elkabas (The Prophet), Oliver Bondzio, Ramon Zenker (Hardfloor, Interactive), Jens Lissat (Interactive), Sven Rohrig (3rd Phase), John Walker (DJ Kutski).

Reageer