Monday Cosplay

Scars 11 november 2013 om 21:12 uur

It's fucking Monday again en dat betekent cosplay, tetten, Captain Spider-Man Picard en een epische Boba Fett papa. Tissues bij de hand want er zitten weer prachtige vrouwen tussen. Dus hang je met griep boven de pot? Snuit je neus, trek door en trek door. Vorige week heb ik een post moeten overslaan in verband met ziekte en zeer. Deze week maak ik het goed ondanks dat ik zwaar in de voorbereidingen voor mijn nieuwe festival zit. Deze maandag nieuwe feitjes, want hoe zit het eigenlijk met die kostuums? Wikipedia for your ass...

"Cosplay kostuums lopen sterk uiteen en kunnen variëren van eenvoudige outfits tot zeer gedetailleerde "Mechakostuums". Cosplay wordt over het algemeen gezien als iets anders dan Halloween- en Carnavalkostuums aangezien het bedoeling bij cosplay is om een specifiek idee of personage uit te beelden in plaats van de cultuur en symboliek die bij het feest hoort. Als zodanig, zolang zij het kostuum dragen zullen cosplayers vaak proberen om het gedrag en lichaamstaal van het personage proberen over te nemen (met out of character pauzes tussendoor). Hoewel elke bron die zich leent voor dramatische interpretatie gebruikt kan worden als inspiratiebron, word er bij cosplay met meest voor anime- of mangapersonages. De meeste cosplayers creëren hun eigen kostuums, met afbeeldingen van het personage en diens kleding als inspiratie. Bij het maken van het kostuum wordt er veel tijd besteed aan detail en kwaliteit. Hierdoor kan de vaardigheid van een cosplayer worden gemeten aan de hand van de moeilijkheidsgraad van de details van het kostuum en hoe goed deze zijn nagemaakt. Vanwege de moeilijkheidsgraad van het repliceren van sommige details en materialen, onderwijzen cosplayers zichzelf vaak in het vervaardigen van specialiteiten, zoals textiel, handwerk, beeldhouwen, schminken, glasvezel, Mode ontwerp, hout en andere bruikbare materialen om het uiterlijk en de textuur van het kostuum zo accuraat mogelijk te repliceren. Bijna alle cosplayers dragen pruiken in combinatie met hun outfit om het personage nog accurater weer te geven. Dit is vooral nodig bij anime en manga personages omdat deze vaak een onnatuurlijke en unieke stijl van haar hebben.
Bij eenvoudigere kostuums kan het gebrek aan complexiteit gecompenseerd worden door meer aandacht te besteden aan de materiaalkeuze en de kwaliteit van het gehele kostuum. Het proces van het creëren van een kostuum kan soms erg lang en tijdrovend zijn waardoor het een zeer persoonlijke onderneming en prestatie is voor vele. Dit belastende en vaak dure proces wordt gezien als een van de dingen die cosplayers verenigd en als een deel van de cultuur van cosplay.
Cosplayers verkrijgen hun kostuums via vele verschillende methoden. Fabrikanten produceren en verkopen kostuums met variërende kwaliteit voor het gebruik bij cosplay. Deze kostuums worden vaak online verkocht maar kunnen vaak ook bij speciale winkels en op conventies gekocht worden. Er zijn ook een aantal mensen die in opdracht werken. Deze houden zich bezig met het maken van kostuums op maat, rekwisieten of pruiken ontworpen en op maat gemaakt voor het individu. Een aantal sociale netwerksites voor cosplay hebben een sectie waar dergelijke diensten worden geadverteerd. Andere cosplayers, die liever hun eigen kostuums maken, bieden een markt aan voor individuele onderdelen, accessoires en diverse grondstoffen, zoals onbewerkte pruiken of uitbreidingen, haarverf, voorbewerkte doeken en naaiwerk, vloeibare latex, bodypaint, schoenen, sieraden en rekwisieten zoals wapens. De meeste cosplayers maken gebruik van een combinatie van methodes om hun kostuum samen te stellen. Ze laten het wapen bijvoorbeeld door een externe partij doen, creëren de kleding zelf, kopen een aantal accessoires bij een gespecialiseerde winkel, halen de schoenen voor het kostuum bij een normale schoenenwinkel en passen die zo aan dat deze bij het kostuum passen.
Om zo veel mogelijk op het personage te lijken doen sommige cosplayers aan verschillende vormen van lichaamsmodificatie. Contactlenzen die overeenkomen met de kleur van de ogen hun karakter is een gebruikelijke vorm hiervan, vooral bij personages die zeer unieke ogen hebben als deel van hun identiteit en handelsmerk. Contactlenzen die groter zijn dan normaal worden ook vaak gebruikt om de grote ogen van anime- of mangapersonages na te bootsen. Een andere vorm van lichaamsmodificatie die vaak gebruikt wordt is het kopiëren of van een tatoeage of markering die het personage heeft. Tijdelijke tatoeages, markeerstift, bodypaint of in zeldzame gevallen zelfs permanente tatoeages worden gebruikt door cosplayers om het gewenste uiterlijk te verkrijgen. Permanente en tijdelijke haarverf, spray-in haarkleuring, en gespecialiseerde extreme styling producten worden gebruikt door een aantal cosplayers die het haar hebben om het gewenste kapsel te bereiken."












Reageer