[GC10] Sony persconferentie keynotes

RDJ134 18 augustus 2010 om 02:58 uur

Gisteren hield Sony in Keulen een persconferentie waarbij ze een hoop PR geblaat hielden en diverse nieuwe games en diensten aankondigde. Nu had ik zelf wel alles kunnen opschrijven, maar Sony was zo vriendelijk om ons een mail met alle highlights te sturen. Dus hier onder een schaamteloze knip en plak actie.

Sony Computer Entertainment Europe bevestigt op gamescom sterke najaars line-up en biedt een glimp van wat 2011 zal brengen


· Release datum GT5 : 3 november

· Introductie nieuw model PlayStation®3 met meer opslagruimte

· Launch PlayStation®Move bevestigd voor 15 september

· Introductie uitgebreidere NOS-service in Nederland

· Bekendmaking PSP Essentials-reeks

· Resistance 3 en Ratchet & Clank®: All 4 One aangekondigd



Keulen, 17 augustus 2010 - Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) zette vandaag, tijdens de jaarlijkse gamescom-beurs in Keulen, zijn visie voor het komende jaar uiteen. Het bedrijf introduceert twee nieuwe modellen van de PlayStation®3 (PS3T), met een grotere harde schijf, ter vervanging van de huidige modellen. Het bedrijf introduceert bovendien voor het eerst zes nieuwe kanalen voor catch-up tv, waaronder een uitgebreidere NOS-service, een hele reeks nieuwe titels voor de PSPT (PlayStation®Portable) Essentials-serie en gloednieuwe games van de gewaardeerde ontwikkelaar Insomniac Games: Resistance 3T en Ratchet & Clank®: All 4 One.



Marktleider in groei:

President en CEO van SCEE, Andrew House, legt uit dat de PlayStation®-verkoop, gestimuleerd door de introductie van de slankere en lichtere PS3 in september 2009, ten grondslag ligt aan toonaangevende prestaties op de markt. Wereldwijd werden er 38 miljoen PS3's verkocht terwijl de SCEE-verkopen opliepen tot meer dan 16 miljoen stuks, met een jaarlijkse groei van 57%. De uitzonderlijke groei van de softwareverkoop met 38%, in sterk contrast met de marktdaling van 2%, is te danken aan enkele exclusieve en marktleidende titels als Heavy RainT, God of War® III en Uncharted®2: Among Thieves.



Nieuwe modellen van PS3 reageren op groei in contentservices:

House onthult twee nieuwe PS3-modellen met een aanzienlijk grotere harde schijf. Deze bekendmaking is een reactie op de snelle toename in hoeveelheid en gebruik van downloadbare content op het PlayStation®Network, variërend van games tot films. Het 320-GB model PS3, dat het bestaande 250-GB model vervangt, is verkrijgbaar in een exclusieve PlayStation®Move-bundel voor ? 349 (aanbevolen winkelprijs). House bevestigde ook dat een 160-GB model PS3 vanaf oktober het huidige 120-GB model gaat vervangen voor dezelfde prijs van ? 299 (aanbevolen winkelprijs).



Nieuwe software en services:

House bevestigt dat de focus ligt op de ontwikkeling van het PlayStation-entertainmentassortiment, waarbij de PS3 zijn plaats in het midden van de woonkamer zou opeisen. Dit wordt benadrukt met de bekendmaking dat de muziekstreaming-service VidZoneT binnen de SCEE-regio bijna 500 miljoen video's aan gebruikers thuis heeft geleverd. House introduceert ook de volgende PlayTVT-upgrade, met de naam PlayTV Live Chat, die later in 2010 beschikbaar zal zijn: deze upgrade zal community-functionaliteit bieden en zo getypte gesprekken op het scherm mogelijk maken. House grijpt het komende voetbalseizoen aan om te illustreren hoe PlayTV Live Chat gesprekken in real time op het scherm over een wedstrijd of scheidsrechter tussen PlayTV-kijkers wereldwijd mogelijk maakt. Daarnaast wordt een verdere uitbreiding van kanalen voor catch-up tv bevestigd, met de toevoeging van zes nieuwe kanalen op de PS3. Ondermeer Duitsland, Spanje, Groot- Brittannië, Australië, Finland en Nederland, met een uitgebreide NOS-service, krijgen meer kanalen. Op vergelijkbare wijze wordt het plezier van een film kijken op de PS3 uitgebreid met de komst van de wereldwijde filmcommunity op basis van de filmstreaming-service MUBI. MUBI biedt de gratis MUBI-toepassing van de PlayStation®Store die in oktober naar de PS3 kan worden gedownload, en richt zich met name op geprezen onafhankelijke en klassieke films.



PlayStation Network en PlayStation®Plus:

House besteedt aandacht aan het groeiende belang van PlayStation Network. Hij wees op de rol die het netwerk speelt bij het samenbrengen van verschillende community's, van traditionele gamers die online Call of Duty® spelen tot makers van SingStar®-video-uploads of ModNation RacersT en LittleBigPlanet-fans die hun laatste werk delen. House benadrukt ook het belang van PlayStation®Plus en de videoleveringsservice, die, zoals hij nu zei, in totaal meer dan 5.000 titels in de PAL-regio's kan leveren.


Resistance 3 en Ratchet & Clank: All 4 One bevestigd

Ted Price, CEO en President van Insomniac Games, Inc., kondigt Ratchet & Clank: All 4 One aan, de nieuwste game in de populaire franchise. Voor het eerst kunnen maximaal vier spelers een team vormen en samen als Ratchet, Clank, Quark of Dr. Nefarious op een woeste vreemde planeet de strijd aangaan. Hij liet het publiek vol verlangen naar meer achter na zijn aankondiging van Resistance 3 met een intrigerende video die een tipje van de sluiter oplichtte van de volgende episode in de veel geprezen franchise.



PSPT (PlayStation®Portable)-services trekken een jonger publiek:

Wereldwijd zijn in het vorige boekjaar 9,9 miljoen PSP's verkocht, wat vooral te danken is aan services zoals Digital Comics, waarvan wereldwijd al meer dan drie miljoen comics zijn gedownload. Innovatief, betaalbaar en toegankelijk: dat is de mantra achter de PSP. Dit bewijst zich met de Minis, snel en eenvoudig te downloaden titels, waarvan er in minder dan een jaar meer dan een miljoen zijn gedownload. De Essentials (voor ? 9.99 (aanbevolen winkelprijs)) maken gaming betaalbaar voor iedere portemonnee. Dit jaar wordt het Essentials-assortiment uitgebreid met nieuwe titels, zoals Wipeout Pure, PataponT, Buzz!T: Quiz World, LemmingsT en Everybody's Golf.


Het komende jaar

House wijst verder op het programma voor het komende jaar, met Gran Turismo®5, LittleBigPlanetT 2, InFamousT 2, SorceryT, DC UniverseT Online en Time Crisis: Razing StormT, de PlayStation Move en stereoscopisch 3D-gamen. House bevestigt dat de PlayStation Move op 15 september in de winkels ligt: de motion controller voor de PlayStation Move kost ? 39.99 (aanbevolen winkelprijs), terwijl de navigatiecontroller voor de PlayStation Move ? 29.99 (aanbevolen winkelprijs) gaat kosten. Het Starter pack, bestaande uit een PlayStation Move motion controller, PlayStation®Eye en een starter disc, komt op ? 59.99 (aanbevolen winkelprijs). Hij noemde ook de brede variatie aan software die beschikbaar komt voor de Move, zoals voor de traditionele gamer belevingen met The FightT, Heavy RainT Move Edition, SOCOMT: Special Forces, Time Crisis: Razing StormT en MAGT en voor de hele familie games als Start the Party, Sports ChampionsT, TV Superstars en EyePetT Move Edition.



De presentatie eindigde met een blik op de toekomst voor stereoscopisch 3D-gamen binnen het kader van de 3D-strategie van de hele Sony-groep. Slechts twee maanden na het debuut van stereoscopische 3D-games zoals WipEout®HD en PAIN, maakt House gebruik van de gelegenheid om verwachte titels als Gran Turismo®5, Killzone®3 en MotorStormT Apocalypse onder de aandacht te brengen en om de gevolgen ervan op gameplay te demonstreren - van het inschatten van grote afstanden in Gran Turismo 5 tot het compleet één worden met de vreemde landschappen in Killzone 3.


Samenvatting van de belangrijkste bekendmakingen:



  • PS3-hardwareverkoop SCEE jaarlijks toegenomen met 57%
  • PS3-softwareverkoop SCEE jaarlijks toegenomen met 46%
  • Release GT5 op 3 november 2010
  • Er worden twee nieuwe modellen van de PS3 geïntroduceerd: een PS3 met 320 GB en een PS3 met 160 GB, als vervanging van de huidige modellen
  • PlayTV Live Chat wordt later in 2010 geïntroduceerd
  • MUBI, filmbibliotheek, wordt geïntroduceerd in oktober
  • Er worden nieuwe kanalen voor catch-up tv geïntroduceerd
  • Er wordt een nieuwe selectie PSP-games geïntroduceerd in de Essentials-serie
  • PlayStation Move wordt geïntroduceerd op 15 september

    Ø Motion controller voor de PlayStation Move: ? 39.99 (aanbevolen winkelprijs)

    Ø Navigatiecontroller voor de PlayStation Move: ? 29.99 (aanbevolen winkelprijs)

    Ø Starter pack: ? 59.99 (aanbevolen winkelprijs)

  • Virtua Tennis 4T van SEGA wordt geïntroduceerd met zowel stereoscopische 3D- als PlayStation Move-functionaliteit
  • Resistance 3 wordt in 2011 op de markt gebracht
  • Ratchet & Clank®: All 4 One wordt in 2011 op de markt gebracht
  • Reageer