Striptekenaar en bedenker van Haagse Harry overleden

RDJ134 23 oktober 2014 om 14:35 uur

Haagse Harry is een begrip in en buiten Den Haag, want dit grof gebekte stripfiguur is een icoon voor de stad en vertegenwoordigd de cultuur, de taal en de bevolking perfect met een knipoog. Helaas is Marnix Rueb vannacht op 59 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker en is hier mee de tweede prominente hagenees die dit jaar aan deze slopen ziekte overleden. Zoals Harry zelf zou zeggen: kankah ziektuh!!


Striptekenaar Marnix Rueb, de bedenker van de Haagse stripheld Haagse Harry, is overleden. Dat bevestigt zijn broer. Rueb had longkanker.

Marnix Rueb is 59 jaar geworden. Drie weken geleden werd bij hem longkanker geconstateerd, die niet meer te behandelen was.

Onlangs presenteerde Rueb een Haagse versie van Nijntje: 'Nèntjûh an zei'. Zijn bekendste strip is Haagse Harry. 'Harry' verscheen voor het eerst in de Haagse uitgaanskrant 'Doen'. Al snel figureerde Haagse Harry ook in andere publicaties en in de jaarlijkse 'Groen-Geile Scheuâhkalendâh'.

Prominente plek voor Haags dialect

Volgens zijn familie is 'wellicht zijn grootste verdienste dat hij het Haagse dialect een eigen fonetica gegeven heeft en daarmee het Haags een prominente plek in de Nederlandse samenleving.'



Reageer