Brein verwacht eerste schadeclaims voor Popcorn Time gebruikers binnen een maand

RDJ134 20 oktober 2015 om 18:33 uur

Popcorn Time is een prachtig stukje software die Hollywood bang maakt, sterker ze schijten in hun broek voor de piraten versie van Netflix. Dus wat doen de filmmaatschappijen en TV zender?? ze klagen de gebruikers er van aan, zoals in het verleden al is gebeurd in Amerika, Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Nu leken deze taferelen hier in Nederland nog ver weg, maar volgens Tim Kuik van Stichting Brein (tumor) zal volgende maand de eerste schikkingsvoorstellen bij de Nederlandse gebruikers op de deurmat gaan vallen. Want zoals je weet is er sinds vorig jaar een download verbod van kracht, en kunnen filmmaatschappijen nu dus individuele gebruikers strafrechtelijk aanpakken.

Uiteraard mag Calimero Tim weer even schitteren in diverse interviews en TV optredens, want ook zijn stichting moet natuurlijk aan de grote Hollywood bazen laten zien dat hij werkt voor zijn geld. Maar wat Timmie (zeg dit zoals Timmy uit South Park) vergeet één ding dat als Popcorn Time gebruikers een VPN dienst gebruiken die niet logt, je IP verborgen is en blijft voor derden en je niet te achterhalen bent. Net als je TOR of i2p gebruikt. Dat is wat de slimmere computers gebruikers vanaf nu zullen gaan doen. Dus de enige die hier nu de dupe mee worden zijn de wat domme huis tuin en keuken gebruikers die geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Wat mij het meeste stoort aan het hele Download verbod en mensen als Tim Kuik is dat er geen goede alternatieven zijn en dan snel Netflix en Spotify naar voren worden geschoven. Dus laten we eens kijken:

Netflix: Oude films, terwijl in de US al nieuwere films gewoon te bekijken zijn. Dus gebruiken veel mensen een VPN om deze nieuwe films en series te kijken. Iets wat weer illegaal is volgens de gebruikers overeenkomst en je vervolgens betaalt en illegaal bezig bent...

Daarnaast is het beeld van Netflix gewoon kut. Sure voor de meeste huis tuin en keuken gebruik zal dit prima zijn, maar voor film puristen is het beeld heel erg slecht te noemen door een te lage bitrate en je meer moet betalen (want money money money) voor betere kwaliteit die nog steeds een lage bitrate heeft.

Spotify: De ongekroonde muziek streaming dienst die als alternatief voor het downloaden van muziek keer op keer naar voren wordt geschoven. Ook hier komt kwaliteit weer om de hoek kijken. Want ook de Bitrate van deze dienst is om te huilen, en is het soms aanlokkelijker om een album illegaal te downloaden die vele malen beter is van kwaliteit dan deze troep waar je voor kan betalen. Ook hier geld weer een kwestie van smaak en kennis, want de gemiddelde gebruiker zal niet eens het verschil kunnen horen. Maar het gaat om het idee.

Spotify is slecht met het betalen van artiesten, zoals je hier kan zien verdienen sommige dikke knaken, en zijn anderen als RadioHead al vertrokken omdat ze het niet genoeg vond. Kleinere artiesten die vijfhonderd duizend keer beluister worden krijgen letterlijk enkele centen toegeworpen. Of te wel ze worden nog harder genaaid door Spotify dan wanneer iemand hun muziek zou downloaden, want dan weet je als dief dat je hier GEEN geld aan verdiend zoals Spotify wel doet.

Film Industrie en TV zenders:

Grote schuld van het downloaden ligt bij de filmmaatschappijen en TV zender zelf, de reden is regio indeling. Vaak verschijnen films hier pas in de bioscopen als deze al lang en breed in Amerika op DVD en Blu-ray verkrijgbaar zijn. Want mensen kunnen nu eenmaal niet wachten als er op het internet een grote buzz gaande is over een bepaalde film en dan vervolgens drie tot vier maanden moeten wachten voor deze hier in de bioscopen draait. Dit geld ook overigens voor Amerikaanse TV series, hoewel dit tegenwoordig iets beter is geregeld. Aangezien je op FOX binnen 24 uur The Walking Dead kan bekijken en de series van HBO ook een dag later beschikbaar komen. Enige nadeel hier is dat als je diverse series van verschillende Amerikaanse TV zender wilt volgen je al snel zestig euro per maand kwijt bent. Bovendien als je een zender als Syfy wilt kijken, je in mijn geval bij Ziggo weer een duurder pakket moet nemen, en dat terwijl ik zelden tot nooit TV kijkt en ik al 17.50 per maand weg gooit, omdat TV verplicht moet worden afgenomen bij internet. Waar door je opeens meer dan honderd Euro per maand kwijt bent om TV series te volgen.....

Ander probleem is ook de fysieke media als DVD en Blu-ray die allemaal regio gelockt zijn en soms zelfs een jaar na de Amerikaanse fysieke release verschijnen. Die ook vaak bij de release nog eens fookin duur zijn en prijzen als 25 euro heel gewoon zijn. Nu kan je wel wachten tot deze een stuk goedkoper is geworden, maar mensen, hoe prijzen en wachten gaan nu eenmaal niet samen.

Nu wil ik piraterij niet goed praten, want aan het einde van de rit is het gewoon een verkapte vorm van diefstal. Maar film maatschappijen en TV zenders zijn zelf net zo schuldig aan het probleem door niet mee te gaan met hun tijd en het in standhouden van een verouderd zakenmodel. Mensen als Tim Kuik spelen hier handig op in met hun angst tactieken die alleen maar lachwekkend zijn voor de wat beter voorbereide downloader en streamer. Maar goed, tot zo ver mijn rant in wat een nieuwspost zou moeten zijn ;)

Update: Dutch Film Works gaat nu achter Popcorn Time gebruikers aan.

Reageer