Vrijdagavond, filmavond: Tron (1982)

RDJ134 28 januari 2011 om 20:29 uur

Om te vieren dat Tron Legacy nu in de Nederlandse bioscopen draait, willen wij van Eigenwereld.nl je de gelegenheid geven om kennis te maken met het origineel uit 1982. Daarin zien we de computerhacker Kevin Flyn die probeert zijn oude werkgever ENCOM te hacken, want het hoofd hiervan (Ed Dillinger gespeeld door David Warner) heeft zijn videogames gejat en uitgebracht zonder hem één cent te geven. Maar wat niemand weet is dat Dillinger een computerprogramma heeft dat Master Control Program (MCP) heet en de wereld wilt veroveren.

De enige die hem kan stoppen is het beveiligingsprogramma Tron dat verstopt zit in The Grid, een virtuele wereld waar programma's er uit zien als mensen en gedwongen worden om tegen elkaar te gamen tot de dood er op volgt. Als Flyn in deze mainframe terecht komt zal hij er alles aan moeten doen om er ook weer uit te komen en er samen met Tron voor te zorgen dat Master Control Program (MCP) gestopt wordt.

De film was toen hij uit kwam baanbrekend door het gebruik van computer effecten en animaties, maar was helaas geen groot succes. Alleen onder een grote groep hardcore science fiction fans werd het een cult film, en werd de gelijknamige video game een ongekend succes. Later volgde er nog meer video games waar van Tron Evolution de laatste is. Maar goed deze film heeft een grote invloed op mijn leven gehad en heeft me de geek/nerd/film fan gemaakt die ik vandaag de dag ben. Tron Legacy 3D moet je gewoon in de bioscoop gaan checken, want het is een waardig vervolg. Maar goed meer over de film binnenkort.

Reageer