3voor12 interview met Rico en Kubus over het DTM album

RDJ134 28 juli 2011 om 00:27 uur

Op 2 september aanstaande zal het lang verwachte solo album van Rico met de naam DMT uit komen, en de beats van deze waarschijnlijk nu al tijdloze klassieker worden door niemand minder dan Kubus gedaan. Uiteraard laten beide heren in het interview dat ze met 3voor12 hadden weinig los over de tracks van het album, maar het zal volgens eigen zeggen wederom de fans gaan verassen.


Rico en Kubus hadden elkaar al een lange tijd niet meer gezien, toen ze vorig jaar na een bak koffie besloten een EP te gaan maken. Rico: "We dachten aan een stuk of zes toffe tracks, maar hadden al snel zo veel tracks liggen dat we besloten een vette plaat in elkaar te zetten." Voor de opnames zat het duo een jaar lang dag en nacht in de studio van Kubus. "Het was een mooi proces. Vaak verbaasden we onszelf over wat we nu weer gemaakt hadden."

De afkorting DMT kan verschillende betekenissen hebben. Voor Rico en Kubus staat het onder meer voor 'De Muziek Trip'. "Dat komt wel het meeste in de buurt als je het hele album luistert." Op de Fakkelteitgroep compilatie FTG 2 stond in oktober met de track Klaar al een Rico en Kubus voorproefje, waarna 3VOOR12 het nieuws over het aanstaande album bracht. Klaar heeft het album niet gehaald. "Het liefst wilden we alles pas in september laten horen, zodat mensen wel het hele album luisteren, maar we droppen voorafgaand wel één track. Het eerste nummer Vrij komt in augustus uit, inclusief een clip van Steven Elbers (artcore) en Violette Hoogakker."

Volgens Rico is DMT qua stijl niet in een hokje te plaatsen. "We gaan alle kanten op en het is soms 'way beyond hiphop'. Misschien gaat het voor mensen wel richting dubstep, dancehall of house, met de nadruk op 'richting'. Standaard hiphop zit op zo'n 96 BPM en hier staan ook tracks op die een stuk sneller zijn. Ik voel het heel zwaar. Het is zeker vernieuwend qua lyrics, beats en gevoel en echt een trip waar je in komt." Een trip van ruim 45 minuten, waarin veel tracks voorbijkomen, ook nummers met enkel beats. "Het is echt een collage van dingen die we het afgelopen jaar opgenomen hebben."

Reageer