Top 5 van de beste misdaadseries ooit

RDJ134 5 december 2011 om 17:16 uur

Meestal pakken we de lijsten van andere websites af, en nu voor het eerst heeft een PR bureau ons zelf een top vijf gestuurd. Deze ter promotie (de genoemde series in de lijst zijn ook verkrijgbaar) van de DVD box van het derde seizoen van Castle, die nu in de winkels ligt en daar van kan je hier onder ook een trailer zien.


#5 Miss Marple

Deze scherpzinnige oudere dame, het geesteskind van de geniale Agatha Christie, heeft vele incarnaties gekend. Zo was daar de stereotype Engelse zuurpruim van een Margaret Rutherford. Een andere bekende is de veel toegankelijkere Angela Lansbury, je weet wel, die van Murder She Wrote. De meest succesvolle vertolking was die van de zachtzinnige Joan Hickson (foto). Zij hees zich tussen 1984 en 1992 in het grijze Engelse tweed en kwam volgens velen het dichtste bij het originele personage van Christie.

#4 Sherlock Holmes

Sherlock Holmes is zonder twijfel een van de bekendste personages ter wereld. Sherlock is de fictieve pennenvrucht van schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle. De excentrieke detective uit de verhalen van Doyle leefde eind 19e, begin 20e eeuw. Samen met zijn goede vriend Watson met wie hij een appartement deelt aan Baker Street 221b in Londen, brengt Holmes het grootste deel van zijn leven door als detective. Holmes maakte naam vanwege zijn intelligentie en zijn vermogen om uit schijnbaar onbelangrijke aanwijzingen belangrijke conclusies te trekken. De originele Holmes mocht graag een pijp opsteken, maar een sigaretje sloeg hij ook niet af. Verder mocht hij op zijn tijd ook een snuifje cocaïne gebruiken. Dat mag in deze politiek correcte wereld ietsje vreemd overkomen, maar in de 19e eeuw was cocaïne gewoon legaal en menig man van stand gaf openlijk toe regelmatig het "wondermiddel" te gebruiken (Freud).

#3 Baantjer

Wie kent hem niet? Een van Nederlands beste en langstlopende TV series. Interessant detail is dat Baantjer waarschijnlijk de enige televisieserie ter wereld is die naar een schrijver is vernoemd terwijl hij niet door hem geschreven is. Opgenomen in Amsterdam lossen Piet Römer in de rol van Hoofdinspecteur De Cock (met ceeooceekaa), en zijn side kick Vledder over 12 seizoenen de meest uiteenlopende zaken op. Overigens was Rijk de Gooyer de eerste keus van de producers maar die bedankte voor de rol ...

#2 Without a Trace

Without a Trace is het verhaal van detectives Anthony LaPaglia (Jack Malone) en Poppy Montgommery (Samantha Spade). Beiden zijn onderdeel van de (fictieve) FBI afdeling in New York die zich bezighoudt met het opsporen van vermiste personen. De serie gaat behalve in op de zoektocht naar het vermiste individu ook diep in op de persoonlijke relaties van detectives Poppy en Anthony. Het echte FBI team heet CARD (Child Abduction Rapid Deployment) en zij hebben toestemming om zich met elke "mysterieuze" verdwijning van kinderen door niet-familieleden bezig te houden. Overigens was de originele titel van de show "Vanished" maar CBS veranderde het in "Without a Trace".

#1 Castle





De serie gaat op TV alweer zijn 4e seizoen in maar voor het zover is krijg je de kans om de draad op te pakken met de DVD set van seizoen 3. Wat zeg je? Nog nooit aan Castle toegekomen? Dan is dit de ideale gelegenheid om jezelf een Sinterklaas cadeau te geven dat je gegarandeerd tot eind december geboeid houdt!

Richard "Rick" Castle (Nathan Fillion) is een succesvol misdaadschrijver. Wanneer een seriemoordenaar een aantal verhalen uit zijn romans imiteert krijgt Rick van de burgemeester van New York City toestemming om als toeschouwer met de NYPD mee te lopen. Rick wordt al gauw geaccepteerd door de mannelijke collega's. Dit is tegen het zere been van afdelingshoofd Kate Beckett (Stana Katic - Quantum of Solace, Stiletto). Kate valt langzaam maar zeker voor zijn frisse benadering van zaken. Hij heeft een paar ongekende talenten: een enorme lijst contacten in de beau monde van Manhattan, onbevangen creatief denken en jarenlange ervaring in het creëren van geloofwaardige fictieve personages. Dat laatste heeft hem onbewust gevormd tot een natuurlijke misdaad "profiler".


Reageer