Review: Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D

Geschreven door Coola op 16 februari 2012 om 18:15 uur

Zaterdag ben ik naar Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D gegaan. En RDJ134 heeft gevraagd of ik daar een review over wilde schrijven. Daar zeg in natuurlijk geen nee tegen.

Het zijn roerige tijden. Onder druk van de duistere sith lord Darth Sidious wordt de planeet Naboo, waar koningin Amidala de scepter zwaait, geblokkeerd door een handelsschip van de Handelsfederatie. De Senaat is het hier niet mee eens en stuurt Jedimaster Qui-Gon Jinn en zijn leerling Obi-Wan Kenobi naar het schip om te onderhandelen over het opheffen van de blokkade. Daar aangekomen horen ze dat de Handelsfederatie geen plannen heeft om te onderhandelen en een invasie voorbereid op Naboo. Qui-Gon en Obi-Wan belanden in een hinderlaag met droids, maar weten te ontkomen en vluchten naar Naboo om Amidala te waarschuwen.

Op papier is de combinatie Star Wars en 3D een perfecte combinatie, maar het uitgevoerde product is toch niet helemaal haarfijn. Dat kan ook niet anders, want de film is nooit in 3D geschoten. Juist bij Star Wars is het jammer dat de conversie achteraf duidelijk te zien is. We zullen nooit te zien krijgen hoe een Star Wars-film, die vanaf het begin in 3D zou zijn geschoten, eruit zou kunnen zien op het witte doek. Het effect van Episode I lijkt een beetje op de hedendaagse 2D-films die naderhand zijn omgezet. Denk aan Clash of the Titans en Narnia 3 die op 3D gebied beiden slechte kritieken kreeg. Als Star Wars: Episode 1 in een hokje geplaatst moet worden, dan hij zal tussen Avatar en Clash of the Titans terecht komen, want het 3D in Star Wars: Episode 1 is zeker niet zo goed als in Avatar, maar ook niet zo slecht als de effecten in Clash of the Titans.
Alhoewel de hele film geconverteerd is naar 3D, merk je op de rustige momenten van de film niks van het 3D. Het eerste moment dat je wat merkt van de techniek is wanneer het schip waarop Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi mee aangekomen zijn wordt opgeblazen. Daarna is het weer even rustig, totdat je op het punt komt waar de jedi knights in Gungan City komen, want de onderwaterstad wordt prachtig weergeven in 3D. Ook de reis door de kern van de planeet, waarbij de jedi knights worden aangevallen door drie verschillende vissen, is goed uitgewerkt. Nu komen we bij een matig punt van de 3D-effecten in Star Wars: Episode 1 en dat zijn de gevechten van lightsaber tegen laser guns, want die zijn in 3D matig uitgevoerd en merk je soms zelfs niets van het 3D. Ook bij het eerste gevecht van Qui-Gon Jinn tegen Darth Maul op Tatooine merk je hier bijna niks van. Pas bij het laatste gevecht tussen de jedi knights en de sith lord komt het 3D goed tot zijn recht bij het lightsaber gevecht en word je nog meer in het gevecht gezogen dan voorheen.

De ruimtegevechten zijn ook niet helemaal perfect uitgewerkt, maar komt hier wel beter tot zijn recht dan bij de lightsaber duels. Het 3D bij de ruimtegevechten is eigenlijk pas goed te merken als Anakin zichzelf bij het gevecht voegt. Ook zodra Anakin in het communicatieschip vliegt komt het 3D goed tot zijn recht, zeker waneer Anakin per ongeluk één van de generatoren van het schip opblaast waarna er een mooie explosie in 3D wordt weergegeven. Waar het 3D ook goed is weergegeven is het gevecht tussen de Gungans en de droids, alleen op sommige momenten valt het een beetje tegen tijdens dit gevecht, maar in het algemeen voegt het 3D hier wel wat aan toe.

Waar het 3D echt goed tot zijn recht komt zijn de podraces. Vanaf het moment dat de podraces beginnen zit je echt in een 3D rollercoaster, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je echt zelf bij de podraces aanwezig bent.

Conclusie

Oordeel:
Alhoewel Episode 1 opnieuw is uitgebracht in 3D, blijft het nog steeds één van de mindere delen. Het 3D voegt bij vlagen echt wat toe. Toegegeven, de momenten waarop het 3D goed is uitgewerkt, zijn wel de juiste momenten. En als ik eerlijk moet zijn geef ik Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace 3D een 69, omdat het 3D toch wel een nieuwe Star Wars-ervaring geeft.
Onze score 69

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Star Wars Algemeen Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief