Review: Ultimate Marvel vs. Capcom 3

Geschreven door RDJ134 op 01 maart 2012 om 19:07 uur

Het is alweer mee dan een jaar geleden dat Marvel vs. Capcom 3: Faith of Two Worlds voor de PlayStation 3 en de Xbox 360 verscheen. Bijna vier maanden geleden kwam de geüpdate versie van de game met de naam Ultimate Marvel vs. Capcom 3 voor de eerder genoemde consoles uit. Maar deze titel ligt nu ook voor de PlayStation Vita in de winkels, en ik ga je nu vertellen of deze je wel of niet €44,99 waard is.

Ik zou deze review van Ultimate Marvel vs. Capcom 3 de makkelijkste ooit kunnen maken door je te verwijzen naar mijn twee consolereviews, maar dat zou wel een heel erg cheap ass move zijn. Hoewel... Geintje, in deze titel hebben niemand minder dan Dr. Doom uit het Marvel-universum en Albert Wesker uit de Resident Evil-serie het voor elkaar gekregen om beide werelden in elkaar over te laten lopen, en alsof dat nog niet genoeg is, verschijnt de planeteneter Galactus die schijnbaar nooit van Sonja Bakker heeft gehoord ten tonele om de aarde te komen opsnacken. Dus ga je als gamer de strijd aan met drie van de achtenveertig aanwezige karakters, en als je faalt vreet Galactus ons allemaal op. Leuk vooruitzicht of niet?Ultimate Marvel vs. Capcom 3 is helemaal gelijk aan zijn grote consolebroers, maar heeft een aantal kleine verschillen. Zo is de VS-modus (met zijn tweeën tegen elkaar op één tv) van de console vervangen met de overbodige touch mode. Met deze 'gimmick' speel je de game met je vinger op de touchscreen van de PlayStation Vita, je beweegt je karakter naar voren of naar achteren en door heel snel te tappen voer je dan een aanval uit. Dit werkt een beetje te goed en release je echt een ongekende golf van combo's dat je bijna het schuldgevoel begint te krijgen dat je aan het valsspelen bent. Dit is leuk voor één keer om te kijken, en ik zeg je eerlijk, ik zal er waarschijnlijk ook nooit mee spelen. Een andere 'leuke' toevoeging is dat je de PSVita kan aansluiten op je PlayStation 3 en deze vervolgens als controller kan gebruiken met de PS3-versie van de game. Allemaal leuk en aardig, maar toch wederom meer een 'gimmick' dan een echte toevoeging.

Zo, nu de irritaties er uit zijn is het tijd om te kijken naar wat deze game nu wel zo geweldig maakt, en dan beginnen we met de gameplay. Als je eerder Ultimate Marvel vs. Capcom 3 hebt gespeeld, weet je wat je in huis haalt, want je pakt het op en spelen maar. Ook als je nieuw bent met de franchise, dan is het even een kwestie van de training en mission induiken om de meest gruwelijke moves en combo's van je favoriete karakter te leren. Nu mist de PlayStation Vita dan wel de L2- en R2-knoppen, maar eerlijk gezegd is het even wennen en dan vraag je jezelf af wat die ook alweer precies bij de consolesversies deden. Nu zullen de meeste mensen die deze titel in huis halen zich prima vermaken met de Arcade mode, waarin je met drie karakters je een weg knokt naar de almachtige Galactus, die overigens nog steeds een bitch is om te verslaan. Maar, er valt meer te beleven, want online speelt de game (ik speelde via WiFi) ook verdomd lekker weg. Zo had ik heel snel tegenstanders gevonden, die me overigens alle hoeken van de game lieten zien. Wederom zuig ik keihard met online fighters, of ik tref vaak te goede tegenstanders en heb ik tot op de dag dat ik deze review schrijf niet één match kunnen winnen. Wel één bijna-keer, maar dat telt niet. Anyway, dit werkt allemaal technisch prima en heb ik amper lag ervaren.

Andere modus dat Ultimate Marvel vs. Capcom 3 je als GRATIS! DLC geeft is Heroes and Heralds, die ik in mijn reviews van de consoleversie niet kon bespreken omdat die toen nog niet beschikbaar was. In deze modus kies je de kant van de helden of de slechteriken (waardoor je een zilver uiterlijk krijgt) en vecht je voor je leven. Hierbij gebruik en unlock je zogenaamde Ability Cards (er zijn er honderd in totaal) die je voor een gevecht kan toewijzen. Deze kaarten geven je speciale krachten, denk aan snelheid, meer damage, onzichtbaarheid et cetera, maar elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Dus gebruik en selecteer deze dan ook wijselijk. Je kan deze modus in singleplayer en online spelen, waarbij je een behoorlijke tijd zoet zal zijn om dit helemaal uit te spelen en alle kaarten te verzamelen.

Zoals je hierboven kon lezen zit het met de gameplay meer dan dik in orde, dus een andere vraag is nu: hoe ziet het er uit? Ik kan je vertellen dat dit fantastisch is, dankzij het OLED scherm van de PlayStation Vita is dit een ooggasme om te zien. Want deze titel heeft prachtige felle en vooral scherpe kleuren die heel erg goed naar voren komen. Dit begint al met het inmiddels legendarisch intro van de game, waarbij je prachtige stilstaande 3D-beelden met een extreem grote diepte op je af ziet komen. Ik heb deze tegelijk met de Xbox 360-versie aangezet en als ik een winnaar moet kiezen ga ik voor de Vita die vele mooiere kleuren heeft. Het kan ook zo zijn dat mijn LCD tv die al weer bijna vijf jaar oud is zijn beste tijd heeft gehad /excuus mode off. Ook tijdens het spelen heb ik nergens enige framedrops gezien en dit is een compliment voor Capcom dat echt een perfecte titel heeft neergezet. Het geluid is, zeker als je het met inearpluggs of een koptelefoon op speelt, glashelder. Stemmen en muziek zijn gewoonweg perfect. Over stemmen gesproken, je kan net als met de consoleversies (omdat het een bijna 1:1 port is) de stemmen in het Engels of Japans selecteren.

Conclusie

Capcom heeft met Ultimate Marvel vs. Capcom 3 laten zien dat ze een consoletitel perfect hebben kunnen porten naar de PlayStation Vita zonder daar iets op te moeten inleveren. Het ziet er prachtig uit en speelt on- en offline perfect weg. Maar rechtvaardigt dit de prijs van €44,99? Daar is het antwoord een simpele JA op. Het is de eerste echte volwassen fighter game voor Sony's handheld dat vele uren speelplezier heeft te bieden. Heb je al een consoleversie, dan weet je al voor honderd procent wat de game te bieden heeft en is het overwegen of je deze zakformaatversie wilt kopen om onderweg te spelen of te wachten tot een later tijdstip. Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met de franchise en een hele goede fighter game zoeken voor je handheld, dan biedt deze titel je alles wat je nodig hebt: graphics, gameplay en vooral dankzij de online modi een hoog replaygehalte.

Het enige waar ik met Ultimate Marvel vs. Capcom 3 niet mee eens ben, is de touch mode en de mogelijkheid om je PlayStation Vita als controller aan te sluiten om de PlayStation 3-versie te kunnen spelen. Het voelt geforceerd aan en is in mijn ogen slechts een gimmick die je misschien aan wat vrienden laat zien om vervolgens nooit meer aan te raken. Dat is heel erg jammer en had Capcom best wat anders voor in de plaats mogen brengen, maar dit is slechts mijn mening, want wie weet vinden andere gamers het wel helemaal het einde. Maar goed, mijn eindcijfer is net als met de consoleversie en zijn voorganger een 90.
Onze score 90

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Ultimate Marvel vs. Capcom 3 Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief