Review: F1 2011

Geschreven door RDJ134 op 06 maart 2012 om 22:21 uur

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de Xbox 360-versie van Codemasters F1 2011 reviewde voor deze website. Maar nu pas geleden lag een afgeslankte versie van deze titel in de winkels voor de PlayStation Vita, de nieuwste handheldgadget van de Sony. Aangezien dit een behoorlijke krachtpatser is, waren mijn verwachtingen dan ook aardig hoog.Net als zijn grote broer, heeft de PlayStation Vita-versie van F1 2011 niet alleen ook alle bekende modi aan boord, maar zelfs ook een zesde challenges mode toegevoegd gekregen. Dus laten we eens bekijken wat er allemaal voor ons klaar staat als je de game opstart en in het hoofdmenu terechtkomt:
 • Quick Race: even snel een rondje rijden waarbij je alles zelf kan instellen, van het weer tot strafpunten. Dit is erg handig om even te trainen voor je aan het grote werk begint.
 • Time Trail: de bekende 'zet de beste tijd neer' en probeer daarna je Ghost te verslaan, wat je altijd scherp houdt als je beter en sneller wilt worden en er valt uiteraard het nodige te unlocken.
 • Grand Prix: dit is waar het grote werk pas echt begint met het rijden van kwalificatierondes waarna je mee mag gaan doen aan races.
 • Career: dit is één van de leukste modi die de game zijn hoofd boven water houdt, want dit is waar het allemaal om draait. Je aansluiten bij een team en van zero tot hero te racen. Uiteraard moet je dit doen door jezelf steeds te bewijzen en de nodige Championship Points te verdienen.
 • Championship: dit is te vergelijken met de bovenstaande modus, alleen heb je geen rompslomp met e-mails en betreft het een kortere carrière.
 • Challenge: dit was persoonlijk mijn favoriete modus, omdat je een shitload aan uitdagingen voor je kiezen krijgt. Denk hierbij aan snelheidsrecords neerzetten, zoveel mogelijk wagens inhalen of dingen ontwijken. Dat is weer eens wat anders dan enkel 'saai' rondjes rijden.
 • Multiplayer: spreekt voor zich lijkt me.

  De grote vraag die iedereen wilt weten is of deze titel wel je geld waard is? Want bijna veertig euro (ligt er aan waar je hem koopt) is een hoop geld. F1 2011 heeft een hoop te bieden, alleen slaat ook met een hoop dingen de plank mis. Voor ik aan de minpunten begin, is het beter om eerst het goede van de game aan te halen. Zo zijn de challenges zeer leuk en uitdagend en zal de echte racefans ook wat verfrissing bieden. Met Career en Championship weet je wat je krijgt en race je met je team over de ene na het andere circuit om zo te laten zien wie de echte baas is. Daar zit de grote kracht en potentie van deze F1-titel, dus als je fan van deze toch wel elite racesport bent, weet je wat je te wachten staan.

  Helaas gaat de game ook gebukt onder een hoop nadelen. Want zo zien de PlayStation 3- en Xbox 360-versie er zeer goed uit, en kan de PSVita (zie Uncharted of WipeOut) prachtige graphics op je OLED schermpje persen. Maar dit is niet terug te zien en heb je eerder het idee naar een low res versie te kijken dan dat je jezelf onder kwijlt over hoe mooi het er allemaal wel niet uit ziet. De graphics zou ik bijna kunnen beschrijven als iets mooier dan een PlayStation 2. Nu we het toch over de mogelijkheden van de PlayStation Vita hebben, waarom wordt er geen gebruikgemaakt van de motion controls? Ook is het gebruik van het touchscreen zeer gelimiteerd en niet eens noemenswaardig.

  Als je dit soort 'mankementen' doorziet, is F1 2011 een hele leuke titel die je toch wel waar voor je geld biedt. Want ik vergeet bijna nog de multiplayer te noemen, die weer is onderverdeeld in drie modi. Deze werkten bij mij zonder enige problemen (hoewel het soms erg lang duurde voor ik online een match kon vinden) en werd ik net als met de singleplayer nogal heel erg snel zoek gereden en kuste ik zoals altijd de zandbak en vangrail. Want ik moet eerlijk bekennen dat ik met simulatie racetitels als F1 behoorlijk slecht ben, maar dat houdt niet in dat ik ze niet leuk vindt.

 • Conclusie

  F1 2011 Vita is een kleine teleurstelling als je het grote broertje bent gewend, en daarbij doel ik niet alleen op de grafische kant van de game. Dit is letterlijk een light versie, het is alles wat je kent maar dan nog even net wat minder. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, omdat de PlayStation Vita wel degelijk genoeg power onder de motorkap heeft. Aan de andere kant kan ik ook wel begrijpen dat er een tijdsdruk is bij Codemasters om zo snel mogelijk mee te cashen met de launch van de PSVita. Als je echt fan van F1-titels bent en toch veertig euro hebt liggen, is dit uiteraard een must buy. Want ondanks meer min- dan pluspunten, is het wel een fatsoenlijke game die je vele uren zoet kan houden. Dat is dan ook de reden waarom ik het een 75 geef.
  Onze score 75

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van F1 2011 Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief