Review: The Divide

Geschreven door RDJ134 op 24 oktober 2012 om 20:54 uur

Aangezien het 2012 is en volgens één van de Maya kalenders het einde van de wereld er aan komt, verschijnen er net als rond de millenniumwisseling de nodige apocalyptische films. Nu ligt sinds kort The Divide (2011) in de winkels op dvd en Blu-ray en met de laatstgenoemde is de onderstaande review tot stand gekomen.The Divide opent prachtig met een shot van nucleaire ontploffingen in New York terwijl we zien hoe Eva (Lauren German) staande voor het raam een traan over haar wang laat lopen en meegesleept wordt door haar verloofde. Ze rennen in totale paniek met de rest van de bewoners van een groot appartement naar beneden om te schuilen in de kelder. Gelijk zien we hier al hoe de mensen in doodsangst alles doen om een veilig onderkomen te vinden, want Eva en enkele andere bewoners weten de kelder in te komen en sluiten de deur af terwijl er nog mensen kloppen en smeken om er ook in te mogen.

Eenmaal in de kelder maken we kennis met de acht bewoners, wat zeker in het begin een redelijk normaal gezelschap lijkt. Want zo hebt je de conciërge Mickey (Michael Biehn) wiens kelder dit is, en die sinds 11 september zich heeft voorbereid om een aanval als dit te overleven. Verder zijn er Marilyn (Rosanna Arquette) en haar dochter, Josh (Milo Ventimiglia) en Bobby (Michael Eklund) die eigenlijk in het begin maar sukkelig overkomen. Het enige wat ze willen is overleven en veilig zijn, maar wat ze krijgen is een ongekende nachtmerrie. Zo is er in een mum van tijd de grootste ruzie over eten en water en beginnen mensen elkaar op de zenuwen te zitten en zien we langzaam aan hoe de waanzin, paranoia en agressie beginnen toe te slaan en de hele situatie volledig escaleert.

Want Mickey die voor de juiste redenen de leiding op zich neemt wordt al snel beschuldigd dat hij eten en water achterhoud voor de rest van de groep en wordt vervolgens gevangen gezet, en zo beginnen de spanningen onderling steeds verder toe te nemen. Wanneer dan eindelijk de deur wordt opengemaakt en mensen in witte antistralingspakken binnentreden lijkt het gezelschap gered, alleen grijpen deze gewapende lieden het dochtertje van Marilyn en verdwijnen weer, waarna een incident volgt en de kelderdeur van buitenaf wordt dichtgelast. Want nu niemand meer wat te verliezen heeft, is het intimidatie en seksuele uitbuiting wat volgt. Marilyn laat zich misbruiken door Josh en Michael, waarbij de scène van een trio met maskers en duct tape op haar tieten je of een WTF-momentje of een hele nieuwe fetish geeft. De enige die zich staande weet te houden is Eva, die er achter komt dat er een uitweg is en alles op alles zet om uit deze hel te ontsnappen.

Regisseur Xavier Gens, die eigenlijk alleen bekend is van de mislukte verfilming van Hitman in 2007, weet met The Divide een film te leveren die bijna twee uur lang onder je huid weet te zitten. Want vooral Josh en Bobby veranderen in regelrechte psychopaten, waarbij Michael Eklunds karakter serieus angstaanjagende is en Milo Ventimiglia, die in Heroes nog die aardige Peter was, echt iemand is waar je bang van wordt. Daarmee kan je toch wel spreken over goede acteerprestaties, wat opvallend is aangezien driekwart van de cast uit het tv-serietraject komt. Dit zijn allemaal dingen die goed werken, maar ook wordt de plank een beetje misgeslagen met deze film. Want waarom komen de witte pakken het kind pakken, want dat wordt nergens echt duidelijk. Net als wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor de vernietiging van New York. Als je daar doorheen prikt, heb je een bijna twee uur durende psychologische thriller die je laat zien hoe normale mensen in beesten veranderen als je ze te lang in één ruimte zonder uitweg propt.

Nu was Dutch FilmWorks zo aardig om ons een dvd & Blu-ray combopack in slipcase (duur woord voor het kartonnetje die om het hoesje zit) te sturen. Beide schijfjes hebben dezelfde content, namelijk de film zelf en wat coming soon trailers en dat is het. Er zijn totaal geen extra's of zelfs een menu aanwezig. Wat uiteraard mooi is als je puur de film wilt hebben zonder enige poespas, maar toch weer iets minder als je een echte filmliefhebber bent die geilt op commentaar van de regisseur of graag een behind the scenes en verplichte PR-praat had willen zien. Persoonlijk maakt het in dit geval niks uit. Het beeld van de Blu-ray is zeer goed en uiteraard in 1080p waar eigenlijk niks op valt aan te merken. Het geluid komt in de vorm van DTS-HD en klinkt prima door de speakers en is de dialoog (waar de film hoofdzakelijk uit bestaat) goed verstaanbaar en is het vooral het omgevingsgeluid dat je bijna letterlijk middenin de film plaatst.

Conclusie

The Divide is een film waar je tegen moet kunnen, want het is twee uur lang pure psychiatrische oorlogsvoering tussen de karakters. Waarbij intimidatie, marteling en seksueel misbruik een grote rol spelen, maar het claustrofobische gevoel van het opgesloten zitten en geen kant op kunnen met een stel psychopaten in je nek, ging bij mij persoonlijk goed op de zenuwen zitten. Daarom zal het dan ook geen spoiler zijn om te zeggen dat de film niet een happy ending heeft. The Divide is een redelijk geslaagd titel en een must see die van mij een 80 krijgt.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van The Divide Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief