Review: Dragon Ball Z: Budokai HD Collection

Geschreven door RDJ134 op 16 november 2012 om 01:33 uur

Sinds 2000 is er hele generatie gamers opgegroeid met de Japanse anime serie Dragon Ball Z, die uiteraard ook een shitload aan merchandise creëerde. Van dekbedden tot pyjama's en uiteraard videogames, en fookin' hell daar zijn er een shitload van verschenen. Want als je een beetje research doet raak je heel erg snel de tel kwijt en lijkt er op elk systeem waar je op kunt spelen wel een Dragon Ball Z-game te zijn verschenen. Maar vroegâh was alles natuurlijk beter en daarom heeft Namco Bandai pasgeleden de Dragon Ball Z: Budokai HD Collection uitgebracht voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.Wat is de Dragon Ball Z: Budokai HD Collection? Nou... dat zijn twee games, Budokai deel één en deel drie die een HD-behandeling hebben gekregen en op één schijfje zijn geperst. Nu kwamen deze games met het missende tweede deel (serieus, waar de fook is deze titel?) begin deze eeuw uit als een trilogie op de PlayStation 2, die zoals we allemaal wel weten een grote Japanse fanbase heeft. Maar Namco Bandai is nu zo slim geweest om deze collectie uit te brengen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360 en kunnen we lekker los gaan met alle bekende karakters uit de tv-serie.

Het eerste deel (dat in 2002 uit kwam) begint gelijk lekker met 23 karakters en vier gamemodi, namelijk:
 • Story
 • World Match
 • Duel
 • Practice

  Het spreekt uiteraard voor zich, maar waar het met deze titel (en ook alle ziljoen Dragon Ball Z-games) is het bevechten van je tegenstanders waarbij je de beschikking hebt over simpele controls: slaan, schoppen en je KI-aanval. Daarnaast kan je nog skill points aan je Skill Tree hangen om zo weer verschillende speciale aanvallen te creëren. Uiteraard is het systeem veel dieper dan dit, maar met deze titel hou ik de review lekker basic.

  Budokai 3 is de volgende titel op het schijfje en deze kwam in 2004 uit, en heeft out of the box 40 karakters uit het Dragon Ball Z-universum voor je klaarstaan. Deze titel slaat een iets andere weg in en heeft dan wel de onderstaande gamemodi, maar een hele andere beleving.
 • Dragon Universe
 • Dueling
 • World Tournament
 • Practice

  Deze game komt grotendeels overeen met het eerste deel, maar heeft geen story maar een soort van RPG-achtige mode die als titel Dragon Universe heeft. Hierbij kan je met een karakter naar keuze vrij rond vliegen, geld en XP verzamelen en uiteraard de nodige gevechten leveren. Die overigens bijna dezelfde controls heeft als de eerste Bukodai.

  De echte fans van de Dragon Ball Z: Budokai-games zullen vast en zeker een kamehameha!-explosie in hun onderbroek krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: de gameplay voelt wat verouderd aan en ook de HD graphics die redelijk tot goed zijn kunnen de boel niet echt redden. Want zoals altijd met HD remakes zijn er de nodige problemen, zoals bijvoorbeeld de menu's die nog in 4:3-beeld zijn en geen 16:9. Waardoor je dus van die mooie zwarte balken aan de zijkant van je tv krijgt. Het geluid daarentegen is lekker door de Japanse dialogen en overdreven geluideffecten.


 • Conclusie

  De Dragon Ball Z: Budokai HD Collection is een verplichte aanschaf voor elk zelfrespecterende DBZ-fan die behoefte heeft aan een nieuwe game met al zijn favoriete karakters. Maar ook leuk als je vroeger deze titel op de PlayStation 2 hebt gespeeld en nu de herinnering weer eens wilt ophalen.

  Verder is dit erg old skool, want beide titels op de disc hebben geen multiplayer (wat cool is en omdat er dan geen season pas voor kan uitkomen *sarcasme*) en zal je deze game met een vriend of vriendin alleen samen kunnen spelen als deze ook daadwerkelijk naast je zit. Ondanks dat de games goed ogen en wat houterig wegspelen voelt het allemaal wat achterhaald aan, en is er geen duidelijke verklaring waarom het tweede deel uit de trilogie ontbreekt. Maar ondanks alles een vermakelijke game die een 80 van mij krijgt.
  Onze score 80

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Dragon Ball Z: Budokai HD Collection Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief