Review: Total Recall 2012

Geschreven door RDJ134 op 02 december 2012 om 00:00 uur

Vanaf het ogenblik dat Total Recall 2012 werd aangekondigd was er een shitstorm op het internet, want een remake van Paul Verhoevens versie uit 1990 was voor veel van 'ons' nerds en geeks niet alleen een dick slap in the face maar ook pure heiligschennis. Want een film waarin Arnold Schwarzenegger de dop van de PlayStation Move-controller uit zijn neus trekt en een hoer met drie tieten zit is een klassieker die je niet even zomaar kan rebooten. Of toch wel?Len Wiseman (bekend van de Underworld-serie) heeft er opzettelijk voor gekozen om NIET het verhaal van Paul Verhoeven zijn versie te volgen, sterker, we gaan niet eens naar Mars toe. In Total Recal 2012 maken we kennis met Douglas Quaid (Collin Farrell) die in een fabriek werkt waar robots worden gebouwd die op straat worden ingezet om de orde te handhaven. Zijn vrouw Lori (Kate Backinsale) werkt bij de medische hulpdiensten. De wereld waarin ze leven is door een oorlog voor het grootste gedeelte onbewoonbaar geworden en staan er nog twee continenten overeind, namelijk de United Federation of Britain waar de kanselier Cohaagen (Byran Cranston) de baas is waar de elite woont en dan is er The Colony waar de werklui boven op elkaar gepakt zitten en in dikke armoede leven. Deze wereld heeft echt een ongekende sfeer die het meeste weg heeft van Blade Runner uit 1982. Uiteraard is er ook het nodige verzet dat in opstand komt tegen de armoede en onderdrukking.

Iedere dag reist Quaid samen met zijn vriend Harry (Bokeem Woodbine) van The Colony naar de United Federation of Britain af om daar te werken. Nu zie ik je denken van... Australië en Engeland liggen niet echt naast elkaar dus hoe de fook kunnen die met elkaar in verbinding staan? Nou, via 'The Fall', een grote lift die door het midden van de aarde heen gaat en er zeventien minuten over doet om zijn bestemming te bereiken. Douglas Quaid heeft last van nachtmerries (waar hij en een onbekende vrouw (Jessica Biel) in een shootout met de bekende witte robots terechtkomen) en kan de sleur van zijn uitzichtloze bestaan in een verwoeste wereld niet echt aan en heeft het gevoel onderdeel van iets groters is. Zijn interesse wordt gewekt door de grote reclames van Rekall die overal te zien zijn, dit bedrijf geeft je geïmplanteerde herinneringen die als echt overkomen. Zelfs wanneer Harry hem er op wijst dat er mensen brain dead zijn geworden na mislukte sessies blijft het toch verlokkelijk voor Quaid. Wanneer een nieuwe collega hem vertelt dat hij het al diverse keren heeft gedaan en hij moet vragen naar een zekere McClane voor een sessie, is het een besloten deal.

Douglas gaat naar Rekall waar McClane (prachtrol van John Cho) hem een scenario van topdubbelspion aanpraat. Maar het gaat zoals je verwacht totaal fout en doet de overheid een inval, waarbij Quaid het hele team in enkele secondes met een bijna prachtig vuurwapenballet uitschakelt. Vanaf hier begint de film, want Lori claimt dat ze een geheimagente is en probeert hem te doden, dan duikt ook de mooie vrouw uit zijn nachtmerries op en blijkt hij verwikkeld te zijn in een groot complot waarbij het verzet een boosaardig plan van kanselier Cohaagen probeert te voorkomen.

Len Wiseman heeft me weten verbazen met Total Recall 2012. Het is een actiefilm die amper stilstaat en je van verbazing in verbazing (letterlijk) laat vallen. Het verhaal is verdomd slick, want tot aan het einde twijfel je of je nu naar een Rekall-avontuur of realiteit zit te kijken. De sfeer is echt prachtig; of je nu de Blade Runner-invloed in The Colony herkend of juist weer een The Fifth Element vibe in United Federation of Britain: het is gewoon vet. Daarnaast hoeven de fans van het origineel zich geen zorgen te maken, want ja, de hoer met drie tieten zit er in en ik kan je zeggen dat deze er in 1080p verdomd nice uit ziet. Maar dat is niet de enige verwijzing die Wiseman maakt naar de Paul Verhoevens versie, want deze scène waarin Arnold Schwarzenegger als vrouw verkleed Mars probeert binnen te komen wordt in de 2012-versie bijna overgedaan. Want bij een checkpoint komt een vrouw voorbij met een zelfde uiterlijk en kleding en is niet Quaid zoals in het 'origineel'.Onze review Blu-ray was de Extended Director's Cut die sinds afgelopen donderdag in de winkels ligt. Het beeld is uiteraard in 1080p en zoals met de meeste huidige films simpelweg briljant te noemen. De film is doorspekt van special effects die hoofdzakelijk CGI zijn en dat zie je dan ook goed dankzij het messcherpe beeld en extreem veel details. Het geluid valt ook niks op aan te merken en de vele explosies pompen vol met bass door je woofer heen en de dialogen komen prima tot hun recht. De extra's zijn eigenlijk een beetje aan de schrale kant te noemen, want je hebt:

 • Zowel de bioscoopversie als de langere Director's Cut met 20 minuten aan nieuwe beelden en een alternatief slot.
 • Audiocommentaar van de regisseur.
 • Total Recall Insight: Bekijk de film met achtergrondinformatie van regisseur Len Wiseman.
 • Trailers van aankomende Sony Home Entertainment-films.

 • Conclusie

  Ik kom er niet vaak voor uit, maar Total Recall 2012 is een geslaagde remake die totaal geen afbreuk doet aan de Paul Verhoeven-versie. Want op Rekall en de namen van de karakters na heeft het weinig met de film uit 1990 te maken. Die overigens gebaseerd was op een kort verhaal van de legendarische Philip K. Dick die ook verantwoordelijk was voor Blade Runner.

  De non-stop actie sleept je met gemak door de twee uur durende Director's Cut heen en zorgde nergens voor verveling of doodvallende punten. De special effects die hoofdzakelijk CGI zijn ogen goed en het beeld van de Blu-ray perfect. Dus ik kan niks meer zeggen dan check zeker deze film, want het is Eigenwereld.nl-materiaal en pure sci-fi die van mij een 90 krijgt. Dat is niet vanwege een hoer met drie tieten, nee echt... :)
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Total Recall 2012 Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief