Review: Far Cry 3

Gtamen 7 december 2012 om 02:54 uur

Het is alweer vier jaar geleden dat Far Cry 2 uitkwam. Het kende een hele grote map en had heel weinig Fast Travel mogelijkheden. Nu is Far Cry 3 nog groter en heeft nog meer dingen te doen. Is het een verbetering of kan je beter wachten totdat hij in de budgetbak ligt? Pak je koffers naar Rook Island, want daar gaan we het uitzoeken!



De singleplayer is waar Far Cry 3 het sterkste is. Daarmee bedoel ik niet het verhaal. Nee, het verhaal is niet boeiend, wist mijn interesse niet te houden en speel je in een ongeveer acht uur uit, wat behoorlijk kort is voor zo'n grote wereld. Jij bent Jason die met een paar vrienden en je broers op vakantie gaat. Het is je typische rijkeluivakantie met allerlei soorten dingen die de normale persoon niet kan betalen. Alleen deze vakantie gaat niet helemaal zoals gepland en iedereen wordt gekidnapt en gevangengenomen. Natuurlijk ben jij de superheld die weet vrij te komen en iedereen gaat redden. Daar begint het probleem met het verhaal. Het constante gejank dat je je vrienden/broers mist en dat je ze moet redden terwijl een paar inwoners van het bos je een heel verhaal aan je hoofd aan het lullen zijn over hoe een grote warrior jij wel niet ben en dat de jungle je nodig heeft. Je komt dus tussen twee kampen te staan, maar de focus blijft liggen op dat je je vrienden wilt redden. Het is leuk dat je je vrienden wilt redden, maar als je daar het verhaal om laat draaien wordt het een beetje saai, oninteressant, voorspelbaar en cliché.



Waar het verhaal niet sterk is, is de gameplay dat weer wel. Met de gameplay bedoel ik de missies zelf. Ze zijn erg tof en hebben de mogelijkheid om dat op heel veel verschillende manieren te doen. Je kunt er voor kiezen om je sniper te pakken of toch je RPG en iedereen op te blazen. Dat brengt een hele nieuwe dimensie aan de missies en verhoogt de replay value goed. De side missies zijn cool. Er zijn drie verschillende side missies: Races, Hunten en Kill. Je moet deze missies op specifieke manieren uitvoeren om deze te voltooien en dat maakt het gevarieerd en wordt het dus niet saai. De bonussen voor het bijvoorbeeld activeren van radiotorens zijn tof en maken het zeker weten de moeite waard om te doen, omdat ze je een hoop geld kunnen schelen en de game makkelijker kunnen maken voor je, vooral als je op een moeilijker niveau speelt. Wees echter niet bang dat je urenlang aan het rijden bent naar je volgende missies. Er is een overvloed aan fast travel opties, die je ook kan vrijspelen door bijvoorbeeld outposts vrij te maken. Ook kan je je mannetje helemaal vol tatoeëren door upgrades te kopen met de upgrade points die je krijgt door te levelen. Je levelt meestal nadat je een missie hebt gedaan, dus je hoeft je niet druk te maken dat je urenlang moet grinden voor een bepaalde skill.

]


Muziek is in de game ook dominant aanwezig. Je zou denken dat dat een goed ding is. Ja, als je van dubstep houdt. De game heeft tijdens de meeste missies een verschrikkelijk irritante dubstep deuntje waar ik bloednerveus van werd. Dit is echter een persoonlijke smaak en of je dit zelf tof vindt moet je zelf uitmaken. De voices van sommige mensen zijn is SD in plaats van HD, of dit een glitch is weet ik niet maar het blijft een beetje vaag en slordig dat je het ene moment een kristalheldere stem hebt en dan als je over straat loopt iedereen in SD hoort praten.



De co-op heeft een beter verhaal naar mijn mening. Vier personen zitten vast op een boot en worden verraden door de kapitein. Je wilt dus wraak en gaat achter hem aan. In zes gevarieerde missies sla je jezelf door levels heen met de nodige vijanden enzovoort. Persoonlijk vond ik de personages in de co-op leuker dan in de singleplayer. Dit is merendeels omdat er niet wordt gejankt om gekidnapte vrienden die toch bloedirritant zijn, vooral die stoner.



Dan de multiplayer. De multiplayer bestaan uit vier modi: Domination, Team Deathmatch, Transmission en Firestorm. Het is de typische shooter multiplayer die probeert Call of Duty na te doen met Killstreaks en allemaal van dat soort dingen. Het is echter een wonder als je in een match komt, want de laatste keer dat ik probeerde een match te vinden heb ik boodschappen gedaan, geluncht en nog gedoucht. Alhoewel dit een beetje overdreven is duurt de matchmaking veel te lang en kan de nodige patches gebruiken. Het aantal mensen die het spelen (ongeveer 300) is ook niet heel erg veelbelovend. Nu is de game pas uit en zal er vast meer worden gespeeld in de komende weken, maar als er zestig matches zijn moet het mogelijk zijn dat ik in match kan komen, toch?



De map editor is ook weer terug in Far Cry 3. Hiermee kan je de meest uitgebreide dingen maken en brengen een hoop nieuwe maps naar de multiplayer van Far Cry 3. Dit komt omdat je drie playlists hebt voor de map editor: Gold, Silver en Bronze. De gold is voor de hand-picked maps van Ubisoft, silver voor de hoogst gewaardeerde en bronze voor de nieuwste. Natuurlijk zal het wel even duren totdat de echte creatieveling zich laat zien en dus is er op dit moment nog een best schaars aanbod van maps.

Reageer