Review: Donnie Brasco

RDJ134 9 december 2012 om 00:52 uur

In de jaren negentig verschenen er kort achter elkaar een aantal hele goede maffiafilms, waarvan Goodfellas (1990) de eerste was. In 1995 verscheen Casino waar wederom Robert de Niro en Joe Pesci schitterden en kwam een jaar later de zwaar onderschatte tv-film Gotti uit en leek het er toen even op dat het publiek een beetje moe was geworden van de Italiaanse maffia. Maar in deze nasleep verscheen er in 1997 nog Donnie Brasco, waarin zwaargewicht Al Pacino tegenover een toen nog niet commercieel uitgemolken Johnny Depp stond.


Donnie Brasco vertelt het waargebeurde verhaal van agent Joseph Pistone (gespeeld door Johnny Depp), die via Benjamin 'Lefty' Ruggiero (Al Pacino) weet te infiltreren in de Bonanno-familie van de eind jaren 70. Dit was één van de grote vijf maffiafamilies in New York die zichzelf met diverse criminele activiteiten en bloederig geweld overeind wist te houden. Opvallend is dat deze film zichzelf durft te onderscheiden van de eerder genoemde maffiafilms, want in Donnie Brasco draait het meer om het menselijke gezicht van de karakters en het undercover werk van Pistone dat na zes jaar zijn zware tol ging eisen. Want de lijn tussen politiewerk en loyaliteit bij zijn misdaadfamilie en band met Lefty begonnen langzaam aan te vervagen. Daarnaast zag hij zijn vrouw Maggie (Anne Heche), en zijn kinderen amper, wat ook voor de nodige problemen in het huwelijk zorgde.

De chemie tussen Depp en Pacino is echt ongekend, want Lefty is een uitgebluste gangster op leeftijd die meerdere moorden voor 'de familie' heeft gepleegd en zo trouw als een hond is. Alleen zien zijn bazen hem niet staan als het op promotie aankomt, wat hem eigenlijk dan ook een soort van loser maakt waar je medelijden mee krijgt. Want in Donnie ziet hij de zoon die hij altijd wilde, en leert hem dan ook de fijne kneepjes van het vak, zonder door te hebben dat hij een politie-infiltrant steeds dieper de organisatie in werkt. Want hoe je het went of keert: een score is een score, of dit nu gestolen juwelen zijn of het legen van gestolen parkeermeters; geld is nou eenmaal geld. Maar de boventoon is vooral het wantrouwen tegenover elkaar en het onderlinge verraad, want de maffialeden draaien hun handen er niet voor om om hun 'promotie' wat te voorspoedigen. Want Sonny Black (prachtrol van de altijd intimiderend overkomende Michael Madsen) 'wackt' zijn baas en neemt zo zijn plek in, en er is niemand die daar iets tegen durft of kan doen.





De Donnie Brasco Extended Cut, waar ik deze review mee geschreven heb, ligt sinds kort in de winkels en heeft maar liefst 20 minuten extra footage. Denk hierbij aan wat langere scènes met dialoog en wat extra footage tussen Pistone en zijn vrouw. Al met al een mooie toevoeging die voor de fans van de film een mooie verwelkoming zijn. Maar naast de film zelfs staan er uiteraard ook nog extra's op de disc:

  • Donnie Brasco Out of the shadows: een 23 minuten durende documentaire over hoe de film gemaakt is, en laat ook de Joseph Pistone aan het woord.
  • Original Featurette: Een zeven en een half minuten durende behind the scenes video.
  • Trailers:
    - Blu-ray Disc is HD
    - Hancock
    - Lake View Terrace
    - Fellon

    Al met al geen erg indrukwekkende extra's en dat ik je er ook nog eens bij moet vertellen is dat deze het 4:3-beeldformaat hebben. Nu we het toch over het beeld hebben, deze is van de film zelf fantastisch te noemen. Het is goed scherp en nergens zie je artefacts of andere ongein. Het is gewoon strak en gedetailleerd zoals het hoort te zijn en valt daar in ieder geval niet op te bitchen. Dit geldt overigens ook voor het geluid van de film die in True HD 5.1 Dolby Surround komt. Donnie Brasco is hoofdzakelijk een film waar het allemaal draait om de dialogen en deze komen goed uit de speakers. Net als de enkele actiescènes waarin geschoten wordt, ook klinken als een echt schot zonder dat bij je buren het servies uit de kast trilt van de bass.

  • Reageer