Review: Donnie Brasco

Geschreven door RDJ134 op 09 december 2012 om 00:52 uur

In de jaren negentig verschenen er kort achter elkaar een aantal hele goede maffiafilms, waarvan Goodfellas (1990) de eerste was. In 1995 verscheen Casino waar wederom Robert de Niro en Joe Pesci schitterden en kwam een jaar later de zwaar onderschatte tv-film Gotti uit en leek het er toen even op dat het publiek een beetje moe was geworden van de Italiaanse maffia. Maar in deze nasleep verscheen er in 1997 nog Donnie Brasco, waarin zwaargewicht Al Pacino tegenover een toen nog niet commercieel uitgemolken Johnny Depp stond.


Donnie Brasco vertelt het waargebeurde verhaal van agent Joseph Pistone (gespeeld door Johnny Depp), die via Benjamin 'Lefty' Ruggiero (Al Pacino) weet te infiltreren in de Bonanno-familie van de eind jaren 70. Dit was één van de grote vijf maffiafamilies in New York die zichzelf met diverse criminele activiteiten en bloederig geweld overeind wist te houden. Opvallend is dat deze film zichzelf durft te onderscheiden van de eerder genoemde maffiafilms, want in Donnie Brasco draait het meer om het menselijke gezicht van de karakters en het undercover werk van Pistone dat na zes jaar zijn zware tol ging eisen. Want de lijn tussen politiewerk en loyaliteit bij zijn misdaadfamilie en band met Lefty begonnen langzaam aan te vervagen. Daarnaast zag hij zijn vrouw Maggie (Anne Heche), en zijn kinderen amper, wat ook voor de nodige problemen in het huwelijk zorgde.

De chemie tussen Depp en Pacino is echt ongekend, want Lefty is een uitgebluste gangster op leeftijd die meerdere moorden voor 'de familie' heeft gepleegd en zo trouw als een hond is. Alleen zien zijn bazen hem niet staan als het op promotie aankomt, wat hem eigenlijk dan ook een soort van loser maakt waar je medelijden mee krijgt. Want in Donnie ziet hij de zoon die hij altijd wilde, en leert hem dan ook de fijne kneepjes van het vak, zonder door te hebben dat hij een politie-infiltrant steeds dieper de organisatie in werkt. Want hoe je het went of keert: een score is een score, of dit nu gestolen juwelen zijn of het legen van gestolen parkeermeters; geld is nou eenmaal geld. Maar de boventoon is vooral het wantrouwen tegenover elkaar en het onderlinge verraad, want de maffialeden draaien hun handen er niet voor om om hun 'promotie' wat te voorspoedigen. Want Sonny Black (prachtrol van de altijd intimiderend overkomende Michael Madsen) 'wackt' zijn baas en neemt zo zijn plek in, en er is niemand die daar iets tegen durft of kan doen.

De Donnie Brasco Extended Cut, waar ik deze review mee geschreven heb, ligt sinds kort in de winkels en heeft maar liefst 20 minuten extra footage. Denk hierbij aan wat langere scènes met dialoog en wat extra footage tussen Pistone en zijn vrouw. Al met al een mooie toevoeging die voor de fans van de film een mooie verwelkoming zijn. Maar naast de film zelfs staan er uiteraard ook nog extra's op de disc:

 • Donnie Brasco Out of the shadows: een 23 minuten durende documentaire over hoe de film gemaakt is, en laat ook de Joseph Pistone aan het woord.
 • Original Featurette: Een zeven en een half minuten durende behind the scenes video.
 • Trailers:
  - Blu-ray Disc is HD
  - Hancock
  - Lake View Terrace
  - Fellon

  Al met al geen erg indrukwekkende extra's en dat ik je er ook nog eens bij moet vertellen is dat deze het 4:3-beeldformaat hebben. Nu we het toch over het beeld hebben, deze is van de film zelf fantastisch te noemen. Het is goed scherp en nergens zie je artefacts of andere ongein. Het is gewoon strak en gedetailleerd zoals het hoort te zijn en valt daar in ieder geval niet op te bitchen. Dit geldt overigens ook voor het geluid van de film die in True HD 5.1 Dolby Surround komt. Donnie Brasco is hoofdzakelijk een film waar het allemaal draait om de dialogen en deze komen goed uit de speakers. Net als de enkele actiescènes waarin geschoten wordt, ook klinken als een echt schot zonder dat bij je buren het servies uit de kast trilt van de bass.

 • Conclusie

  Donnie Brasco Extended Cut is een zeer goed verzorgde Blu-ray met heel erg mooi beeld en geluid. De extra's mogen dan wel wat aan de matige kant zijn, de twintig minuten aan extra footage in de film zal bij veel fans met open armen worden ontvangen. Want het verhaal van hoe een politieagent zo diep kon infiltreren in een bloederige en gewelddadige maffiafamilie, door het vertrouwen te winnen van een lid die zijn langste tijd heeft gehad, blijft toch wel iets fascinerendst hebben.

  Joseph Pistone aka Donnie Brasco leeft nog altijd ondergedoken, want de maffia heeft nog steeds een prijs van $500.000 op zijn hoofd staan en je weet: maffia komt altijd zijn woord na. Voor de echte Lefty Ruggiero liep het overigens heel anders af, hij werd doodgeschoten langs de weg gevonden en waren zijn handen afgehakt. Doordat Pistone zo diep was binnengedrongen, zijn er in de nasleep nog meer leden van de Bonanno-familie vermoord. Deze details geven de film een diepere nasmaak. Maar goed, voor ik mijn review afsluit wil ik nog even één ding naar voren schuiven. Het menu van de Blu-ray is simpelweg briljant te noemen en zie je door een observatiecamera die foto's maakt en steeds van achtergrond veranderd. Eindcijfer: 95.
  Onze score 95

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Donnie Brasco Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief