Review: Bassie en Adriaan Jubileum DVD Box

Geschreven door RDJ134 op 18 december 2012 om 20:01 uur

Bassie en Adriaan aka de clown en de acrobaat hebben dit jaar een groot feest, want deze twee eindbazen zijn ondertussen alweer 35 jaar op de Nederlandse tv te zien. Dus dat wordt gevierd met een jubileumbox van maar liefst 16 dvd's, wat weer goed is voor 2.040 minuten aan vrolijkheid.Ik kan je niet beschrijven hoe blij ik was toen de postbode deze box afleverde, want Bassie en Adriaan hebben in Nederland een cultstatus behaald en zijn zeer geliefd bij jong en oud. Of je nu kinderen hebt of student bent of een ouwe lul zoals ik; deze twee mannen weten je hoe dan ook aan het lachen te krijgen. Ooit in 1957 begonnen deze circusartiesten in hart en nieren als The Melton Brothers met een komische acrobatenact, die ze hadden ingestudeerd bij hun ouders in de tuin. Waarna ze drie jaar later besloten om verder te gaan onder de naam The Crocksons (wat een running gag is in de tv-serie en altijd in één of andere subtiele hint verstopt zit) waardoor ze opvielen bij Rudi Carell die veel artiesten uit de oude doos beroemd heeft gemaakt. Via zijn tv-show braken ze ook in het buitenland door waarna ze een reizende act over de wereld werden.

De broers kwamen na een lange tour terug in Nederland waar ze veel optraden met veel andere bekende artiesten. Wat eigenlijk allemaal al een avontuur op zich is, maar het was pas 1978 toen de eerste aflevering van Bassie en Adriaan en de Plaaggeest op de tv verscheen en begonnen ze aan een zegetocht van vijfendertig jaar en stopten in 2003 toen bekend werd dat Adriaan een tumor aan zijn speekselklier had. Bassie maakte nog een soort van doorstart en zo nu en dan verschijnen Bassie en Adriaan samen in de openbaarheid, zoals recent geleden toen hun iPad-game verscheen. Maar we laten de drama en andere geschiedenis lekker buiten deze review, want zoals ze zelf altijd zeggen: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen. En dat is ook wat de zestien dvd's je zeker zullen gaan laten doen.

De hele box bestaat dus uit zestien dvd's die netjes op volgorde staan met negen verhalen, die ook bijna allemaal hun eigen extra's hebben:

Bassie en Adriaan en de Plaaggeest (1978)
In dit allereerste avontuur van Bassie en Adriaan zien we hoe Bassie vergeten is om de wekker te zetten en het hele circus is vertrokken zonder hun clown en acrobaat. Maar ook gebeuren er vreemde dingen in hun omgeving, want er is een plaaggeest (gespeeld door de legendarische Jaap Stobbe) actief die hele gemene streken met iedereen uithaalt. Denk hierbij aan ramen dicht schilderen waardoor mensen denken dat het donker is of het weghalen van ladders. Ook Bassie en Adriaan zijn slachtoffer van deze nare meneer, want iedere keer als beide heren een baantje nemen is de plaaggeest er om hun het leven zuur te maken, waardoor ze worden ontslagen.

In dit verhaal spreekt de door slagroomtaarten geobsedeerde Bassie de legendarisch zin 'Dat ga ik eens aan de binnenkant van mijn oogjes bekijken' uit. Dit is het startsein van een korte dagdroom die Bassie in elke afleveringen van een verhaal heeft, waarbij beide broers een over de top avontuur meemaken. De uitspraak is overigens bedacht door Jaap Stobbe, die dit gepaster leek dan het eerste idee van Adriaan die bestond uit tekstballonnen zoals in een stripboek. Naast het verhaal die eindelijk ook zijn vermiste footage weer terug heeft, zijn er natuurlijk ook de extra's die komen in de vorm van karaokeliedjes waarbij je ook de keuze hebt om de zang aan of uit te zetten.

Extra's karaoke:
 • De Vrachtwagenchauffeur
 • Het Acrobatenlied
 • De Kraanmachinist
 • Opgeruimd staat netjes

  Tijdsduur: 140 minuten.
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan en het geheim van de sleutel (1978-1979)
  Door het succes van het eerste verhaal verscheen er in 1978 gelijk Het geheim van de sleutel op de Nederlandse tv die werd uitgezonden in dertien afleveringen. Waarbij er jarenlang twee afleveringen 'verdwenen' waren, en deze (lees het lange verhaal hoe dat zat op deze Wiki) is gemonteerd in de versie die op deze disc staat. Wat een groot pluspunt is voor ons fans.

  In dit tweede avontuur zien we hoe Bassie en Adriaan op punt staan om op vakantie naar Spanje te gaan en door een misverstand in het bezit komen van een mysterieuze sleutel. Deze behoort toe aan een kluis waar gestolen diamanten in zitten. Terwijl de clown en acrobaat proberen er achter te komen waar nou precies de sleutel van is, doen B1 en B2 onder leiding van 'de boevenbaas' (Paul Meijer) er alles aan om deze weer in hun bezit te krijgen en ontvoeren hierbij zelfs Bassie.

  Hoewel het allemaal vrij serieus klinkt, is dit het natuurlijk niet. Want naast het bekende duo is het vooral B1 (Willem Sibbelee) en B2 (Harry Dikmans) die de show stelen. Vooral de laatstgenoemde is ongelofelijk grappig omdat hij halfdoof is en steeds WAT ZEGGIE? roept en dit met de bijbehorende spraakverwarringen voor vele komische momenten zorgt. B1 (waarbij de B overigens staat voor Boef) is serieuzer, maar als hij gebeld wordt komt er een grote antenne omhoog uit zijn jas, wat natuurlijk voor leuke taferelen zorgt. Deze disc heeft verder geen enkele extra's.

  Tijdsduur: 220 minuten en dat is inclusief de verloren afleveringen
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan en de Diamant (1979-1980)
  Aangezien de Bassie en Adriaan-franchise een ongekend succes was inclusief alle soorten en maten merchandise, kwamen de verhalen allemaal mooi achter elkaar uit en was er ieder jaar een nieuw avontuur voor onze circushelden. Deze keer heeft de boevenbaas (nu een rol van Frans Kokshoorn) met B1 en B2 een grote diamant gestolen, en dat deden ze verkleed als Bassie en Adriaan die nu door de politie zijn opgepakt en in de cel gezet. Waarbij Bassie zijn bekende biedebiedepiep huilgeluid maakt.

  Pas als de vingerafdrukken van de roof en van onze helden niet overeenkomen, krijgen ze de kans om binnen drie dagen de diamant terug te vinden. Want zo ging dat nog in de jaren tachtig als je verdachte was van een misdrijf. Van dit avontuur bestaan er op video en voor de tv diverse re-cuts (duur woord voor opnieuw gemonteerd), maar dit is de originele versie die dan ook 180 minuten duurt. De extra's op dit schijfje bestaan uit de twee onderstaande karaokeliedjes:

 • Het circus is weer in de stad
 • De wereldreis van Clown Bassie

  Tijdsduur: 180 minuten.
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan en de Huilende Professor (1982)
  In dit verhaal zijn mensen verdrietig en huilen ze tijdens de circusvoorstellingen van Bassie en Adriaan aan één stuk door. Wat natuurlijk heel erg vreemd is, maar dit alles is het werk van de gemene Professor Archibald Chagrijn (Paul van Gorcum) die het publiek met het griengas bedwelmd. De reden dat hij dit doet is omdat hij lachen een verspilling vindt en nu zijn gas door middel van een bom over de hele wereld wilt verspreiden. Wanneer Bassie en Adriaan een handlanger met de naam Joris betrappen, besluiten de heren samen met de politie om een val op te zetten voor Professor Chagrijn.

  Hier verplaatst het decor van ons koude kikkerland naar de Canarische Eilanden, waar Professor Chagrijn door middel van hypnosegas een heel leger (met groene gezichten) soldaten tot zijn beschikking heeft en Bassie en Adriaan hulp krijgen van een mysterieus figuur (theaterzwaargewicht Hans Otjes) die tot het laatste moment achter de schermen blijft. Je kan met dit avontuur goed zien dat Adriaan goed heeft gekeken naar de James Bond-films, want de hele opzet en sfeer heeft hier veel van weg. Leuke trivia is dat we voor het eerst kennismaken met het robotje Robin (die 100% zeker op Linux draait) die we later in de andere verhalen vaker terug zien.

  Dit schijfje is overigens zeer goed gevuld met de volgende extra's:

 • Karaoke:
  - Dierentaal
  - Geheime Agenten
  - Hou je Rustig
  - Zeg stel je eens voor

 • Vijf verwijderde scènes waarbij we via een inleiding krijgen te horen waarom de scène er uit gehaald is, zoals die met een imitator van Minister van Acht.

 • Fotoboek: Met een vrolijk liedje krijgen we door middel van foto's een kijkje achter de schermen van de opnames.

 • Weblink - plaatje met url van www.bassie-adriaan.nl

  Tijdsduur: 175 minuten
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan en de schatkaart (1987)
  Zoals altijd is Bassie een beetje onhandig, en maakt hij per ongeluk op een rommelmarkt een aantal spullen kapot, waaronder een schilderij. Maar zoals de regels zijn: Wat je kapot maakt moet je kopen en zo komen onze helden er bij thuiskomst achter dat het schilderij een groot geheim heeft, namelijk een heuse schatkaart. Daarop staat onder andere het volgende raadsel te lezen: Op één van de eilanden waar vogeltjes blaffen, is een gebroken lans. Als je bovenaan de lans staat, met het ei in de rug, zie je een kleine maan, wanneer de grote maan het water meegenomen heeft. Dit is de plek op de kaart waar de X zich bevindt!

  Tijdens het ontrafelen van het geheim komen ze uit op het Canarische Eiland Lanzarote, maar uiteraard zijn ze niet de enige. Want ook boeven De Baron (dubbelrol van Adriaan van Toor), B2 en Vlugge Japie (dubbelrol van Bas van Toor) hebben ondertussen ook lucht van de schat gekregen en proberen op diverse manieren de kaart in handen te krijgen, wat natuurlijk de nodige komische situaties oplevert. Want de schat bestaat namelijk niet uit een kist 'vol' met goud, maar iets heel anders. Wat het is weet je waarschijnlijk al, en anders heb je reden genoeg nu om dit verhaal (lees: koop de hele box) te checken. De enige noemenswaardige trivia van dit verhaal, is dat dit de laatste keer is dat je Adriaan op zijn handen kan zien staan. Beide dvd's hebben helaas geen extra's.

  Tijdsduur: 180 minuten
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan en de Verzonken Stad (1989)
  Na alle avonturen met boeven vangen op optreden in het circus is het voor Bassie en Adriaan tijd om eens even lekker op vakantie te gaan naar Griekenland. Daar leren ze ons aan de hand van de bekende en altijd leuke informatieve liedjes ons meer over het land en een ezel die Dimitri heet. Tijdens het zwemmen vindt Bassie een rare steen waar vreemde tekens op staan. Dus nemen ze contact op met Danny Verbiest (veteraan bij de Belgische jeugd-tv) die op Robin past, want beide zijn nogal erg slim met computers en staan te springen om het raadsel met een app... ik bedoel computerprogramma op te lossen.

  Wat Bassie en Adriaan niet weten is dat de Baron (de rol die voorheen door Adriaan van Toor werd gespeeld, maar nu door Paul van Gorcum is overgenomen en ja dat is Archibald Chagrijn uit De huilende Professor), B2 en Vlugge Japie zijn ontsnapt uit de gevangenis en naar Griekenland zijn gevlucht. Waar ze 'toevallig' Bassie en Adriaan overhoren over de mysterieuze steen en wanen de zoals Bassie ze noemt: pikkedieven zich al rijk. Enige probleem is dat ze deze steen moeten stelen en ontcijferen, wat onvermijdelijk fout gaat. Want wanneer Bassie en Adriaan hun plannen door hebben besluiten deze om de rollen om te draaien. Waarbij voor mij het hoogtepunt was dat beide circushelden zich als poppen voor doen om zo bij de boeven te infiltreren en deze beginnen te pesten door ze te schoppen, waarna ze elkaar te lijf gaan. Lachen, gieren en brullen.

  Ook dit schijfje heeft de nodige extra's gekregen in de vorm van de bekende karaokeliedjes:
 • In Griekenland
 • Dimitri

  Tijdsduur: 190 minuten
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan op reis door Europa (1992)
  Dit verhaal was zeer groot van opzet, want in 1992 gingen de Europese grenzen open en konden we op een speelse manier zien welke landen hierbij hoorden en wat hun cultuur was. Om dit te doen krijgen Bassie en Adriaan van een geheimzinnige figuur de opdracht om door heel Europa in diverse landen pakjes op te halen. Adriaan vertrouwt het zaakje niet, maar Bassie is zoals we weten gek op avonturen en haalt hij Adriaan over om het toch te doen.

  Wat ze niet weten is dat de Baron en Vlugge Japie uit de gevangenis zijn ontslagen en de Baron gelijk wraak wil nemen op die drommelse clown en acrobaat. Vlugge Japie zit dit helemaal niet zitten en gaat er vandoor, waardoor de Baron gedwongen wordt om twee nieuwe boeven aan te nemen. De eerste is Handige Harry (Paul van Soest) die een expert is in bommen maken, die hij steevast liefkozend de BOEM noemt, maar zichzelf altijd op hilarische wijze (vaak door de verkeerde draadjes of de verkeerd ingestelde tijdschakelaars) weet op te blazen. Een andere nieuwkomer is B100 (Hans Beijer), want deze boef is slim genoeg om niet zijn echte naam te willen vertellen aan zijn 'collega's'. Deze heeft een neus om Bassie en Adriaan op te speuren en zijn gevleugelde uitspraak is dat hij altijd pech heeft.

  Dit verhaal heeft erg veel trivia, want zo horen we voor het eerst de beste naam van de Baron die Van Neemweggen heet. En hebben de boeven hun eigen verhaal naast die van Bassie en Adriaan en kruizen hun paden slechts enkele keren. Ook is dit het grootste avontuur van alle verhalen. Want deze was 360 minuten lang en dat is twee keer zo lang als een normaal verhaal. Daarom is het ook niet zo heel vreemd dat Op reis door Europa op zes dvd's is geperst en echt een shitload aan extra's heeft die simpelweg te veel zijn om op te noemen. Denk hierbij aan: liedjes, biografieën, bloopers, karaoke et cetera.

  Tijdsduur: 360 minuten
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3

  Bassie en Adriaan Op reis door Amerika (1994)
  Het laatste avontuur van Bassie en Adriaan was zelfs groter van opzet dan het vorige verhaal. Want deze is 375 minuten lang, en dat komt omdat deze versie anders is dan die op de tv is uitgezonden en extra beeldmateriaal heeft. Het verhaal sluit naadloos aan op het vorige avontuur, en heeft de Baron zijn inspiratie daaruit gehaald en laat Bassie en Adriaan in de waan dat ze opnieuw pakjes moeten ophalen, en verwijst ze naar de Nederlandse Antillen. Dat is waar Vlugge Japie uiteraard geheel toevallig aanwezig is op dit zonnige eiland en hoort beide broers over een pakje praten. Nu denkt hij dat er een schat in zit en steelt hij het pakje wat uiteraard een hilarische afloop heeft, omdat daar een BOEM van Handige Harry in zit.

  Eenmaal terug in Nederland doen Bassie en Adriaan mee aan een quiz en winnen een rondreis door Amerika. Hier worden wij als kijkers meegenomen naar de grote steden van het land en attracties zoals Universal Studio's, MGM New York, Orland, Epcot Park, Grand Canyon en nog veel meer. Uiteraard zitten De Baron, B100 en Handige Harry hen op de hielen en proberen steeds een aanslag te plegen wat uiteraard door omstandigheden altijd gedoemd is om te mislukken en De Baron door het lint gaat en dingen kapotmaakt en zijn mislukte handlangers uitmaakt voor gehaktballen, frikadellen en uilskuikens. Iets wat mij persoonlijk nooit verveelde.

  Als Bassie en Adriaan eenmaal doorhebben dat de boeven het wederom op hen gemunt hebben, smeed Adriaan een heel doordacht plan om deze te laten arresteren. Op reis door Amerika is heel erg informatief en sprak in een pre-internet tijdperk (voor de grote massa dat is) nog altijd heel erg tot de verbeelding. De twee dvd's hebben de volgende extra's:

  Disc 1
 • Karaoke:
  - Caraibisch Carnaval
  - Als ik de president was

 • De prachtige natuur van Amerika:
  - Death Valley
  - Grand Canyon

  Disc 2
 • Karaoke:
  - Jimmy
  - Clowntje wil ik zijn

 • De prachtige natuur van Amerika:
  - Bryce Canyon
  - Vlucht van Kayenta naar Monument Valley

  Tijdsduur: 357 minuten
  Geluid: Dolby Digital 2.0 geluid
  Beeldformaat: 4:3 • Conclusie

  Bassie en Adriaan zijn voor mij echte helden, als je zo lang als zij mensen aan het lachen kan maken, dan verdien je diep respect. Wat ze ook terecht krijgen, want hun vrolijke informatieve liedjes kan je meezingen en hebben ze een stempel op de Nederlandse taal gezet. Veel mensen zeggen heel makkelijk bij een inhalig persoon: alles is voor Bassie en ook WAT ZEGGIE? is een gevleugelde uitspraak. Dat zijn epische indrukken die samen met die Van Kooten en De Bie op eenzame hoogste staan, net als de karakters als B2, de Baron, Handige Harry (ook zo'n uitdrukking die veel mensen gewoon gebruiken): ze zijn allemaal briljant.

  Dat de heren nog altijd heel erg populair zijn bewees hun YouTube-kanaal die in een minder dan een half jaar één miljoen hits haalde en hun iPad-game verkoopt ook als een malle. Daar kan je dus nu ook deze 35 jaar Jubileumbox aan toevoegen die je simpelweg blind voor de adviesprijs van € 49,99 kan kopen. Maar, hou er wel rekening mee dat de videobeelden behoorlijk oud zijn en dan ook niet van perfecte kwaliteit in het 4:3-formaat en het geluid 2.0 Dolby Digital is. Persoonlijk had ik daar totaal geen problemen mee, gewoon letterbox mode aan en verstand op nul en wedden dat je na de eerste grappen en grollen van Bassie totaal geen reet meer geeft om beeldkwaliteit.

  Ik heb deze review nu bijna over de vijf pagina's getrokken en is het tijd om een cijfer aan deze toch wel epische dvd-box te hangen. Alles overwogen: de grappige avonturen, humor, extra's en het redelijke beeld en dan is een 98 mijn eindoordeel. En nu snel naar de winkel toe om de box te kopen!
  Onze score 98

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Bassie en Adriaan Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief