Review: Cash

Geschreven door RDJ134 op 27 februari 2013 om 18:41 uur

De film Cash speelt met de eeuwenoude vraag wat jij zou doen als je opeens een grote berg geld zou vinden die een criminele afkomst heeft. Zou je dit netjes bij de politie afgeven of zal je dit zelf houden en genieten voor de rest van je leven? Deze vraag (wat we eerder ook in A Simple Plan uit 1998 konden zien) staat centraal in de film Cash die sinds kort op Blu-ray verkrijgbaar is, en je de review hieronder kan lezen.Cash vertelt ons het verhaal van het jonge stelletje Sam Phelan (Chris Hemsworth) en Leslie Phelan (Victoria Profeta) die, net als zoveel mensen, worstelen met hun financiën en doordat ze werkloos zijn geweest dik achterlopen op hun hypotheek en moeite hebben om rond te komen. Tot op een dag opeens letterlijk uit de lucht een koffer met geld op de motorkap van Sam zijn wagen belandt en hiermee lijken alle zorgen voor het koppeltje voorbij. Want ze besluiten het geld te houden, schulden af te betalen en met het geld te smijten alsof er geen einde aan komt. Nieuwe meubelen en een auto zijn dan ook snel gekocht.

Maar karma is een bitch, want een koffer met geld heeft ook zijn keerzijde: de eigenaar van het geld. Want voordat de koffer op de motorkap van Sam belandde was deze van Reese (Sean Bean) die door de politie werd achtervolgd en zo het bewijs van een overal uit het raam gooide. Reese zit ondertussen vast in de gevangenis maar wilt uiteraard zijn geld terug hebben. Daarvoor laat hij zijn broer Pyke (Sean Bean) uit Engeland overkomen naar Chicago om de buit terug te vinden en deze 50/50 te delen. Het duurt dan ook niet erg lang voordat de deurbel gaat bij Sam en Leslie en Pyke op de stoep staat om de grote koffer met geld terug te halen. Alleen heeft het stel deze voor het grootste deel al uitgegeven en is er dus een probleem. Maar Pyke heeft de gave om mensen te laten doen wat hij wilt en voor ze het weten zakt het stelletje af in een neergaand spiraal van geweld en overvallen wat langzaam opbouwt naar een grande finale.

Cash, dat ook bekend is onder het hippe Ca$h, is een aparte film waarbij Sean Bean (die in het echte leven ook behoorlijk bad ass is) schittert in zijn dubbelrol, waarbij Pyke een prachtig karakter is. Deze heeft overtuigingskracht op een manier waarbij het woord nee geen optie is. Een goed voorbeeld is te zien in de trailer, waarbij hij zijn borg terugvraagt en deze niet krijgt waarna hij de hotelmanager trakteert op een broodje vuist en onder verbale bedreiging (in zijn geval belofte) wel zijn geld terug weet te krijgen inclusief een have a nice day. Chris Hemsworth (Thor, Cabin in the Woods) speelt ook erg lekker, en dat geldt ook voor Victoria Profeta (Push) die beiden het naïef stelletje zijn langzaam aan al hun moraal aan de kant zetten om uit de problemen te komen die alleen maar groter worden.

Het beeld van de Blu-ray is dik in orde zoals je verwacht van een recente film. De kleuren zijn prima en ook de diepte die ontstaat door het scherpe beeld is dik in orde. Hetzelfde geldt ook voor het geluid dat in 5.1 DTS HD komt. De omgevingsgeluiden zijn vol en ook dynamiek te noemen en verder valt daar ook niks op aan te merken. Naast de 108 minuten durende speelfilm, staat er op een paar trailers na niks extra's op het schijfje, iets waar ik normaal op zou bitchen. Maar dit is gewoon een leuke actiemisdaadflick en eerlijk gezegd zijn een making of of bloopers simpelweg overbodig. Dus je krijgt puur de film voor je geld en daar is dan ook verder niks mis mee.

Conclusie

Cash is een vermakelijke film waarin Sean Bean die bekend is uit de Lord of the Rings-film en de tv-serie Game of Thrones, simpelweg de hele show steelt als de crimineel Pikey. Chris Hemsworth speelt ook lekker maar heeft duidelijk moeite om zich staande te houden tegenover een zwaargewicht als Bean. Het verhaal is erg ongelovig en aan de andere kant redelijk complex. De grote vraag is hier: is deze film je geld (als je goed zoekt kan je hem onder de tien euro scoren) waard? Als je van misdaadactiefilms houdt, zeker te weten. Net als je moet houden van misdadige karakters die een charisma hebben dat je ze eigenlijk toch wel cool vindt. Ik heb me redelijk vermaakt met Cash en daarom krijgt de film van mij een 75.
Onze score 75

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Cash Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief