Review: Ghost Rider

Geschreven door RDJ134 op 09 maart 2013 om 00:53 uur

In 2007 verfilmde Mark Steven Johnson de wat minder bekende Marvel-comic Ghost Rider. Dit was trouwens niet Mark zijn eerste comicverfilming, want in 2003 bracht hij het grote publiek het zwaar ondergewaardeerde Daredevil. Nu was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om ons een tin boxed Limited Edition Blu-ray te sturen en daarvan kan je de review hieronder lezen.Het verhaal begint in het wilde westen waar we zien hoe een cowboy een deal sluit met niemand minder dan de duivel zelf, die zich voor deze gelegenheid de naam (hij gebruikt er velen) Mephistopheles (rol van Peter Fonda die 'toevallig' in 1969 schitterde in de biker film Easy Rider) heeft aangemeten. Deze geeft zijn nieuwe Ghost Rider de opdracht om het contract van duizend zielen op te halen, alleen deze ruiter is het hier niet mee eens en verstopt het contract.

De film maakt dan een kleine sprong in de tijd waar we kennismaken met Johnny Blaze (Nicolas Cage en zijn pruik) en zijn vader Barton (Brent Cullen). Beiden zijn stuntmannen die in een rondreizend circus werken. Alleen Barton heeft longkanker en is stervende. Dit is waar Mephistopheles weer opduikt en Johnny aanbiedt zijn vader te genezen van longkanker en het enige wat hij hiervoor terug wilt is zijn ziel. Nadat Johnny getekend heeft met zijn bloed is zijn vader de volgende dag inderdaad genezen en zo goed als nieuw. Alleen de duivel... heeft zo zijn streken en laat Barton tijdens een stunt dodelijk verongelukken en dat is zoals je later in de film zal zien niet zonder reden. Johnny laat zijn liefje Roxanne Simpson en het circus achter zich en vertrekt verbitterd de wereld in.

Voor een derde en laatste keer springt de film weer naar de toekomst waar we zien dat Johnny Blaze een wereldberoemde stuntman is geworden en om het punt staat om zijn grootste stunt ooit te doen. Namelijk het springen over een aantal helikopters met draaiende rotorbladen. Twijfels, angst en adrenaline giert door hem heen als hij de sprong maakt en bij het landen gigantisch op zijn gezicht gaat waarbij het voorwiel van zijn motor zijn hoofd raakt. Maar Johnny staat weer op en er lijkt niks aan de hand te zijn, want wat niemand weet is dat hij door zijn pact met de Mephistopheles niet dood kan. Wanneer alles weer normaal lijkt en hij Roxanne (Eva Mendes), die nu verslaggeefster is, weer tegenkomt, is het de duivel die na alle jaren weer opduikt om Johnny aan zijn deal te herinneren. Want Mephistopheles zijn zoon 'Black Heart' (Wes Bentley) is samen met een aantal andere gevallen engelen op de aarde om het contract van de duizend zielen te zoeken en wil op die manier zijn vader van de troon stoten.

De duivel maakt Johnny Blaze de nieuwe Ghost Rider en belooft hem te ontdoen van zijn vloek als hij Black Heart stopt. Maar is deze wel te stoppen en is Mephistopheles wel een man van zijn woord? Als je de film al gezien hebt weet je de antwoorden op deze vragen al, en anders mag je dit zelf gaan uitvinden als je Ghost Rider zelf kijkt. Ondanks het houterige acteerwerk van de cast, is Ghost Rider een hell of a ride. Nicolas Cage, die zelf een hele grote comic book nerd, is, zet Blaze neer met de nodige humor en is als Ghost Rider echt fookin' briljant te noemen. De bike waar hij op rijdt laat niet alleen een brandend spoor achter, maar ziet er ook verdomd mooi uit. Ghost Rider zelf is een donkere antiheld die mensen straft die slecht zijn en misdadigers laat zien en voelen wat hun slachtoffers voelden en wat in de comics de Penance Stare wordt genoemd.

Zoals veel comicverfilming volgt Ghost Rider niet helemaal het verhaal van de comic die voor het eerst in 1972 verscheen. Want ook deze is behoorlijk gecompliceerd, aangezien er meerdere Ghost Riders zijn geweest. Maar goed, even terug naar de film, want zoals ik al in de intro zei heb ik de tin boxed Limited Edition Blu-ray mogen ontvangen. Dit is de 123 minuten durende extended cut van de film, waarin extra en langere scènes zitten. Het beeld is echt prachtig, en dat is maar goed ook aangezien Ghost Rider leunt op zijn visuele krachtpatserij. Of het nu de brandende motor of het vlammende doodshoofd is; het ziet er echt megastrak uit. Het kleurenpallet dat varieert van donker tot grauw en kleurig komt prachtig tot leven op je HDTV. Net als het geluid dat komt in een PCM 5.1 track die je woofer van je surround set zal laten klapperen. Daarnaast is het geluid heerlijk ruim en net als het beeld vol details. Zo is er aan het begin het circus waar Johnny en zijn vader optreden en de omgevingsgeluiden daarvan plaatsen je echt midden in de film.

Uiteraard staan er op dit schijfje ook de volgende extra's:
 • Audiocommentaar van regisseur en schrijver Mark Steven Johnson en special effects supervisor Kevin Mack
 • Audiocommentaar van producent Gary Foster
 • Documentaires:
  - Spirit of Vengeance
  - Spirit of Adventure
  - Spirit of Ececution
 • Trailers

  Het lijstje met extra's mag dan wel redelijk kort zijn, maar de fans hun honger naar achtergrondinformatie en trivia is hier goed mee te stillen. Zo horen we over de locaties, karakters en de controverse rondom de film in het audiocommentaar, maar de echte fun zijn toch wel de drie documentaires. Deze nemen je goed mee achter de schermen van de film en daar heb ik erg van genoten. • Conclusie

  Ghost Rider is één van de net niet superheldenfilms die aan het begin van deze eeuw uitkwam. Maar vergis je niet, deze flick is voor comicfans een verdomd goede aanwinst. Het is ondanks de houterige acteerprestaties en het verhaal een film die uiterst vermakelijk is als je van campy b-movie vibe met prachtige special effecten houdt. Tel daarbij perfect beeld en geluid bij op en dit is toch wel een film die bij elk zelfrespecterende comic geek of nerd niet in zijn filmcollectie mag ontbreken.

  Persoonlijk heb ik heerlijk genoten van deze over de top actie en CGI spektakel met Nicolas Cage en zijn pruik in de hoofdrol. Helaas verscheen er in 2011 een vervolg die op een low budget draaide en zelfs niet eens in de schaduw van deze film zou kunnen staan en zelfs voor de Eigenwereld.nl-standaard erg slecht was. Voor ik mijn eindcijfer geef wil ik nog even wijzen op de bijrol van Sam Elliott (Road House en het prachtige Mask uit 1985) als de Caretaker die een prachtige rol speelt in het verhaal. Maar goed, als ik alles overweeg is deze Blu-ray zeker te weten het geld waard en krijgt daarom ook van mij een 90.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Ghost Rider Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief