Review: Capcom Arcade Cabinet - Game Pack 1

Geschreven door RDJ134 op 25 maart 2013 om 19:07 uur

Capcom bestaat dertig jaar en dat moet uiteraard gevierd worden. Dat doen ze dan ook in de vorm van de PlayStation Store- en Xbox Live Arcade-titel Capcom Arcade Cabinet. Deze bestaat uit weer vier downloadable packs (daar komen we zo op terug) waarin we de beste arcadegames uit een bepaald jaar kunnen spelen. Nu was Capcom zo vriendelijk om ons een code van het eerste pack te sturen en daarvan kan je de review hieronder lezen.

Vanaf het moment dat je de Capcom Arcade Cabinet downloadt, heb je eigenlijk al alle vier de packs in huis, alleen unlock je tegen betaling op een bepaalde datum je content die weer bestaat uit drie games en een bonustitel. Het enige wat je hoef te doen is alle packs te kopen en de bonustitels unlocken zichzelf. Oftewel Capcom weet je goed te motiveren om alle vier de packs in huis te halen, en eerlijk gezegd zal elke retrogamer dit waarschijnlijk toch wel doen. Capcom Arcade Cabinet game pack 1 bestaat uit vier titels die in 1987 in de arcadehallen te spelen waren en krijg je dan ook echte, originele arcadeversies en geen verwaterde consoleversies voor de verwende gamers die het 'echte gamen' niet kennen.

Wie 400 Microsoft Points of 5 euro ophoest krijgt voor zijn geld de volgende drie titels:
 • 1943: The Battle of Midway
 • Avengers
 • Black Tiger

  Avengers is een heerlijke oldskool top-down brawler; wat inhoud dat je het spel van 'bovenaf' ziet. Deze fighter is bedacht door niemand minder dan Takashi Nishiyama die, zoals je waarschijnlijk wel weet, verantwoordelijk is voor de legendarische Street Fighter-games. Daarom is het dan ook niet zo heel erg vreemd dat één van de karakters Ryu heet. Het verhaal doet er eigenlijk weinig toe, maar voor wie het boeit: een slechterik met de naam Geshita heeft een aantal vrouwen ontvoerd in de fictieve stad Paradise City. Dit is jouw excuus om alle bendeleden die in grote groepen op je af komen te trakteren op een ouderwets vuist-en-voetenbroodje. Tijdens deze gevechten kan je diverse power-ups oppakken die je sterker of juist veel sneller maken. De controls zijn vrij simpel, want je slaat, schopt of deelt zo à la Jean Claude van Damme een roundhouse kick uit. Al met al een hele leuke game die dan wel niet legendarisch mag zijn, maar wel degelijk verdomd leuk is.
  Eén van de meest bekende arcadeklassiekers van Capcom is toch wel de shoot 'em up (wat door de kenners een shump wordt genoemd) 1943: The Battle of Midway die in 1987 de arcadehallen, consoles en homecomputers veroverde en fans van dit genre trakteerde op totale chaos en frustratie.
  Deze game speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Amerika vocht tegen de grote Japanse vloot en neem jij het als speler met een vliegtuigje op tegen andere vliegtuigen en boten. Ook deze game is top down en zie je de actie dus van bovenaf. En actie is wat je zestien levels lang om je oren zal krijgen. Het principe is heel simpel: je schiet tegenstanders uit de lucht, pakt power-ups op die je extra health of wapens (denk hierbij aan sneller vuren in twee banen of kogels die echt alle kanten op schieten) en Tsunami's. Yep je leest het goed in de Tweede Wereldoorlog had Amerika schijnbaar de kracht om een Tsunami op te roepen. Oké, oké, dat was flauw. Naast vliegende tegenstanders bevinden er zich ook grote oorlogsschepen in het water die kogels op je afvuren. Dus het is een groot feest van schieten, power-ups pakken en kogels die van alle kanten komen te ontwijken. Dikke fun, waar ik al letterlijk sinds de jaren tachtig erg van geniet. Daarmee is deze titel dan ook gelijk voor mij de leukste van het hele pack.
  Dan is er tot slot nog Black Tiger. Een game waar ik persoonlijk (en ik schaam me hard) nog nooit van gehoord had, maar die een zeer grote verrassing bleek te zijn. Want deze titel is een side-scroling hack-n-slash game die leunt op RPG-elementen en behoorlijk veel overeenkomsten heeft met een andere Capcom-titel, namelijk Ghosts'n Goblins uit 1985 en deze zit weer in de tweede Capcom Arcade Cabinet game pack. Het verhaal is ook hier redelijk simpel, want je moet een draak verslaan (in Japan had deze game Black Dragon als titel en was ook veel moeilijker dan de versie die in het westen is verschenen) en om dit voor elkaar te krijgen zal je een lange en gevaarlijke weg moeten afleggen door diverse levels vol met valstrikken. De vergelijking met Ghosts'n Goblins ligt erg voor de hand, doordat als je geraakt wordt je uitrusting verdwijnt, en omdat de demoon Firebrand in beide games als vijand te zien is. Wat deze titel nou zo apart maakt is niet alleen dat het verdomd moeilijk is, maar ook RPG-elementen heeft. Zo kan je in kisten en geheime ruimtes geld vinden, waarmee je betere uitrusting of drankjes kan kopen waardoor je krachtiger wordt. Dat lijkt nu iets wat geen big deal is, maar back in 1987 was dit een behoorlijk uniek en vooruitstrevend iets.


 • Conclusie

  Capcom Arcade Cabinet game pack 1 heeft nog meer te bieden dan de games alleen, want elke game heeft zijn eigen uitgebreide biografie, screenshots en instellingen. Zo kan je er voor kiezen om deze titels in 8-bit te spelen of met een leuk strakker filtertje er overheen. Maar wat ook erg nice is, is toch wel de casual mode voor de huidige generatie gamers die het arcadetijdperk te moeilijk vinden. Maar als je hier voor kiest krijgt je uiteraard geen Trophies of Achievements, wat uiteraard meer dan terecht is. Je dient de games zoals ze ooit waren te spelen in de arcadestand en wordt beloond of het is fook you en geen beloningen voor je. Wat ook erg cool is, is het feit dat 1943: The Battle of Midway en Avengers een off- en online co-op hebben, waardoor je of op de bank met een vriend, vriendin of familielid kan spelen. Maar mocht je niet graag mensen over de vloer hebben, dan kan je nog altijd via het PlayStation Netwerk of Xbox Live spelen. Dan zijn er nog leaderboard, soundplayers, social network sharing van screens (helaas niet van video's) en nog veel meer.

  Persoonlijk kan ik je deze eerste pack blindelings aanbevelen, want deze drie titels (waarvan Avangers een vreemde eend in de bijt is) zijn voor de prijs van 400 Microsoft Points oftewel vijf euro een weggevertje. 1943: The Battle of Midway en Black Tiger zijn, zo blijkt maar weer, twee tijdloze games die nog altijd als een huis boven water staan. Als ik alles afweeg en bekijk is Capcom Arcade Cabinet game pack 1 het cijfer van 85 waard.
  Onze score 85

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Capcom Arcade Cabinet Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief