Review: Hotel Transsylvanië

Geschreven door RDJ134 op 23 april 2013 om 18:06 uur

Sinds Toy Story uitkwam in 1995, verschijnt er ieder jaar een shitload aan computeranimatiefilms, die variëren tussen verrassing en teleurstelling. Maar Hotel Transsylvanië viel ons vooral op door de grote voice cast met veel bekende namen uit Hollywood, en is natuurlijk de grote vraag of het ook een leuke film is die er ook nog eens goed uitziet. Nu was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om ons een Blu-ray van de film te sturen en kan je hieronder lezen of het je euro's waard is.Als Hotel Transsylvanië begint zien we hoe Dracula (Adam Sandler) een hotel laat bouwen waar monsters veilig kunnen logeren zonder bang te zijn dat ze worden opgejaagd of vermoord door mensen. Dit hotel is in een kasteel dat is omringd met een donker bos, een kerkhof vol met zombies en vele andere dingen die een bloeddorstige menigte van mensen moet afschrikken. De reden hiervoor is dat een grote groep (zoals je in oude horrorfilms ziet met toortsen en hooivorken) mensen Dracula en zijn vrouw, die net was bevallen, hebben belaagd, waarbij zijn vrouw om het leven kwam. Dit maakt Dracula een paranoïde controlefreak die alles zelf, tot in de kleine puntjes, regelt en er alles aan doet om zijn gasten en dochter een veilige en mensloze plek te bieden. Dracula's dochter Mavis (Slena Gomez) daarentegen is nieuwsgierig naar mensen en de grote wereld buiten het kasteel. Nu wordt deze eigenwijze stereotype tiener toevallig 118 en dit is de leeftijd dat ze het nest mag gaan verlaten en de wijde wereld in mag trekken van haar vader.

Dracula wilt door zijn slechte ervaringen niet dat zijn dochter in contact komt met mensen en heeft een plannetje bedacht om haar voor eens en altijd te laten schrikken. Hij heeft even buiten het hotel een klein dorpje laten bouwen waar een groepje als mensen verklede zombies haar opwachten om zo de ware aard van het beestje te laten zien. Teleurgesteld van de mensenwereld keert ze terug naar huis, waar Dracula haar opwacht en troost. Maar Mavis haar verjaardag is natuurlijk een feestje en komen er een shitload aan gasten naar het hotel, en al deze gasten zijn weer een knipoog naar standaard en oude horroriconen, zoals: Frankenstein (Kevin James), Quasimodo (John Lovitz), Weerwolf (Steve Buscemi) die nu een huisvader is en een shitload aan kinderen heeft en twee gremlins waarvan The Nanny Fran Dresser de stem van Eunice heeft ingesproken.

Kort nadat dit bonte gezelschap van monsters is aangekomen is er ook een ongenodigde gast gearriveerd, namelijk... Jonathan (Andy Samberg), een backpacker die een mens is die per ongeluk het hotel heeft gevonden, waarbij tot overmaat van ramp hij en Mavis beiden verliefd op elkaar worden. Dit ontaard in een soort van slapstick waarbij Dracula tevergeefs probeert om Jonathan het kasteel uit te werken en te voorkomen dat zijn gasten ontdekken dat er een mens onder hen is en Mavis er achter komt dat mensen toch eigenlijk niet zo slecht zijn.

Hotel Transsylvanië is een tien in een dozijn CGI animatiefilm dat vooral gericht is op een zeer jong publiek, maar ook voor de oudere kijker goed is te pruimen. Want hier en daar zijn er ook grappen voor volwassenen te spotten. Zo ziet Dracula op een bepaald ogenblik een glimp van de film Twilight (2008) en maakt daar de opmerking over dat hij het niet leuk vindt dat mensen nu zo over vampieren denken. Maar het verhaal komt neer op dat niet alles zo slecht is als het lijkt en dat alles op zijn pootjes terechtkomt. Wat opvalt is dat deze film gigantisch druk en lawaaierig is, want alles gaat snel en grappen worden letterlijk in een rap tempo op je afgevuurd. Maar zoals ik al zei is de doelgroep van Hotel Transsylvanië de jongere kijkertjes. Dat neemt overigens niet weg dat ik een paar keer goed heb moeten lachen en het gewoon een leuke feelgood movie is.

Zoals met alle huidige films is Sony ook met Hotel Transsylvanië er in geslaagd om een oogstrelende Blu-ray te maken. Want het beeld is scherp en heeft (ondanks dat dit de 2D- en niet de 3D-versie is) een behoorlijk diepte in het beeld wat echt prachtig is. Daarbij moet ik zeker even het vuur aanhalen dat een behoorlijke prominente rol speelt, en dit ziet er zo prachtig en realistisch uit. Ook de kleuren, die vooral erg vol zijn, springen in 1080p echt van je scherm af. De details die je ziet zijn prachtig en denk hierbij aan stof of pluisjes en rook. Ook het geluid, dat komt in onder andere een Engelse en Nederlandstalige track in 5.1 DTS-HD MA, dat echt perfect is te noemen. Geluiden komen van alle kanten (hotellobby is hier een goed voorbeeld van) op je af en de muziek (helaas van Will-i-AM en LMFAO) laat je subwoofer een paar keer lekker beuken.

Uiteraard komt de film met de nodige extra's en deze zijn:
 • Goodnight Mr.Foot (korte film die een kleine vier minuten duurt)
 • Problem (monster remix) door Becky G, Featuring Will-i-Am videoclip en een blik achter de schermen
 • Verwijderde scènes (die niet zo heel erg spannend zijn)
 • Audiocommentaar van de makers
 • Ontmoet het personeel en de gasten: de stemmen van Hotel Transsylvanië
 • Hotel in de maak (kijk je in de keuken hoe deze film tot stand is gekomen)
 • Werk in uitvoering (wederom een kijkje achter de schermen)

 • Conclusie

  Hotel Transsylvanië is een erg grappige film dat zich richt op een jong Nickelodeon-publiek, en ook voor de vaders en moeders of gewoon oudere filmkijkers goed te pruimen is. Het verhaal mag dan wel behoorlijk standaard zijn, maar het zijn de humor en verwijzingen die het gewoon heel erg leuk maken. Het beeld van de Blu-ray is in 1080p full HD echt prachtig en indrukwekkend te noemen. De details als haren of pluisjes vallen gewoon op en dat is iets wat je bij veel van de standaard GCI familieanimatiefilms niet ziet. Tel daar het geluid bij op dat met een goede surround (head)set een hele extra en vooral sfeervolle dimensie te bieden heeft. Helaas zijn de extra's wat aan de magere kant, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel kinderen gaan dit ook echt kijken? Die willen alleen de film zien en lachen om de karakters. Alles overwogen is dit een leuke film die wel degelijk je euro's waard zijn en je kinderen uren zoet zal houden. Daarom is mijn eindcijfer dan ook een 80.
  Onze score 80

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Hotel Transsylvanië Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief