Review: The Evil Dead Blu-ray

Geschreven door RDJ134 op 27 april 2013 om 18:17 uur

In 1981 verscheen er van de totaal onbekende regisseur Sam Raimi (nu bekend van de Spider-Man-trilogie en Oz the Great and Powerfull) de horrorfilm The Evil Dead, die door critici keihard onderuit werd gehaald maar dankzij een grote trouwe aanhang een cultstatus kreeg. Want na 32 jaar zijn er meer fans van deze film dan ooit, wat het begin was van een franchise die twee vervolgen kreeg, een eigen comicserie en zelfs erg coole videogames. Sony Home Entertainment was zo vriendelijk om ons de Blu-ray-versie van de film te sturen en daarvan kan je de review hier onder lezen.

Het verhaal van The Evil Dead is vrij simpel: de vijf vrienden Ash (Bruce Campbell), Scott (Richard DeManincor), Shelly (Theresa Tilly), Linda (Betsy Baker) en Cheryl (Ellen Sandweiss) gaan naar een houten huisje in de bossen van Tennessee om daar vakantie met elkaar te vieren. Wanneer ze in de kelder van het hutje een bandrecorder en het boek der doden vinden (gemaakt van mensenhuid en geschreven in mensenbloed), begint alle ellende, want op de tape vertelt een stem over eeuwenoud kwaad en leest een spreuk op die boze geesten oproept. Waarna deze één voor één de lichamen van de vriendengroep overneemt met alle gevolgen van dien en is het Ash die zichzelf moet verdedigen tegen deze aanval van demonische krachten.Hoe je het went of keert: na alle jaren is The Evil Dead nog steeds een indrukwekkende film te noemen. Oké, het acteerwerk is houterig, de dialogen erg cheesy en diverse elementen (ik bedoel hoeveel twintig jarigen van cd- en MP3-generatie weten wat een bandrecorder is?) achterhaald. Maar het is vooral het simpele verhaal van mensen die niks kunnen doen tegen het kwaad die hen steeds een stap voor lijkt te zijn en zelfs in stukken gehakt nog niet weg te krijgen is. Maar wat vooral opviel is hoe Raimi gebruikmaakt van ongewone camerastandpunten en het niet tonen van de demonen. Want diverse keren krijg je enkel uit persoonsperspectief te zien hoe deze zich bewegen, iets wat voor die tijd ongekend was. Want veel mensen weten niet dat de opnames voor de film in 1979 zijn begonnen met een microbudget van 'slechts' $350.000, en een kleine crew van 37 mensen die zes weken lang met de opnames bezig waren. Dit is overigens een kleine greep uit de trivia die rondom deze film hangt, en het eigenlijk een wonder is dat deze film ooit van de grond is gekomen en is uitgegroeid tot een cultfilm.

Zo was The Evil Dead in veel landen verboden (of was te zien in een aangepaste versie) en kreeg als eerste film ooit in Engeland het predicaat Video Nasty en mocht daar pas twintig jaar later in zijn volle glorie getoond worden. Dit verbod kwam niet alleen door de scènes met gore, maar vooral door de overbekende 'Tree Rape'. Waarbij het vrouwelijk karakter Cheryl in het bos door takken en wortelen werd getrakteerd op verrassingsseks met een tak in haar doos. Iets wat toentertijd nog ondenkbaar was, maar nu mede door Japanse anime en hentai een genre op zichzelf is geworden. Maar wie goed oplet en zijn huiswerk doet zal ook veel leuke verwijzingen (of noem ze easter eggs) naar andere films tegenkomen. Denk hierbij aan posters van The Hills Have Eyes van John Carpenter, Jaws en The Texas Chainsaw Massacre. Want na alle jaren is deze film met sommige stukken behoorlijk fucked up te noemen en vaak (ondanks dat dit ooit gemaakt is als serieuze horror) onbedoeld erg lachwekkend.

Ondanks dat deze film nu op Blu-ray is uitgebracht moet je geen superscherp, perfect beeld verwachten, want deze film is opgenomen op 16mm met een low budget en dito camera's. Je zal beeldruis tegenkomen en andere ongein, maar in mijn ogen draagt het alleen maar toe aan het hoge cultgehalte van deze film. Het beeld is goed te pruimen en dan is er nog het geluid, want dankzij de 5.1 DTS-HD MA klinkt de film beter dan ooit te voren. Omgevingsgeluiden van het bos, de tikkende klok, krakende vloeren en de masterlijke (en veel gesampelde) stemmen van de demonen; alles klinkt heerlijk door je surround (head)set.

Uiteraard kom dit Blu-ray-schijfje ook met de nodige extra's, namelijk:
 • Audiocommentaar: Sam Raimi, Bruce Campbell en producent Rob Taper vertellen je hier alles over de opnames en andere leuke achtergrondinformatie tijdens de film.
 • Picture in Picture: Join Us! The Undying Legacy of The Evil Dead. Hier vertellen huidige filmmakers over hoe deze film hun carrières heeft beïnvloed.
 • One By One We Will Take You: The Untold Saga of The Evil Dead. Dit is een documentaire van bijna een uur over hoe de film gemaakt is en dit is echt verplichte kost voor de echte diehard fans.
 • The Evil Dead:' Treasures From the Cutting Room Floor. Dit zijn takes uit de film en wederom een kijkje achter de schermen. Ook deze featurette is bijna een uur lang en een must see.
 • At the Drive-In is een twaalf minuten durende video waarin je de cast kan zien tijdens een reünie.
 • Discovering The Evil Dead: hierin kan je zien hoe het komt dat deze film zo ongekend populair is geworden.
 • Make Up Test: hier zien we hoe een special effect van een masker met bloed werd getest, eerlijk gezegd is dit niet zo heel erg spannend.

  Als je alles in een groter geheel bekijkt zijn de extra's van deze Blu-ray echt super, en zal je een kleine twee en half uur zoet mee zijn.


 • Conclusie

  The Evil Dead is een pure horrorfilm die het maken van films voorgoed heeft veranderd en een culttitel is geworden die het "huisje in het bos"-genre op de kaart heeft gezet. Verder kreeg het T-shirts, action figures, videogames, comics en nog veel meer. Dit is nou precies horror uit de jaren tachtig met nu slecht ogende special effects en cheesy oneliners, en dat is wat het eigenlijk ook tegelijk weer tijdloos en campy maakt. Deze Blu-ray is een must buy voor alle fans van de film, want het ziet er zeker goed uit. Het klinkt ook prima en heeft een shitload aan extra's voor je klaar staan. Om een lang verhaal kort te maken: deze pure Eigenwereld.nl-film krijgt van mij een 90.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Evil Dead Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief