Review: Halo 4: Forward Unto Dawn

Geschreven door RDJ134 op 04 september 2013 om 00:00 uur

In aanloop naar de launch van de Halo 4 videogame was er geheel volgens traditie een goed geplande PR-aanloop, die deze keer kwam in de vorm van een korte webserie die de titel Halo 4: Forward Unto Dawn had. Deze video's, die te zien waren via Machima en Halo Waypoint, zijn nu op een dvd en Blu-ray geperst en van de laatstgenoemde heb ik een recensie-exemplaar ontvangen om de onderstaande review te schrijven.Halo 4: Forward Unto Dawn begint met de introductie van een aantal cadetten die zijn aangenomen op de United Nations Space Command (UNSC) Academy of Military Science, dat zich bevind op de fictieve Cirnicus-IV, één van de vele planeten waar de mensheid in het jaar 2525 nu een kolonie heeft. Deze nieuwe cadetten zijn bijna allemaal kinderen van hooggeplaatste militairen en zijn dus voorbestemd om in hun ouders voetsporen te treden. Thomas Lasky is één van deze nieuwe soldaten en het hoofdkarakter waar de film om draait, want zijn verhaal is een terugblik op wat er gebeurde op Cirnicus-IV tijdens zijn opleiding en de avond dat de Covenant hen aanviel.

Thomas Lasky is een eigenwijze cadet wiens moeder een hoge militair is en eigenlijk een hele aparte kijk heeft op de wereld waar hij in leeft. Want de UNSC heeft haar handen vol aan een groep rebellen op diverse planeten die vechten om onafhankelijkheid en hij vraagt zich af waarom er geen vrede tussen beide partijen kan zijn. Thomas is in tegenstelling tot de andere cadetten iemand die niet blindelings orders opvolgt en nu tijdens zijn training al problemen met zijn meerdere en andere cadetten heeft door zijn gedrag. De reden hiervoor is het verlies van zijn broer die sneuvelde in de strijd tegen de opstandelingen en die hem dagelijks videoboodschappen stuurde die Thomas nu nog steeds terugkijkt. Deze depressie en zijn allergie zorgen ervoor dat hij onderweg is om het leger uit getrapt te worden en wordt hij continue aan zijn familie herinnerd door de leidinggevenden en zijn medecadetten. Waarvan er één zich toegang tot het computersysteem van de Academy heeft verschaft en in handen komt van een aantal korte filmpjes die nogal vreemd zijn. Want eenmaal achter elkaar geplakt zien ze niet alleen dat UNSC en de opstandelingen samen vechten tegen een onbekende vijand, maar ook een soldaat die ze nooit eerder hebben gezien. En je raad het natuurlijk al: dit is de legendarische Master Chief.

Dan, op een dag (en dit is ongeveer vijftig minuten in de film), vallen de Covenant aan en zien we hoe ODST troopers gedropt worden. Totale chaos met een dan nog onbekende en onzichtbare vijand en soldaten en cadetten omvallen als vliegen, waarna Lasky en zijn vrienden er alles aan doen om te ontsnappen. Waarbij ze uiteraard de nodige hulp krijgen van Master Chief, die hen komt oppakken om te evacueren.

Halo 4: Forward Unto Dawn kostte maar liefst tien miljoen dollar om te maken en is een prachtige prequel op de gebeurtenissen van Halo 4, die vooral voor de echte fans van de twaalfjarige franchise verplichte kost is. Het verhaal komt in de vorm van een flashback en lijkt in eerste instantie een standaard cliché militairenacademiefilm te worden met een groep soldaten die het niet trekken en een eigenwijze soldaat die zijn plek in het leger moet ontdekken. Maar dat is vooral de opbouw naar een spetterende grande finale toe, waarbij het een feest van herkenning is. We zien niet alleen Master Chief (met originele stem van Alex Puccinelli), maar ook de schizo wordende hologram Cortana (met originele stem van Jen Taylor) voorbij komen. Daarbij zien we de Covenant in alle vormen en rassen en natuurlijk de Warthog en Goose. Voertuigen die voor ons gamers synoniem staan voor Halo.

Het 1080p-beeld is een streling voor het oog en zit vol details en diepte, maar komt pas echt tot leven tijdens de gevechten met de Covenant. Want de makers gebruiken in de eerste helft van de film diverse grauwe kleurenfilters waarbij grijs en geel de boventoon voeren. Pas als er gevochten wordt begint het feest goed, het Plasma Sword is prachtig, de groene gloed van de Hunter is scherp en kleurrijk, maar ook de kogels uit de Carabines en Needlers breken de grauwheid waar je ogen in het begin van de film aan gewend zijn. Het geluid komt in DTS-HD Master Audio 5.1 surround en deze is ook perfect te noemen. Of het nu de voetstappen en echo's zijn in de Academy of de gevechten en voertuigen die voorbij vliegen en de diepe bass van de explosies; het klinkt echt bizar goed en alsof je er middenin zit. Dus enkel lof voor het beeld en geluid van deze Blu-ray, die uiteraard ook nog eens komt met de onderstaande extra's:

 • Pre-Release Vignettes (22 minuten)
 • Corbulo Academy of Military Sciences Recruitment Video (2 minuten)
 • Behind the Scenes (58 minuten)
 • Red vs. Blue PSR: Sleeper (3 minuten)
 • Trailers

  Alle extra's komen in HD en geven ons een mooi beeld van hoe Halo 4: Forward Unto Dawn is gemaakt en is voor ons fans een must see. Daarnaast ben je er een kleine anderhalf uur zoet mee, en dat is een dikke voldoende.


 • Conclusie

  Halo 4: Forward Unto Dawn is niet de langverwachte bioscoop Halo-film waar de fans al een decennia op zitten te wachten, maar een prequelfilm die gemaakt is in aanloop en ter promotie van het spel Halo 4. Alle acteurs en actrices zijn onbekend en komen soms een beetje houterig over, een leuk detail is dat ze ter voorbereiding op hun rol een echte legeropleiding hebben gehad waarbij sommigen flink over hun nek gingen en de band hierdoor onderling versterkte. De opbouw en het begin mag dan wel langzaam zijn, maar wanneer de Covenant aanvallen krijg je een bekruipend gevoel van dit is het, shit just got real. Wat voor ons gamers betekent dat dit de start is van onze geliefde gamefranchise waarbij Master Chief natuurlijk de show steelt. Want deze Spartan is vergeleken met de rekruten zo goed als onverwoestbaar te noemen. Over Spartans gesproken: op een bepaald moment doen ze op Master Chief na hun helmen af en zien we de gezichten die emotieloos zijn, wat ik persoonlijk prachtig vond om te zien.

  De Blu-ray is qua beeld en geluid voor een productie als dit heel erg goed en spelen de makers ervan goed met kleurenfilters en komt dit in full HD op een grote tv goed tot zijn recht. Op het geluid valt ook niks aan te merken, want de dialogen zijn goed en duidelijk verstaanbaar en wanneer het los gaat je woofer er ook een lekkere diepe bass uit gooit. Halo 4: Forward Unto Dawn kijkt verdomd lekker weg en ik kan je deze dan ook aanraden om in huis te halen. Eindcijfer een 96.
  Onze score 96

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Halo 4: Forward Unto Dawn Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief