Review: Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope

RDJ134 17 september 2013 om 02:36 uur

Bijna heel mijn leven heb ik comics gelezen en verzameld, speel ik nog altijd videogames en kijk ik shitloads aan films en run ik een website met nerd- en geeknieuws dat Eigenwereld.nl heet. Ik ben uiteraard niet de enige die dit doet en zijn er zo duizenden wereldwijd, en allemaal kijken we één keer per jaar uit de naar de Comic-Con in San Diego, wat eigenlijk het mekka is voor ons geeks en nerds en we voor de verandering niet de outcasts van de maatschappij zijn, maar gelijken. Dat is dan ook waar de documentaire Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope over gaat.



Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope neemt ons mee in de wereld van popculture en volgen we vijf personen die hun reis maken naar de San Diego Comic-Con van 2010. Zo maken we kennis met soldaat Eric Henson en Skip Harvey, twee tekenaars die met hun werk hopen door te breken bij Marvel en Dark Horse Comics. Iets waar de één wel in slaagt en de ander teleurgesteld terugkeert naar huis met een ervaring en professioneel advies van de groten uit de industrie rijker. Holly Conrad en haar vrienden gaan voor een hele andere reden naar het evenement toe, want zij is een cosplayer met een ongekend talent in het maken van kostuums. Haar specialiteit is outfits die gebaseerd zijn op haar favoriete videogamefranchise Mass Effect en deze dame is een perfectionist met een ongekend oog voor detail.

Dan is er nog Chuck Rozanski met zijn dochter die de grootste comichandelaar van Amerika is, want zijn bedrijf Mile High Comics heeft diverse zaken door het land en is de Comic-Con voor hem het hoogtepunt van het jaar. Hij komt hier al tientallen jaren, alleen draait de beurs steeds minder om de comics en meer om de nerdcultuur er omheen. Dus hij heeft geldproblemen en is het nu erop of eronder voor hem, zo erg dat hij zijn issue #1 van Red Raven (zeer zeldzame en extreem dure comic) meeneemt om te verkopen. Tot slot is er nog James Darling, die van plan is om zijn vriendin Young Kang (die hij in 2009 leerde kennen op de Comic-Con) ten huwelijk te vragen tijdens een panel met onze persoonlijk nerdgod Kevin Smith.





De bovengenoemde personen zijn slechts de rode draad in deze documentaire, want zo zien we nog meer mensen als een speelgoedverzamelaar die alleen naar de beurs komt om daar een 18 inch hoog Galactus-beeldje te kopen, waarna hij zo blij is als een kind. Sterker, hij is naar de Comic-Con gereden in een Mustang waar het logo van The Punisher op de motorkap staat gespoten. Tussen alle avonturen van deze bijzondere en vaak getalenteerde mensen komen ook diverse filmregisseurs als Kevin Smith (die zoals altijd extreem grappig en scherp is), Eli Roth, Guillermo del Toro en Joss Whedon aan het woord om te vertellen wat deze beurs zo bijzonder maakt en hun persoonlijke ervaringen. Ook vertellen diverse acteurs en actrices als Seth Green, Olivia Wilde en Seth Rogen ons waarom de Comic-Con zo belangrijk is. Natuurlijk ontbreekt het ook niet aan comiclegendes, uiteraard is Stan Lee uitgebreid aanwezig om zijn vele oude en jongere fans te groeten. Maar ook Todd McFarlane komt in beeld om ons te vertellen hoe hij de Spider-Man-franchise met zijn aparte tekenstijl veranderde en Spawn bedacht. Hij en vele anderen komen niet alleen in de documentaire aan het woord, maar ook uitgebreider in een bijna één uur durende video die bij de extra's zit.

Ik heb voor de review een dvd ontvangen (de documentaire is overigens ook op Blu-ray te koop met veel meer extra's), en daar staan ook de volgende extra's op:
  • Trailer van Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope (02 minuten)
  • Verwijderde scènes (18 minuten)
  • Interviews (54 minuten)
  • Andere releases, dit zijn vier trailers van andere films die via Film Freaks zijn uitgebracht

    Het lijstje met de extra's mag dan wel misschien magertjes overkomen, maar zijn wel degelijk een perfecte aanvulling. Zo zien we bijvoorbeeld met de verwijderde scènes hoe Holly Conrad over de Comic-Con beurs vloer loopt en zich vergaapt aan de aanwezige rekwisieten als een echte Gremlin of een FaceHugger-cocon uit Alien. Zeer leuk om te zien. Maar voor mij was de beste extra de interviewvideo waar zoveel bekende acteurs, actrices en comictekenaars aan het woord komen, want dit is echt een schat aan informatie en soms verdomd grappig door anekdotes.


  • Reageer