Review: 2 Movie Pack: The Karate Kid 1 & 2

Geschreven door RDJ134 op 20 september 2013 om 19:16 uur

De jaren tachtig was een prachtig tijdperk, met arcadehallen en veel films die nu cult of popculture zijn geworden. Eén van deze films is The Karate Kid uit 1984, die een vrij standaard underdogfilm is, maar dankzij zijn memorabele karakters en momenten tijdloos is geworden. Nu zijn pasgeleden het eerste en tweede deel (van de vier delen en dat is exclusief de remake uit 2010 met Jade Smith) in een 2 Movie Pack dvd-box verschenen en daarvan kan je hieronder de review lezen.The Karate Kid
The Karate Kid is het verhaal van Daniel LaRusso (Ralph Macchio), die samen met zijn moeder (Randee Heller) verhuist naar Reseda in Los Angeles. Daniel vindt het drie keer niks en mist zijn oude stad en buurt, want hier is hij eenzaam en heeft hij geen vrienden. De enige met wie hij eigenlijk omgaat is zijn mysterieuze Aziatische conciërge Mr. Miyagi (Pat Morita), die hem leert hoe hij Bonsaiboompjes moet snoeien en onderhouden. Dan op een dag wordt hij smoorverliefd op de prachtige Ali Mills (Elisabeth Sue), alleen heeft deze een erg jaloers vriendje Johnny Lawrence (William Zabka) die karate beoefend en het nu gemunt heeft op Daniel.

Na wat kleine aanvaringen loopt het tijdens een feestje volledig uit de hand en slaat Johnny met zijn vrienden Daniel in elkaar, waarna Mr. Miyagi moeiteloos ingrijpt en zo erger voorkomt. Want de laatstgenoemde is ook een beoefenaar van karate in de traditionele zin. Miyagi vind dat de grens is overschreden en dat Johnny karate misbruikt om anderen te onderdrukken, wat tegen de regels is aangezien deze vechtstijl juist is om te verdedigen. Wat volgt is dat Miyagi met Daniel naar de Cobra Kai-dojo gaat (wiens moto is: Strike first, strike hard) om daar met Johnny zijn sensei en ex-Vietnamveteraan John Kreese (Martin Kove) te praten, die vind dat zijn studenten niks verkeerd hebben gedaan en als het aan hem ligt Daniel meer klappen krijgt. Miyagi en hij sluiten een deal dat dit als heren moet worden uitgevochten op een karatetoernooi en dat tot die tijd er een wapenstilstand is en Daniel met rust wordt gelaten om zo in alle rust te kunnen trainen.

Mr. Miyagi laat vervolgens Daniel iedere dag langskomen, om onder andere de vloer te vegen en zijn collectie oude auto's te poetsen onder het motto: Wax on, wax off. Daniel snapt maar niet waarom hij niet leert vechten en enkel bezig is met huishoudelijke klusjes, maar al snel genoeg komt hij er achter dat alle bewegingen met karate hebben te maken en de training verdergaat in onvervalste jaren tachtig stijl met een trainingsmontage. Hoogtepunt van de film is dat Daniel in de finale van het karatetoernooi tegenover Johnny komt te staan die van zijn sensei vals moet spelen en er een gevecht volgt die na bijna dertig jaar nog steeds even veel impact heeft.

The Karate Kid is een standaard underdogfilm waarvan er in de jaren zeventig en tachtig een hoop verschenen, maar nog altijd de tand des tijd goed heeft doorstaan. Hoewel het beeld van de dvd niet messcherp is en matige ruis en korrelige ondertitels heeft, maar laten we wel reëel blijven: dit is een dertig jaar oude film op dvd en geen Blu-ray remaster. Het beeld was voor mij acceptabel genoeg.

Waar ik overigens minder over ben te spreken zijn deze extra's:
 • Trailers:
  - The Karate Kid
  - The Karate Kid 2
  - Roughnecks Starship Troopers: The Pluto Campaign
 • Filmograpies van de regisseur en de acteurs en actrices

  Persoonlijk hadden deze “extra's” van mij niet eens op de dvd hoeven te staan omdat het simpelweg niks toevoegt aan de film.  The Karate Kid 2
  Dit langverwachte vervolg dat in 1986 verscheen, pakt de draad op waar het eerste deel ophield, namelijk het einde van het karatetoernooi dat Daniel won met zijn legendarische kraanvogeltrap. Eenmaal buiten zien Mr. Miyagi en Daniel hoe Kreese zijn frustratie botviert op Johnny, die in zijn ogen een grote verliezer is en een tweede plaats niks voorstelt. Dit is waar Miyagi opkomt voor Johnny en Kreese een belangrijke les leert dat karate een verdedigingstijl is en als je het gebruikt om aan te vallen je eigenlijk gedoemd bent te verliezen. Dan springt de film zes maanden vooruit waar we zien dat Ali Daniel heeft verlaten en zijn moeder naar Fresno op vakantie is. Ook de oldtimer die hij van Miyagi kreeg is een barrel geworden met deuken en schade.

  Helaas krijg Mr. Miyagi slecht nieuws dat zijn vader in Okinama op sterven ligt en hij niet lang meer heeft. Hierop besluit hij om samen met Daniel af te reizen naar zijn geboortedorp die hij 45 jaar geleden achter zich liet. De reden hiervoor was dat hij en zijn jeugdvriend Sato (Danny Kamekona) verliefd waren op dezelfde vrouw. Dus Sato daagde hem toen uit voor een duel op leven en dood, de winnaar mocht trouwen met Yukie (Nobu McCarthy). Miyagi wilde niet dood en besloot om naar Amerika te verhuizen waar hij meevocht in de oorlog waarna er nog meer drama volgde toen zijn huidige vrouw en kind overleden.  Eenmaal aangekomen op Okinama blijkt de bloedvete nog niet voorbij, en overlijdt Mr. Miyagi's vader die hem en Sato als kind karate leerde. Maar Japan en eer zijn onafscheidelijk en wil Sato alsnog het duel uitvechten. Miyagi heeft hier wederom geen zin in en is het Sato die zijn neef Chozen (Yuji Okumoto) opdracht geeft om Miyagi en Daniel het leven zuur te maken tot deze toegeven. Wat volgt is dat door omstandigheden Miyagi tijdens een storm Sato red en hierdoor de eer tussen beiden wordt hersteld. Alleen Chozen is verbitterd en dwingt Daniel om in een oude ring tegen hem te vechten.

  The Karate Kid II is een redelijk vervolg op het eerste deel, maar weet deze niet te overtreffen. Het verhaal leunt nu meer op eer en familie dan op alles wat het origineel zo memorabel maakte, en nu eigenlijk meer een uitbreiding is geworden die helaas nog door vervolgdelen werd uitgemolken en iedereen de franchise tot 2010 dood in het water liet drijven. Ook deze dvd heeft redelijk goed beeld, waarbij hier en daar duidelijk ruis is te zien.

  Ook zijn er de volgende extra's op het schijfje te vinden:
 • Original featurette (06:19) die in 4:3 beeld is
 • Trailers:
  - The Karate Kid (1984)
  - Roughnecks Starship Troopers: The Pluto Campaign
 • Filmograpies van de regisseur en de acteurs en actrices

  Ik val bijna in herhaling, maar ook hier voegen de featurette's na de extra's totaal niks toe, sterker: ze zijn bijna letterlijk een herhaling van de dvd van het eerste deel die in hetzelfde doosje zit.
 • Conclusie

  The Karate Kid is ondanks het houterige acteerwerk nog altijd een klassieker (die zelfs een Oscar-nominatie voor Best Actor in a Supporting Role had) die je gezien moet hebben, of als je net als ik bent opgegroeid in de jaren tachtig een warme herinnering oproept. Het is en blijft een goede film met zoveel popcultureverwijzingen die je hedendaags ziet in The Simpson, Family Guy, Futurerama en andere tv-series.

  Het tweede deel is zoals ik al zei een leuke aanvulling en een poging tot herhalingsoefening van het eerste deel die de plank wat mij betreft goed misslaat. Het is dan ook zo'n film die je, in tegenstelling tot het origineel, niet meerdere keren zal kijken. Ook zal je op het trommelgebeuren na weinig popcultureverwijzingen in deze film tegenkomen.

  Deze box is een must buy (voor die tien euro hoef je hem niet te laten liggen) voor liefhebbers van oude jaren tachtig films, en laten we eerlijk zijn: wie heeft deze film nog niet gezien? Enige minpuntjes voor mij aan deze box zijn dat het beeld wat ruis heeft en de extra's voegen letterlijk niks toe. Om een lang verhaal kort te houden: mijn eindcijfer is een 75.
  Onze score 75

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van 2 Movie Pack Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief