Review: The Girl with the Dragon Tattoo

RDJ134 17 december 2013 om 17:09 uur

The Girl With The Dragon Tattoo (2011) was voor mij een film die me eigenlijk totaal is ontgaan, want deze leek mij mede door Daniel Craig (die ik alleen goed kon verdragen in Layer Cake uit 2004) niet echt iets bioscoopwaardig. Maar sinds pas is deze film nu als Limited Steelbook Edtion verkrijgbaar en was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om mij een recensie-exemplaar te sturen van wat nu voor mij één van de beste films is die ik ooit in mijn leven heb gezien.



De film gooit je na een prachtige intro gelijk in de nasleep van een rechtszaak, waarbij de Zweedse journalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig), en mede-eigenaar van het Millennium-magazine, zijn wonden likt na een groot verlies in de rechtszaal. Want hij had een verhaal gepubliceerd over de zakenman Hans-Erik Wennerström (Ulf Friberg) met feiten die niet klopten, omdat hij deze informatie via een anonieme bron had verkregen die eigenlijk in dienst was van Wennerström. Nu moet hij een grote schadevergoeding betalen en is hij niet alleen zijn spaargeld maar ook zo goed als zijn magazine kwijt. Ondertussen heeft Henrik Vanger (Christopher Plummer) de gepensioneerde CEO van Vanger Corporation uitgebreid onderzoek laten doen naar Mikael. De reden hiervoor is niet alleen dat beiden Wennerström als vijand hebben, maar dat Vanger zijn nichtje jaren geleden van de aardbodem is verdwenen tijdens een familiebijeenkomst en hij nog steeds met zijn verjaardag een tekening van haar krijgt zonder enige ander teken van leven. Vanger wilt dat Mikael achterhaalt wat er die fatale dag is gebeurd, waar zij of haar lichaam nu is en wie deze tekeningen stuurt.

Wat Mikael niet weet is dat Vanger hem grondig heeft laten onderzoeken door de excentrieke hacker Lisbeth Salander (Rooney Mara), die niet alleen hoog intelligent is maar ook een sociale outcast is. Haar uiterlijk is een mix van punk, SM en goth en door jarenlang misbruik een probleem heeft met menselijk contact en de enige die ze vertrouwde haar voogd was, die nu door een beroerte is veranderd in een kasplantje. Nu is het de sadistische advocaat Nils Bjurman (de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen) die haar onder zijn hoede neemt en ziet als een minderwaardig iets en haar dwingt om seksuele handelingen bij hem uit te voeren, waarbij hij haar zelfs op een hele brute manier vastbind en anaal verkracht. Dit wordt overigens zo rauw en gruwelijk hard in beeld gebracht dat je tijdens het kijken hiervan een behaaglijk gevoel krijgt. Lisbeth is een harde dame die geestelijk kapot is en dan ook later in de film op gepaste wijze wraak neemt.

Naarmate de film volgt komt Mikael er langzaam maar zeker achter dat de Vanger-familie een hoop duistere geheimen heeft en de verdwijning van Henrik zijn nichtje een diepe beerput opentrekt die overloopt van fascisme, seksueel misbruik en zelfs een seriemoordenaar. Mikael kan het niet alleen af en dat is waar hij de hulp van Lisbeth inschakelt, omdat ze een oog heeft voor kleine details. Dit alles bouwt op naar diverse climaxen, waarvan je sommige dingen echt niet ziet aankomen en dat is wat The Girl with the Dragon Tattoo zo speciaal maakt, want langzaam aan vallen alle puzzelstukjes en kleine verhaallijnen die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben in elkaar. Dat is iets waar je na de aftiteling nog over zit na te denken, omdat het simpelweg briljant gedaan is.



David Fincher had de moeilijke taak om het eerste boek van Stieg Larsson naar het Amerikaanse publiek te brengen, want er zijn in totaal drie boeken en Zweedse films onder de zogenaamde Millennium Trilogie, en wat ik van diverse mensen al hoorde zijn deze films nog een stuk grimmiger en harder dan deze Engelse versie. Het gebeurt niet vaak dit ik zeg dat ik één van de beste films ooit in mijn leven heb gezien, maar The Girl with the Dragon Tattoo is ongekend knap in elkaar gezet en door het ijzersterke verhaal en het acteerwerk van Daniel Craig en vooral Rooney Mara als Lisbeth een klassieker die moeilijk is te evenaren. Rooney Mara was overigens voor een Oscar genomineerd als beste actrice, maar deze heeft ze helaas niet gehad. Wel sleepte de film het gouden beeldje binnen voor de beste montage. Want dat is ook zo knap gedaan: of het nu de prachtige buitenshots van het Scandinavische winterlandschap is of het deprimerende uiterlijk van een flat of het Zweedse platteland; het is heel erg slim gemonteerd vanuit diverse en soms aparte camerastandpunten. Ook, zoals ik al eerder zei, is de manier hoe de verkrachting van Lisbeth in beeld werd gebracht walgelijk en schokkend tegelijk.

Deze Limited Edition Steelbook-versie komt met voor een dvd zeer scherp beeld, waar eigenlijk heel erg weinig op aan te merken is, hoewel dit op Blu-ray nog veel mooier zal zijn. Daarnaast speelt Fincher graag met kleuren en of het nu heel erg wit of juist dofgrijs en grauw is, het spettert allemaal van je scherm af. Wat niet vreemd is, aangezien deze dvd komt met slechts enkel audiocommentaar als extra, en hierdoor Sony Home Entertainment de film een hoge bitrate en beeldkwaliteit kan bieden zonder gebruik te moeten maken van compressietechnieken. Het geluid komt in 5.1 surround waar niks op aan valt te merken, omdat de film hoofdzakelijk bestaat uit dialogen. Maar er zijn enkele momenten dat je toch wel kan genieten, door bijvoorbeeld metrogeluiden, de sneeuwstorm, de disco of holle voetstappen in een bibliotheek.


Reageer