Review: Johan Falk - dvd-box seizoen 2

Geschreven door RDJ134 op 06 februari 2014 om 23:29 uur

Het gebeurt niet vaak dat ik een serie begin te kijken en het dan niet meer los kan laten en het seizoen in één keer achter elkaar door kijk. Johan Falk, seizoen 2, is zo'n uitzondering die ik niet los kon laten en letterlijk non-stop tot half zeven in de ochtend heb zitten kijken. Waarom, dat ga ik je hieronder haarfijn uitleggen.Johan Falk is een langlopende Zweedse filmserie die sinds 1999 meegaat en in de loop der jaren een hoop trouwe fans heeft weten op te bouwen. Want deze serie (waarvan één episode anderhalf uur duurt) is gekenmerkt door een harde en rauwe manier waarop de politie en onderwereld van Zweden in beeld worden gebracht waarbij de politieagent Johan Falk (Jacob Eklund) en zijn team soms de regels breken om verdachten onder druk te zetten of te arresteren. Persoonlijk had ik nog nooit van de serie gehoord, tot ik er een persbericht over kreeg en Lumière zo aardig was om de dvd-box van seizoen 2 op te sturen. Deze bestaat uit zes afleveringen die dateren uit 2012, en die rechtstreeks op dvd en Blu-ray zijn verschenen. Nu zou je jezelf afvragen of het wel verstandig is om gelijk aan seizoen twee te beginnen zonder de eerste gezien te hebben? Dat maakt niet uit, want het verhaal blikt diverse keren door middel van flashbacks terug en daarom hoef je eigenlijk net als ik geen voorkennis te hebben.

De eerste aflevering begint in Berlijn waar we zien hoe Johan Falk samen met een collega en Interpol bezig zijn in een casino met een undercoveroperatie om een grote heroïnedealer op te pakken, alleen is deze niet van gisteren en komt zelf niet opdagen en laat zijn handlangers het vuile werk doen en wilt zelfs de twee agenten laten vermoorden. Dit loopt dan ook volledig uit de hand en eindigt met een schietpartij in de Berlijnse straten, waarbij het geweld ongelofelijk grof en hard in beeld wordt gebracht. Na deze mislukkeling zien we Falk terugkeren naar Zweden, want de heroïne die extreem sterk is en de naam White Gold draagt, wordt nu ook daar het land in gesmokkeld. Waarbij koeriers door de organisatie genadeloos worden opgeruimd als ze ook maar één gram lijken te stelen of als ze hun werk niet goed doen. Dit is overigens niet de enige inkomstenbron van deze criminele groep, want ze runnen ook nog diverse gokhuizen en lenen geld met woekerrente uit. Dit is dan ook het moment waar we kennismaken met Frank Wagner (Joel Kinnaman, die binnenkort te zien is in de remake van Robocop).

Frank Wagner is een keiharde crimineel die lid is van de gevreesde Rydell-bende en door zijn reputatie geniet van een hoog aanzien en respect in de Zweedse onderwereld. Wat zijn collega-criminelen niet weten is dat hij ook een politie-infiltrant is die het GSI-team (Gruppen för särskilda insatser) voorziet van informatie, en doordat Johan Falk zijn contact is hebben de twee een vriendschap ontwikkeld waarbij beide elkaar beschermen om hun doel te behalen. Wagner heeft een sportcafé en wilt eigenlijk uit het criminele wereldje stappen, alleen zijn bende denkt daar heel anders over. Wanneer Frank zijn ex-zwager Kevin op een dag langskomt met gebroken vingers en hem vertelt dat hij een grote gokschuld heeft die hij niet kan terug betalen, geeft hij als advies dat hij moet proberen respect af te dwingen bij zijn schuldeisers en zo wat extra tijd kan winnen om het geld bij elkaar te krijgen. Wat Frank niet weet is dat zijn advies het doodsvonnis is voor Kevin die dan ook niet veel later na zijn verdwijning terug wordt gevonden op de bodem van een meer. Frank zijn ex-vriendin, bij wie hij een kind heeft, geeft hem toestemming om te doen wat nodig is om de moordenaars van haar broer te vinden en te doden.

Waarna hij dieper in de onderwereld terugkeert en er achter komt dat de mensen die Kevin vermoord hebben dezelfde zijn die White Gold het land in smokkelen. Hierbij werkt hij samen met Johan Falk en begint zo zijn infiltratie in deze drugsbende die zo hun eigen regels en methodes hebben om hun zaken zo best mogelijk te laten verlopen. Frank moet hierbij wel toestemming vragen bij Seth Rydell (prachtrol van Jens Hultén), die de leider is van een bende tuig die alles doen voor geld en ook niet vies zijn om iemand uit de weg te ruimen als dit hun positie kan versterken. Seth, die bijna vrij komt, heeft wel oren naar het geld, ondanks dat hij het er niet zo op heeft om samen te werken met buitenlanders, want ook al is hij geen wannabe-nazi zoals zijn broertje Felix, hij houdt het toch liever bij zijn eigen ras. Maar zoals het gaat in de onderwereld, het is de kleur van het geld dat telt. Wat volgt is dat de Rydells en Frank en Falk beginnen aan een dodelijk spel van kat en muis waarbij het verhaal zich strekt over diverse afleveringen die de drie genoemden als rode draad heeft. Want zo kan je zien hoe neonazi's met gestolen militaire wapens een rassenoorlog willen ontketenen, de Rydells verwikkeld raken in een bendeoorlog of hoe een groepje jonge overvallers zichzelf in behoorlijk diepe problemen brengt. Maar de meeste coole aflevering is waar een heist op een geldtransport centraal staat, die zeer sluw is doordacht en deed denken aan de film Heat.Johan Falk is een typische serie die door zijn karakters je helemaal opzuigt in het verhaal, want of je nu kijkt naar het politieteam of de criminelen, het blijven allemaal personen die menselijk overkomen en nergens in standaard stereotypes vervallen zoals je helaas veel bij Amerikaanse en ook Nederlandse series en films ziet. Johan is een man die alles overheeft voor zijn familie, collega's en zelfs voor zijn infiltrant Frank Wagner die steeds verder in de problemen raakt, omdat hij uit het criminele milieu wilt stappen en met zijn vrouw en kindje een normaal leven wilt leiden. Door omstandigheden waar hij geen grip op heeft en vooral Seth Rydell die hem niet wilt laten gaan en hem een “boete” geeft voor het ontlopen van zijn plicht naar de bende toe. Iets wat in het echt ook gebeurd of als er een conflict is om wat voor reden, dan is het normaal dat er een belasting of boete wordt betaald om zo de vrede in stand te houden of een probleem op te lossen. Dan zijn er nog de verhaallijntjes van de GSI-teamleden die ook allemaal hun problemen hebben en overlappen in diverse afleveringen. Of betere gezegd minifilms, want dat is eigenlijk waar je naar zit te kijken. Niks geen episode van 45 minuten, gewoon volle anderhalf uur waardoor alles groter en uitgebreider gebracht kan worden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal weg ben van deze serie en het ook heel erg jammer vond toen de laatste aflevering was afgelopen, want je wilt meer en weten hoe het verder gaat met de karakters en hun problemen die ze hebben. Dat is iets wat mij niet vaak overkomt bij het zien van een serie. Het beeld van deze dvd-box is voor deze mediadrager prima in orde; het ziet er goed uit en tijdens het kijken heb ik nou niet echt decompressie artifacts kunnen spotten. Het geluid komt in standaard 2.0 stereogeluid en dat is eigenlijk het enige minpuntje aan deze hele box. Want de Blu-ray-boxen die er op de markt zijn hebben namelijk DTS-geluid en een beetje filmfan heeft toch op zijn minst tegenwoordig een surround (head)set in huis. Verder is de verpakking prima, want bij dvd- en Blu-ray-boxen willen deze nog wel eens met drie of vier discen op elkaar gepropt worden. Dit is hier niet geval. De eerste twee discen zitten netjes onafhankelijk boven elkaar en de derde helemaal alleen aan de linkerkant verstopt onder een heel mooi boekje die je meer informatie geeft over Scandinavische misdaadseries en -films die Lumière uit heeft gebracht en nog gaat uitbrengen.


Conclusie

De Zweedse cinema heeft al vaker (zoals met de Millenium Trilogy) bewezen dat ze een keihard en rauw beeld van de onderste lagen van de maatschappij en de onderwereld kunnen laten zien, en deze films en series (waarvan The Bridge zelfs een Amerikaanse remake heeft gekregen) nu ook steeds vaker buiten het land worden omarmt door liefhebbers van het misdaadgenre. Bovendien worden sommige scènes met prachtige en soms erg deprimerende shots in beeld gebracht. Of dit nu is in de vervuilde en verpauperde binnensteden, industrieterreinen of een eilandje. Alles wordt prachtig mooi in beeld gebracht. Maar het zijn vooral de verhalen (die gebaseerd zijn op het leven van de infiltrant Peter Rätz) en karakters die dit onvergetelijk maken. Wat mij ook beviel is hoe in beeld wordt gebracht hoe politiesurveillance werkt en telefoons getraceerd worden op een normale manier en niet zoals in Hollywood met een hoop loze technopraat en een hoop nepcode in beeld. Dit geldt trouwens ook voor het keiharde geweld dat er te zien is, of er nu iemand wordt neergestoken, gemarteld of simpelweg zijn vingers worden afgesneden en aan een pitbull gevoerd: het ziet er uit zoals het echt is en zit soms tegen het oncomfortabele aan.

Ik kan nog wel diverse pagina's vol schrijven over deze fantastisch serie en seizoen 2 dvd-box, maar het enige dat ik er verder over wil zeggen is dat je deze gewoon moet kopen en van gaan genieten. Ondanks een klein minpuntje dat het geluid “slechts” in stereo is en niet in DTS, is dit een box die niet in je collectie mag ontbreken. Het eindcijfer is dan ook een 95.
Onze score 95

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Johan Falk Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief