Review: Seven League Beats - Découpage

Geschreven door RDJ134 op 19 februari 2014 om 21:06 uur

Rob Peters en Dries Bijlsma vormen al sinds jaar en dag de groep Seven League Beats die vaart onder de vlag van de Zwolse Fakkelteitgroep, en daarom dan ook geen onbekende naam is bij de liefhebbers van hiphop en het hardere elektronische beukwerk. Afgelopen weekeinde verscheen hun nieuwe EP Découpage, dat wederom laat zien hoe creatief en onvoorspelbaar dit duo is.Découpage bestaat uit slechts zeven tracks en is het beste te omschrijven als een heerlijke layback mellow EP, waarbij jazzy en funky samples de boventoon voeren. Het eerste nummer That Evening Sun Go Down doet zijn naam echt eer aan is gelijk zo'n track waarbij je jezelf waant op een strand of festival met een biertje in de hand, genietend van de ondergaande zon. Mirrorball, dat de eer heeft als volgende op het schijfje te staan, zou eerlijk gezegd een Daft Punk-track kunnen zijn. De vocal sample, drums en scratches is precies die lekkere vibe die het gehelmde duo uit Frankrijk al sinds jaar en dag weet te brengen. Even voor de duidelijkheid: dit is natuurlijk een compliment en geen bewering van een rip-off. Hoewel Let me Go bijna veertig seconde nodig heeft om lekker op gang te komen, is dit duidelijk een plaat die meerdere lagen heeft als je goed luistert. Want het blijft mij steeds verbazen hoeveel nieuwe details ik met dit nummer weet te ontdekken, en daarom iedere keer behoorlijk fresh is te noemen.

Charsleton Machinery is de vierde en gelijk mijn favoriete track van de hele EP, want het is lekker upbeat en klinkt verdomd warm. Daarmee bedoel ik dat kan de zomer bijna kan voelen als je dit nummer beluisterd. Bovendien is deze ook te visualiseren, want dit nummer zou niet misstaan onder een autoreclame. Nummer vijf, dat als titel Blue Hour heeft, is een jazzachtig nummer waar piano en trompet heerlijk samenkomen op de drums en hiermee het chillste nummer van het album is. Huxley (verwijzing naar de tv-serie Lost?) is helaas de op één na laatste track en weet zich goed te manifesteren met zijn upbeat tempo dat een heerlijke break heeft. Tot slot is er Découpage, dat ook de titel van de EP is. Wederom erg low beat waarbij een hele vette bass en vrouwelijke vocals de boventoon voeren.

Seven League Beats weet met Découpage zelfs hun eigen achterban te verrassen, want deze heren zijn simpelweg niet in een hokje te stoppen en wij van Eigenwereld.nl houden van creatieve mensen die veranderingen durven te maken. Deze EP schreeuwt serieus ZOMER!! en is ook een heerlijk schijfje om te draaien als je gewoon lekker languit op de bank ligt te spacen of om op te zetten als je in de nacht naar huis rijdt van het stappen. Nu zal je denken dat zeven tracks wat aan de magere kant is, maar daar zal ik op tegenspreken. Want het klinkt echt ongelofelijk relaxed en dit album staat bij mij gewoon op repeat en verveelt geen minuut en dat zegt wat, aangezien ik mijzelf al snel stoor als ik een plaat te vaak hoor.

Conclusie

Seven League Beats is goed bezig met hard te timmeren aan de weg naar grote bekendheid, want ik ben er 100% van overtuigd dat deze heren in de toekomst de festivals en tv-reclames gaan domineren met hun unieke sound. Want er is lef nodig om een EP als Découpage te maken als je achterban zich bevind in de dance en hiphop scene, en deze fans zullen dit album dan ook met liefde omarmen. Als ik alles overweeg is deze cd fris, vernieuwend en vooral gruwelijk relaxed waarbij je eigenlijk gaat verlangen naar de zomer waar je met een biertje in de hand bij de BBQ staat en de buren laat meegenieten van Découpage die uit je speakers staat te pompen. Mijn eindcijfer: 99. Mijn advies: koop deze cd in de winkel of via de bekende digitale kanalen als Spotify en iTunes.
Onze score 99

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Fakkelbrigade Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief