Review: Johan Falk - dvd-box seizoen 1

Geschreven door RDJ134 op 25 februari 2014 om 21:19 uur

Begin deze maand kon je hier op Eigenwereld.nl de recensie van Johan Falk dvd-box seizoen 2 lezen en dat ik helemaal weg ben van deze harde Zweedse misdaadserie. Nu was Lumière zo vriendelijk om mij nu ook het eerste seizoen toe te sturen en keek ik wederom in één zit door zes afleveringen van anderhalf uur heen en was het wederom weer ochtend toen de aftiteling over mijn tv-scherm liep.In de eerste aflevering, uit 2009, zien we hoe Johan Falk (Jakob Eklund) na een carrière bij Interpol in Den Haag terugkeert in het Zweedse Göteborg om daar als verbindingsman voor Europol en Interpol aan de slag te gaan bij de GSI-team (Gruppen för Särskilda Insatser). Een elite politie-eenheid dat onder leiding van Patrik Agrell (Mikael Tornving) zich bezighoud met het bestrijden van zware misdaad en waarbij gebruik wordt gemaakt van criminele burgerinfiltranten. De leden van dit team zijn zogenaamde “Handlers” die onafhankelijk van elkaar werken en zo (tegen betaling) inlichtingen verkrijgen om zo organisaties op te rollen en hun infiltranten buitenspel blijven. Wanneer Johan kennis komt maken bij de GSI loopt hij een aantal oude bekenden tegen het lijf, waaronder Tommy Ridders (Reuben Sallmander) met wie hij in het verleden heeft samengewerkt. Het team staat op het punt om te vertrekken voor een operatie waarbij een grote heroïnedealer het doelwit is, en die vermoedelijk ook nog eens betrokken is bij een serie gewelddadige overvallen op geldwagens, waarbij de daders niet twijfelen om grof geweld en hun AK-47's te gebruiken.

Tijdens de observatie van de dealer bij zijn nachtclub ziet het GSI-team ook hoe een aantal leden van de Rydell-bende de club betreed. Wat het team niet weet is dat Seth Rydell (Jens Hultén) en zijn rechterhand Frank Wagner (Joel Kinnaman, die nu in de bioscopen te zien is in de RoboCop-remake) een berg geld van hem krijgen vanwege geleverde vluchtauto's die door de bende overvallers wordt gebruikt. Hierbij vallen rake klappen en krijgt de dealer van Frank een pistool op het hoofd en de keuze zo snel mogelijk betalen of een kogel koppen. De dealer, die overigens niet al te snugger is, weet een deal te regelen en loopt met open ogen in een opgezette val van de GSI, waarna de Rydells nu rechtstreeks zaken moeten doen met de groep overvallers om deze te voorzien van voertuigen om te vluchten. Tijdens een confrontatie tussen de GSI en de leider van de bende die in gezelschap is van Frank Wagner worden Sophie Nordh (Meliz Karlge) en Tommy in een lift neergeschoten. Sophie wordt geraakt in haar kogelwerende vest en Tommy krijgt vol automatisch vuur waarbij hij een dodelijke wond in zijn nek oploopt. Zijn laatste woorden die hij keer op keer uitspreekt is de naam van Frank Wagner. Beiden, Frank en de leider, weten te ontsnappen aan hun achtervolgers.

Sophie en de rest van het team zijn dan ook uit op bloedwraak en willen nu Wagner persoonlijk uitschakelen. Alleen wat ze niet weten is dat hij als infiltrant werkte voor Tommy en hem al een paar jaar voorzag van inlichtingen over ander criminelen en de Rydell-broertjes. Nu had Tommy al de foto van Johan Falk gegeven aan Frank, omdat hij verder niemand anders binnen de GSI vertrouwde met wie zijn beste infiltrant onder codenaam is. Dus Wagner, die nu ten einde raad is, breekt in bij Falk en vertelt dat hij de enige is die hem kan helpen ontsnappen aan de onderwereld zodat hij samen met zijn vriendin en kindje een normaal burgerlijk leven kan gaan lijden. Hoewel Johan totaal geen vertrouwen heeft in Frank, is dit het begin van een samenwerking die langzaam aan uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij beide heren elkaar hard nodig hebben en blindelings moeten vertrouwen.Het eerste seizoen van Johan Falk is vergeleken met het tweede een beetje aan de tamme kant, maar weet een degelijke opbouw te geven van de karakters en weet geweld en de rauwe onderwereld van het Zweedse Göteborg goed in beeld te brengen. Want in de zes afleveringen (die eigenlijk gewoon kleine films zijn) zien we onderwerpen als overvallen, wapenhandel, drugs, afpersing en gedwongen prostitutie voorbij komen, waarbij je soms als kijker een onbehagelijk gevoel krijgt. Zo is er de vierde aflevering, genaamd Leo Gaut, die gaat over een veroordeelde moordenaar die nu samen met zijn vrouw een eigen restaurant annex eetcafé hebben en er afpersers zijn. Leo is een crimineel die zijn leven wil beteren en zich zeker niet wil laten afpersen, omdat van het een het ander komt. Eerst zien we hoe hij machteloos in zijn eigen zaak half doodgeslagen wordt en later hoe de afpersers brand stichten waarbij zijn tienerdochter om het leven komt en hij gewapend met een revolver zijn afpersers een voor een afmaakt. Hierbij krijg je net als Johan Falk begrip voor zijn daden ondanks dat je deze niet goed kan en mag keuren. Dit geldt overigens ook voor de Rydells, die genadeloos zijn en je te zien krijgt hoe ze een eigen lid vermoorden omdat deze gestolen ZOU hebben. Daarnaast is het ook een beklemmend sfeertje waarbij je als kijker nooit weet waar het heen gaat en of het totaal uit de hand gaat lopen.

Het beeld van de dvd-box is zoals je van de mediadrager gewend bent zeer acceptabel en ook het 2.0 stereogeluid is prima te pruimen. Ook al had ik uiteraard liever 5.1 surround gehad. Deze set bestaat uit drie dvd's die netjes in de doos zitten door een opdeling van twee discs boven elkaar en één disc aan de linker binnenkant. Iets wat ik persoonlijk graag zie, in plaats dat er drie schijfjes bovenop elkaar gepropt zitten. Bovendien zit er in de box ook nog een mooi vormgegeven boekje met alle andere Lumière-releases, waarvan er op twee discs een aantal trailers van zijn te vinden. Deze trailers zijn dan ook de enige extra's van deze box en daar heb ik dan ook verder vrede mee.


Conclusie

Johan Falk is een ongelofelijk goed doordachte serie waarbij je soms letterlijke de beklemmende sfeer kan voelen en geweld keihard in beeld gebracht wordt. Want ook in de Zweedse onderwereld is niks wat het lijkt en kan je beste vriend je activiteiten verraden bij de politie. Aan de andere kant zie je ook dat de Rydell-bende zeer hecht is en ze alles voor elkaar over hebben. Zo ligt Frank zijn moeder op sterven en kan hij er niet heen omdat zijn oom en halfbroer, die bij de politie werken, hem zouden moeten oppakken. Wanneer Frank toch naar het ziekenhuis gaat zijn het zijn bendeleden die hem helpen door de twee agenten onder schot te houden en hierdoor kan hij toch bij zijn inmiddels overleden moeder zijn. Hier krijg je één van de meest krachtige filmscènes ooit te zien als Frank huilend zijn dode moeder vertelt dat het beeld dat iedereen heeft van hem niet klopt en dat hij haar graag had verteld dat ze een kleinkind had. Dat was toch wel een momentje dat ik even stil werd, en deze prachtige serie liet zien waarom het zo ongelofelijk goed is.

Opvallend was trouwens wel dat dit eerste seizoen een dikke ondertoon had waarbij familie en verlies hiervan centraal staat. Ander leuk detail is trouwens dat het mij opeens opviel dat alle slechteriken een driekwart leren jas draagt. Deze dvd-box is netjes en verzorgd en het beeld en geluid zijn zeer acceptabel voor deze mediadrager. Seizoen een mag dan wel niet zo heftig als het tweede zijn, het is wel degelijk de aanschaf waard. Sterker, ik kan je aanraden om ze beide vandaag nog in huis te halen, want naar mijn mening is misdaad zelden zo realistisch en hard in beeld gebracht. Mijn eindcijfer is dan ook wederom een 95.
Onze score 95

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Johan Falk Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief