Review: Thor: The Dark World (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 14 maart 2014 om 17:28 uur

Het is alweer drie jaar geleden dat de eerst Thor-film in Nederlandse bioscopen te zien was, dat ondanks een matig verhaal een redelijk grote hit was. Thor keerde in 2012 zelfs terug in het briljante The Avengers en mocht eind vorig jaar weer opdraven voor Thor: The Dark World, dat ondertussen verkrijgbaar is via de bekende digitale Video on Demand-diensten en natuurlijk op dvd en Blu-ray. Aan de hand van de laatstgenoemde mediadrager heb ik de onderstaande recensie kunnen schrijven.Thor: The Dark World begint met een strijd die duizenden jaren geleden werd gevoerd tussen Bor (de vader van Odin, gespeeld door Sir Anthony Hopkins) en de Dark Elves die onder leiding van Malekith (Christopher Eccleston) het universum willen terugvormen naar zijn donkere tijden. Hiervoor gebruiken ze een kracht die de Aether wordt genoemd en die ze ongelofelijk sterk maakt. Dat de Dark Elves deze oorlog zijn gestart is geen toeval, want die dag staan de negen rijken (of [url=]Realms) op een rij en is de Aether op zijn sterkst. Bor en zijn legers weten te voorkomen dat Malekith slaagt en deze laat dan ook zijn eigen leger in de steek en gaat er vandoor om de strijd op een later tijdstip voort te zetten. Bor begrijpt de kracht van de Aether zeer goed en laat deze dan ook verstoppen op een plek waar niemand het ooit zal vinden.

Dan verplaatst de film zich naar het heden en zien we hoe Odin een levenslange gevangenisstraf oplegt aan Loki (briljante rol van Tom Hiddleston) voor zijn aandeel in de aanval op de aarde, die we allemaal in de 2012-film The Avengers konden zien. Ondertussen is Thor (Chris Hemsworth) en zijn leger bezig met de bevrijding van Vanaheim, dat één van de negen Realms is en daarbij met zijn hamer Mjolir het opneemt tegen de bezetters van deze wereld, waarbij echte comicgeeks als ik de Kronan (in de film bekend als de stenen reus) uiteraard gelijk herkende. Na zijn overwinning keert Thor terug naar Asgard en hoort het nieuws dat Loki is veroordeeld en er eigenlijk nog steeds geen zin in heeft om koning te worden, want zijn liefde voor de aardse Jane (Natalie Portman) knaagt nog steeds aan hem en daarom loopt hij zo nu en dan even langs bij helderziende Heimdall (Edris Elba) om te horen hoe het met haar gaat.

Ondertussen probeert Jane haar leven in Londen weer op te pakken door te gaan daten, want het is alweer twee jaar geleden dat ze Thor heeft gezien. Alleen tijdens haar date komt haar stagiaire Darcy (een zeer irritant rol van Kat Dennings) langs om te vertellen dat er een raar natuurkundig fenomeen gaande is in een verlaten fabriek even buiten Londen. Jane kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat mee om te kijken hoe er op bepaalde plekken voorwerpen letterlijk in het niets verdwijnen. Wanneer ze zelf afdwaalt door het gebouw wordt ze opgezogen in één van deze anomalieportals en komt terecht op een donkere plek waar Bor eeuwen geleden de Aether heeft laten verstoppen. De reden dat ze op deze plek terecht kon komen was omdat de negen Realms weer op een rij komen en dit verschijnsel van reizen tussen dimensies een bijwerking is. Wanneer ze een onbekend object aanraakt is het de Aether die haar lichaam overneemt, en wordt ze wakker in de fabriek waar ondertussen Thor ook is aangekomen omdat Heimdall haar niet meer kon zien. Thor besluit om Jane mee naar Asgard te nemen waar hij te horen krijgt dat de Aether bezit van haar lichaam heeft genomen.

Ondertussen is het bij de Dark Elves ook niet ontgaan dat de negen Realms weer samenkomen en maken van deze gelegenheid gebruik om te infiltreren in Asgard en proberen Odin en zijn familie uit te moorden. Wat gedeeltelijk lukt waarbij Thors moeder Frigga (Rene Russo) komt te overlijden als ze Jane beschermd tegen Malekith zijn soldaten. Thor weet deze overigens net ternauwernood te verslaan, waarna hij wraak zweert op de elfen. Alleen om op hun wereld (Svartalfheim) te komen heeft hij de hulp nodig van Loki, die weet hoe je daar ongemerkt naartoe kan reizen. Ook deze is woest over de dood van zijn moeder, alleen is het de grote vraag of hij wel te vertrouwen is en of hij deze gelegenheid met zijn unieke samenwerking met Thor wilt misbruiken voor zijn eigen agenda.Thor: The Dark World komt met zijn redelijk gecompliceerde verhaal soms wat warrig over, maar dat mag niet de pret drukken. Want Chris Hemsworth weet deze keer een wat meer serieuzere Thor neer te zetten die ondanks zijn arrogantie nu meer dan ooit zijn verantwoordelijkheid weet te accepteren en hierdoor bereid is om te het uiterste te gaan. Wederom wordt de show gestolen door de diabolische Loki, waarbij Tom Hiddleston laat zien dat hij toch wel de beste Marvel-filmschuk tot nu toe is. Vooral de scène dat hij realiseert verantwoordelijk te zijn voor zijn moeders dood en dit probeert te verhullen met een illusie is op zijn zachts gezegd behoorlijk indrukwekkend te noemen. Verder is de film op enkele hoogtepunten als groteske gevechten en de bijna-vernietiging van Asgard nergens echt spannend te noemen; het sleept zich voort van actiemoment naar wat drama en wat plotwisselingen (wat hier geniaal op de hak genomen is, let op SPOILERS) die je van ver ziet aankomen en leunt hierdoor behoorlijk op de speciale effecten.

Het beeld van de Blu-ray is simpelweg perfect en messcherp met een ongekende diepte voor details en kleur. Want het ene ogenblik is het beeld behoorlijk grauw en grijsachtig om vervolgens opeens vol op felle kleuren over te gaan in Asgard, en dat was toch wel even een streling voor het oog en een goede reminder waarom je dit soort films in 1080p Full-HD moet zien op je tv. Het geluid komt in DTS-HD Master 7.1 en dat zal je weten ook. Want ook het geluid is perfect te noemen en sleept je helemaal mee in de film, waarbij de subwoofer van je surround (head)set goed zijn werk zal doen. Zoals altijd let ik vooral op de kleine details, zoals ruimteschepen die om me heen vlogen en crashten, maar ook als Jane door de anomalie stapt en je rare en vage geluiden continue rondom je heen hoort. Dat is niet alleen heel erg creepy maar voegt ook zoveel meerwaarde toe aan de beleving van de film.

Uiteraard is deze Blu-ray ook rijkelijk gevuld met onder andere de nodige extra's:
 • Exclusieve vooruitblik op Captain America: The Winter Soldier
 • Marvel One-Shot: All Hail to the King
 • De Reis van Thor en Loki
 • De muziek van Thor: The Dark World met Brian Tyler
 • Deleted & Extended scenes
 • Bloopers
 • Audiocommentaar van de Regisseur en cast

  Hoewel het lijstje niet erg lang is, krijg je wel 67 minuten aan extra's waarvan de Marvel One-Shot: All Hail to the King de meest opvallende is. Want hierin zien we Sir Ben Kingsley wederom in de huid van Trevor Slattery kruipen. De echte Marvel- en filmliefhebbers weten natuurlijk dat hij The Manadarin was in Iron Man 3. Ik zal dan ook niks spoilen over deze 14 minuten durende short, maar ik kan je vertellen dat hij absoluut briljant is.

 • Conclusie

  Thor: The Dark World is een leuke film die helaas door zijn verhaal een beetje matig is, maar dit weer grotendeels goedmaakt met de rollercoaster van actie en special effects. De film komt dan wel hier en daar wat serieus en gritty over, maar het heeft ook de nodige “comic relief” en knipoogmomenten die je of irriteren of je een glimlach op je gezicht weten te toveren. Wat mij als comicpurist behoorlijk goed viel waren de vele verwijzingen en trivia die heel sneaky voorbij kwamen. Zo kan je bij de after credits scène The Collector (Benicio Del Toro) zien en iedere comicnerd en -geek weet dat deze te maken heeft met de Infinity Gems en daarom een grote rol gaan spelen in The Avengers 2 waar Thanos zijn opwachting gaat maken. Een ander leuk detail is dat de nasleep van deze film was te zien in de Amerikaanse tv-serie Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D., die ik je overigens heel goed kan aanraden aangezien Lady Sif (Jaimie Alexander) die één van Thors vrienden en medekrijgers is, ook een cameo maakt in de vijftiende aflevering van deze show, waar ze het opneemt tegen Lorelei die ontsnapt is tijdens de gebeurtenissen van deze film.

  Het beeld en geluid is simpelweg perfect te noemen, het is superscherp en kleurrijk waarbij er veel details en de diepte goed te zien zijn. Geluidskwaliteit als met deze Blu-ray is ongekend en steekt hiermee met kop en schouders boven de gemiddelde Surround uit. Tel daarbij ook nog eens meer dan een uur aan extra's bij op en je hebt een zeer vermakelijke film die je gewoonweg in huis moet hebben en dubbel en dwars je euro's waard is. Eindcijfer is dan ook een 90.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Thor: The Dark World Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief