Review: Witching and Bitching

Geschreven door RDJ134 op 23 mei 2014 om 00:08 uur

Bij het horen van de titel (Las brujas de Zugarramurdi in het Spaans) weet je al dat dit geen serieuze hardcore gore fest horrorfilm is, maar een komedie met horrorelementen. Iets wat al sinds jaar en dag een genre opzich is en iets is waar je van moet houden. Maar Witching and Bitching is fookin' A en verdomd grappig. Waarom? Dat ga ik je hieronder vertellen.Witching and Bitching begint op een warme zomerse dag in een Spaanse stad waar op het plein een hoop verklede straatartiesten rondlopen. Wat men niet weet is dat er een aantal het plan hebben om een pandjeshuis te overvallen. Zo is er José (Hugo Silva), die verkleed als Jezus (met een pump action shotgun verstopt in het kruis) rondloopt; Antonio (Mario Casas), die verkleed is als een groen speelgoedsoldaatje en er zijn ook nog een stel andere bendeleden die niet noemenswaardig zijn omdat ze verder geen rol meer hebben in het verhaal. Binnenin het pandjes huis zit nog een handlanger. Of moet ik zeggen handlangertje, want Sergio (Gabriel Delgado) is de 9-jarige zoon van José die binnen op de uitkijk zit en zijn vader inseint dat hij naar binnen kan om de overval te plegen. Tijdens de overval waar heftig geschoten wordt, maakt het trio een tas vol met gouden trouwringen buit en vluchten al schietend naar hun vluchtauto die Antonio geregeld had. Alleen... heeft zijn vriendin de auto gevonden en rijdt zo voor hun neus weg. Hierdoor worden ze gedwongen om een toevallig paserende taxi te kapen waarin de chaffeur Manuel (Jaime Ordóñez) zit en nu gedwongen wordt om naar de Franse grens te rijden en op een slinkse manier de achtervolgende politie weet af te schudden.

Onderweg belt José zijn ex-vrouw Silvia (Macarena Gómez) op om te vragen of alles goed is met Sergio en of deze zijn huiswerk heeft gedaan. De dreumes vertelt dat ze een overval hebben gepleegd waarna ze flipt en bij de politiebureau er achter komt dat het wel degelijk haar ex-man is die nu met haar zoontje op de vlucht is. Gelukkig heeft ze een tracking app op de koter zijn smartphone geïnstalleerd en zet ze de achtervolging in terwijl twee agenten van het type dom en dommer haar schaduwen. Het trio houdt onderweg diepgaande gesprekken over vrouwen (die de schuld van alles zijn en de oorzaak van de overval omdat er alimentatie betaald moest worden), seks en het leven op zich. Ondertussen is er nog een ander karakter in de taxi, namelijk een klant die er al in zat en nu zit te piepen dat hij een afspraak heeft. Leuk detail is wanneer deze opgesloten is in de kofferbak hij scheld en dreigt, en wanneer deze open gaat hij opeens poeslief is. Hun avontuurlijke reis naar Frankrijk brengt hen voor een tussenstop naar een raar café waar rare dingen gebeuren en Manuel het opeens helemaal door heeft dat de eigenaresse een heks is die gasten letterlijk in de soep draait, en dat ze nu door een dorpje met de naam Zugarramurdi heen moeten en laat dit nou precies een heksendorp zijn. Om een lang verhaal kort te houden: de heren komen drie generaties heksen tegen en blijkt Segio een uitverkorene te zijn om een eeuwenoud ritueel voor heksen te voltooien, deze willen hun sabbat houden, de heren willen hun buit en naar Frankrijk vluchten en tot overmaat van ramp wordt de jongste heks Eva (Carolina Bang) verliefd op José.Witching and Bitching is een heerlijke over de top horrorkomedie die zichzelf hier en daar totaal niet serieus neemt en soms zelfs tegen elke logica ingaat. Want wie geeft er nou een heks een lift en gaat ook nog eens mee naar binnen bij haar grote spookhuis? Maar zoals ik al in de intro zei: dit is geen hardcore gore fest horrorflick, maar een fantastische komedie met horrorelementen en goed te zien is dat de regisseur Álex de la Iglesia een liefhebber is van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, want de gesprekken in de taxi onderling bijvoorbeeld zijn zo grappig en vol verwijzingen en daarnaast wordt deze film ook gepromoot als een Spaanse ode aan het Amerikaanse From Dusk Till Dawn waarbij de vampieren zijn ingeruild voor heksen en de Titty Twister voor een groot landhuis. Verder zitten er zoveel leuke kleine details en grappen in de film die briljant zijn. Eén van de andere bendeleden bij de overal is verkleed als Spongebob Squarepants en wordt door de politie doodgeschoten als hij met twee uzi's aan het schieten is. Wat volgt is dat wanneer de andere overvallers er vandoor gaan je op de achtergrond een Patrick de Zeester bij het lijk van Spongebob ziet zitten en dat is serieus fookin' grappig.

Ook visueel is er niks mis met deze film, de beelden zijn sfeervol, donker en special effects zijn van een toch wel redelijk hoog niveau. Want vergis je niet, ondanks dat het een horrorkomedie is, zien we ook hoe mensen gebeten worden en oren en vingers worden afgesneden. Ook zien sommige heksen en karakters er walgelijk uit. Hoewel het verhaal hier en daar rammelt is dit niet echt een minpunt te noemen, want de non-stop humor maakt een hoop goed. Ik moet hier wel bij zeggen dat deze een hoog puberaal gehalte hebben in de vorm van seks, poep en plas, iets wat je uiteraard moet aanspreken. De beeldkwaliteit van de toegestuurde dvd is prima en ook het 5.1 geluid klinkt lekker vol en dynamisch door de speakers en de subwoofer. Op het schijfje staan ook nog extra's die je een kijkje achter de schermen geven en bij elkaar opgeteld nog geen tien minuten in beslag neemt en eigenlijk overbodig zijn.


Conclusie

Witching and Bitching is een achtbaanrit vol humor en een vleugje horror die ik je blindelings kan aanraden. Het is totaal niet serieus te noemen en heeft een bonte verschijning van grappige karakters (zoals twee heksen die duidelijk mannen zijn, en het de hele tijd hebben over drugs en diverse soorten bizarre seks), die de meeste vage en soms dubbelzinnige opmerkingen maken. Het heeft zijn actiemomenten en kan je duidelijk zien dat de acteurs en actrices veel plezier hadden met het maken van deze film. Wat ook leuk is, is dat de mannen de schuld van al hun ellende afgeven op alle vrouwen. Maar dat de heksen en vrouwen weer alle schuld van HUN ellende afschuiven op het mannelijke geslacht. Dit soort dingen en vooral de humor maken het een verdomd leuke film die je gewoon meerdere keren kan kijken zonder dat het gaat vervelen.

Als ik alles afweeg en bekijk is deze film een 90 waard, omdat het precies in de Eigenwereld.nl-stijl past en ik echt meerdere keren in een deuk van het lachen heb gelegen. Iets wat ik normaal niet zo snel doe. Koopadvies: DOEN!
Onze score 90

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Witching and Bitching Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief