Review: Stockholm Trilogie (Snabba Cash)

Geschreven door RDJ134 op 27 mei 2014 om 20:34 uur

Eerder dit jaar kon je hier op Eigenwereld.nl mijn recensie van Snabba Cash III lezen en dat ik helemaal weg was van deze Scandinavische misdaadfilm, die het derde deel was van een serie die bekend staat als de Stockholm Trilogie aka Snabba Cash (wat makkelijk geld betekend). Deze is nu verkrijgbaar in een mooie dvd-box en ga ik je vertellen waarom je deze in huis moet gaan halen.De Stockholm Trilogie bestaat uit drie films die je in totaal meer dan vijf en een half uur meeneemt naar de donkere en grimmige onderwereld van het Zweedse Stockholm, waar een mensenleven niks waard is en criminelen een pion zijn in een schaakspel tussen misdadigers onderling en de politie die hen wilt opsluiten. In de eerste film maken we kennis met de economiestudent Johan Westlund, JW, (Joel Kinnaman) die zijn geld verdiend met het rijden van een illegale taxi en een dubbelleven heeft. Want bij weet zich te begeven in de jetset van Stockholm tussen mooie mensen die bulken van het geld. Alleen is het laatstgenoemde voor hem een groot probleem waardoor hij naar alternatieven moet zoeken voor inkomsten. Gelukkig voor hem zit zijn baas van het taxibedrijf in de cocaïnehandel en voor ze het weten komen er bakken met geld binnen en dromen beide heren van uitbreiding, maar missen de expertise en uitgebreide kennis om dit te doen.

Dit is waar Jorge Salinas Barrio (Matias Varela) om de hoek komt kijken, want deze crimineel is net ontsnapt uit de gevangenis en weet alles over coke en hoe de hele handel en smokkel er omheen werkt. Jorge is op de vlucht voor de politie en heeft nog het nodige recht te zetten met de mensen die hem verraden hebben waardoor hij vast kwam te zitten. Eén van deze mensen is Radovan Kranjic (Dejan Cukic, hoofd van de Joegoslavische maffia, die niet afwacht tot deze bij hem langs komt en de huurmoordenaar Mrado Slovovic (Dragomir Mrsic) de opdracht geeft om Jorge uit de weg te ruimen). Jorge werkt ondertussen samen met JW en zijn baas om een grote slag te slaan met een megadeal en zo te kunnen gaan genieten van hun stapels met geld. Je snapt uiteraard dat dit niet helemaal volgens plan verloopt en er doden vallen en mensen vast komen te zitten in de gevangenis.De tweede film pakt draad op drie jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel en zien we dat JW in de gevangenis zit en op het punt staat om op verlof te gaan. Ondanks dat zijn leven een ramp is, en zijn zuster nog altijd vermist is, probeert hij er nog het beste van te maken. Eenmaal buiten lijkt het er even op dat het leven Johan toelacht, maar dat is allemaal schijn en valt hij zoals te verwachten was terug in zijn oude gewoontes en dat is waar hij het beste in is: drugs dealen. Hij weet al weer snel zijn weg terug te vinden naar zijn oude bendeleden en is er in de tijd dat hij opgesloten zat een hoop veranderd. Want ook Jorge is nog steeds actief en komt speciaal terug om een megadeal te sluiten, en we weten allemaal wat er gebeurt als een misdadiger nog één keer zijn grote slag wilt slaan, precies: dat loopt verkeerd af. Want ook Radovan zit nog stevig op de troon van de Zweedse onderwereld waar hij zijn rijk runt met harde hand, moord en intimidatie en ook deze is niet blij dat beide heren weer terug zijn in zijn vaarwater.

Voor een uitgebreide recensie van Snabba Cash III kan ik je hierheen verwijzen, maar voor wie deze gemist heeft hier een korte samenvatting. JW is nu nog steeds opzoek naar zijn verdwenen zusje die ironisch genoeg in de handen is gevallen van Radovan zijn criminele organisatie. Uiteraard weet hij dit niet en reist zelfs af naar Amerika om haar te zoeken, terwijl zijn enige aanknopingspunten een paar foto's en een voicemail zijn. Jorge daarentegen zit nu helemaal aan de grond en moet rondkomen van een slecht betalend baantje. Wanneer zijn neef, die een restaurant met een grote schuld heeft, met het plan komt om in opdracht van een mysterieuze crimineel een overval te plegen op een geldtransportbedrijf waarbij de buit bestaat uit 100 miljoen, stemt Jorge hier argwanend mee in. Want diegene die met het plan en details komt wilt niet alleen 50% van de buit hebben, maar ook dat één van zijn mannen meedoet en dat is nogal erg verdacht.

Radovan leeft ondertussen als een koning en de grote baas die overal een vinger in heeft, of het nu vrouwenhandel, prostitutie of gokken is; hij verdient er aan alle kanten aan. Deze geharde Joegoslavische crimineel heeft twee liefdes in zijn leven: geld en zijn dochter Natalie (de erg prachtige Malin Buska), want hij wilt dat zij gaat studeren en iets van haar leven maakt. Maar wanneer er een mislukte aanslag op Radovan wordt gepleegd veranderd alles in zijn familie en zijn clan. Want wie zit er achter deze aanslag en waarom? Al snel slaat de paranoia toe en is iedereen wantrouwig tegenover elkaar en proberen sommige clanleden een greep naar de macht te doen. Wat overigens niet de enige zorg is voor Radovan, want ook de politie is ondertussen in zijn organisatie geïnfiltreerd en lijkt zijn “levenswerk” voor niks te zijn geweest. Net als in de voorgaande delen zien we een groot verhaal met onwaarschijnlijk verbonden karakters langzaam aan ontvouwen en blijkt alles en iedereen op één of andere manier met elkaar verbonden te zijn.De Stockholm Trilogie is ongekend goed en laat zien dat goede harde misdaadfilms niet altijd uit Hollywood komen. Sterker, dit is vele malen harder en vooral realistischer dan de gemiddelde Amerikaanse film uit het genre. Of we nu zien hoe doordacht drugssmokkelaars te werk gaan door drugs in dieren en planten te verstoppen of hoe iemand zijn wraak plant en mensen tegen elkaar weet uit spelen door middel van hele slinkse manipulatie; het is niet over de top en de karakters zijn geen superhelden die tientallen kogels koppen. Snabba Cash is heel menselijk (ondanks dat sommige karakters geen medelijden verdienen), de sfeer erg rauw en gritty, de actie en het geweld kei- en keihard in beeld gebracht en daarnaast is het acteerwerk van zeer hoog niveau en voelen de karakters oprecht en nergens over de top aan. De hele manier hoe alles in beeld wordt gebracht is redelijk anders dan je gewend bent met films, want doordat de camera “meeloopt” krijg je soms het idee letterlijk in de film mee te lopen. Dat bij zeer beklemmende en intense gebeurtenissen voelde ik me soms erg ongemakkelijk tijdens het kijken, oftewel ik leefde goed mee.

Zoals ik helemaal aan het begin van deze recensie al zei, was Lumiere zo vriendelijk om de dvd-box toe te sturen en deze mediadrager is prima te kijken. Het beeld is goed scherp en de kleuren die wisselen van fel naar grauw zijn zonder enige verdere noemenswaardigheden. De ondertiteling is godzijdank geen pixelfeest zoals wel eens met deze mediadrager het geval is en zitten ook prima op hoogte in het beeld. Ook het geluid is dik in orde en voegt veel toe aan de beleving van deze film. Want of het nu de kleine achtergrondgeluiden zijn in een bos of een gevangenis, het is rondom je heen en goed vol. Dus al met al een zeer geslaagd product waar ik totaal niks op te klagen heb.


Conclusie

De Snabba Cash-films (Engelse benaming is Easy Money) aka Stockholm Trilogie is een meesterwerk op zich die zichzelf goed weet te onderscheiden van de meestal vrij standaard films in het misdaad/drugs/heist genre en laat ons criminelen zien op een normale, menselijke en vooral realistische manier. Dit gaat ook op voor het harde geweld dat gedetailleerd in beeld komt en het vooral goed doordachte verhaal dat zich spant over drie films en opbouwt naar een onvoorspelbaar einde waarbij niet iedereen de eindstreep zal halen en werkelijk niemand te vertrouwen is. Want in de onderwereld die overal ter wereld hetzelfde is, is het de regel dat als het op geld en drugs aankomt niemand is te vertrouwen en je beste vriend opeens je grootste vijand kan zijn.
Ik was na het kijken van alle drie de films achter elkaar in één keer door totaal weggeblazen van de kwaliteit en het zo goed doordachte verhaal dat deze trilogie te bieden heeft en kan ik je deze box dan ook letterlijk blindelings aanraden. Want als je fan van dit genre bent moet je deze drie films zeker te weten in je bezit hebben, want het komt niet vaak voor dat ik een recensie een 98 geef omdat ik totaal onder de indruk was. Dus bij deze: kopen!

Onze score 98

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Stockholm Trilogie Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief