Review: Murdered: Soul Suspect

Geschreven door Gtamen op 06 juni 2014 om 20:48 uur

In 2013 werd er een nieuwe mysterieuze game aangekondigd: Murdered: Soul Suspect. Een game die mijn aandacht meteen greep door de vraag te stellen hoe jij je eigen moord gaat oplossen. De game is nu eindelijk uit en Square Enix is zo lief geweest mij een reviewexemplaar te sturen waardoor ik deze review heb kunnen schrijven. Is de game het wachten waard geweest en is het echt zo fris als het lijkt? Daar gaan we het over hebben in mijn review.Jij bent Ronan O'connor, een detective die allebei de kanten van het spreekwoordelijke hek heeft gezien. Als jonge jongen maakte hij de verkeerde keuzes en deed een hoop criminele activiteiten en wil nu zijn leven beteren door zich bij de politie aan te sluiten in de zoektocht naar “The Bell Killer”, een mysterieuze moordenaar die al een hele tijd de politie te slim af is. Tot Ronan op een nacht een aanwijzing heeft waar The Bell Killer weer gaat toeslaan en gaat erop af. Het gaat echter niet helemaal zoals gepland en in plaats van The Bell Killer te stoppen is hij zelf het slachtoffer van The Bell Killer. Je bent dus morsdood en je bent dus nu een geest.

Het probleem is niet dat je een geest bent. Nee, je blijft net zo lang vast zitten op aarde totdat je je leven helemaal hebt afgemaakt op aarde. Het probleem voor Ronan is dat hij nog niet klaar is op aarde. Hij is morsdood en wil weten wat er gebeurd is met zijn moord, waarom het is gebeurd, wie The Bell Killer is en wat zijn motieven zijn. Natuurlijk is het gigantisch handig als detective om een geest te zijn en geen mens je kan zien en dus op je dode (pun intended) gemakje even je moord kan onderzoeken. Mooi niet dus, want Joy (een medium), andere geesten en demons kunnen jou wel zien. Joy zal jou helpen met het verplaatsen van dingen zodat jij ze kan onderzoeken en het nodige vertellen wat zij weet over The Bell Killer. Andere geesten zullen je om hulp vragen om hun eigen moord te onderzoeken en hebben de nodige verhalen om zich heen hangen die soms behoorlijk weird kunnen zijn.

Dan zijn er nog de demons die naar mijn mening niet echt een plek hebben in de game. Heel veel zul je ze niet tegen komen en persoonlijk had ik ze liever ook niet in de game gehad. Ze zijn heel simpel uit te schakelen en heel veel voegen ze niet toe aan de game. Maar goed, het is beter dan alleen maar van punt A naar B lopen voor je volgende onderzoeken. Heel veel meer over het verhaal ga ik je niet vertellen in verband met spoilers. Het verhaal is best kort, maar zit zeker heel goed in elkaar. Je denkt na de eerste paar chapters te weten wie The Bell Killer is, maar het kan wel eens zijn dat je er flink naast zit. Heerlijk onvoorspelbaar dus.Dan is er natuurlijk de gameplay van Murdered: Soul Suspect. Heel erg spanend zal je het waarschijnlijk niet vinden aangezien de game zich heel erg focust op het vertellen van het verhaal in plaats van het neerschieten van een paar duizend Russen en dan er later achter komen dat je eigenlijk op zoek was naar de nieuwe Dora CD. De gameplay is eigenlijk heel erg straight forward. Je loopt door de muren heen, omdat deuren te mainstream zijn en je gaat op zoek naar clues over The Bell Killer en de moorden die hij/zij heeft gepleegd. Door het vinden van clues en het lezen van mensen hun gedachten of beïnvloeden van hun gedachten om over dingen die met de crime scene te maken hebben te laten herinneren kan je het verhaal van de crime scene achterhalen na het succesvolle gebruik van clues en zal je een nieuw stukje van de puzzel erbij krijgen.

Hoe goed je dit doet wordt beoordeeld door de 3 sterren die je kan verdienen door het zo goed mogelijk raden wat de clues betekenen. Dit zal eigenlijk niks anders zijn dan tegen je moeder kunnen zeggen dat Inspector Gadget je bitch is en dat je helemaal de shit bent als het gaat om moorden oplossen. Wat eigenlijk redelijk jammer is, want dat neemt een stukje uitdaging weg van de game. De Trophies voor de game dagen je ook niet echt uit om dit soort dingen te doen. Heel veel te doen is er eigenlijk niet naast het verhaal. Je hebt een paar side missions en 242 collectables te verzamelen die per set hun eigen verhaal hebben, maar meestal een paar meter van elkaar afliggen, omdat de wereld niet zo heel erg groot is.Heel veel meer is er eigenlijk niet in Murdered: Soul Suspect. Het is een relatief korte game en als je er een dagje goed voor gaat zitten dan zal je het waarschijnlijk aan het einde van de dag hebben uitgespeeld. Het verhaal zelf is goed en zal je zeker boeien, maar meer dan het verhaal is er eigenlijk niet te doen. En dat is eigenlijk heel jammer. De game is goed, maar mist een hoop als het gaat om replay value na het uitspelen van het verhaal. Dingen zoals bijvoorbeeld upgrades, bonuslevels of iets soortgelijks die de game wat meer waarde zal geven is er helaas niet.

Noot: De screens in de review zijn gemaakt via mijn game capture apparaat en zijn in 720p en dus niet de resolutie van de PS4 zelf.

Conclusie

Murdered: Soul Suspect is een relatief korte, maar hele toffe game. De grote vraag is natuurlijk of je de game voor de volledige mep meteen moet gaan halen. Dat is iets waar je zelf over moet nadenken. Persoonlijk zeg ik na het spelen van de game nee, omdat de game zo kort is en er eigenlijk naast het verhaal niet veel te doen is. Als je de game voor een redelijk prijsje op de kop kan tikken doe jezelf dan een plezier en haal deze game, want het verhaal zit heel goed in elkaar. Daarom krijgt Murdered: Soul Suspect van mij een 80.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Murdered: Soul Suspect Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief