Review: Plants Behaving Badly (Blu-ray)

RDJ134 13 juni 2014 om 20:34 uur

Al decennia lang brengt de BBC de meest prachtige natuurdocumentaires uit en daarvan zijn de Planet Earth- en Frozen Planet-series toch wel het meest bekende bij het grote publiek. Maar in 2013 verscheen er op de Engelse tv Plants Behaving Badly die ging over orchideeën die seks hebben en vleesetende planten die niet alleen insecten maar zelfs ratten opeten door ze op een slinkse wijze te lokken. Recent ontving ik de Blu-ray en aan de hand daarvan kon ik de onderstaande recensie maken.



Plants Behaving Badly bestaat uit twee verschillende episodes van elk 45 minuten die allemaal een voice hebben van niemand minder dan Sir David Attenborough, wiens stem onnatuurlijk verbonden is met BBC-documentaires. De eerste is Murder & Mayhem, want wie dacht dat planten... gewoon planten zijn heeft het mis. Planten zijn sneaky moordenaars die hun slachtoffers op hele slinkse wijzen naar zich toe lokken en deze vervolgens in ingenieuze valstrikken laten lopen om ze dan vervolgens op te peuzelen. Een aantal van deze bloeddorstige groentestengels komen voorbij en zien we hoe sommige zelfs zo ver gaan dat ze samenwerken met insecten of deze gebruiken als aas voor anderen.

Wie dacht dat het stopte bij spinnen, mieren, muggen of een lief bijtje heeft het mis, want in Zuid-Amerika groeit de Nepenthes rajah die dan wel het uiterlijk heeft van een WC, maar makkelijk ratten, kikkers, vogels en muizen weet te lokken om ze vervolgens te laten stikken. Dit zijn dingen die je niet op school leert, maar juist met dit soort erg interessante documentaires die het ook nog eens heel vrolijk en kleurig in beeld weten te brengen. Uiteraard komen er meer moordlustige planten voorbij, maar dat mag je natuurlijk zelf bekijken.



Niet alleen mensen houden ervan om van bil te gaan, maar volgens episode 2 die als titel Sex & Lies heeft, zijn ook planten niet vies van wat dampende seks. Hoewel dit anders is dan je wellicht denkt, want voor sommige planten is seks een manier van hun soort te verspreiden en daarbij worden net als in het echte leven leugens en bedrog gebruikt. Centraal in deze aflevering staan de orchideeën, een prachtige bloem die tot enkele jaren geleden extreem moeilijk was te kweken, maar met huidige technieken nu overal kan groeien en hierdoor de uniekheid wat minder maakt.

Orchideeën produceren in het wild duizenden zaadjes die alleen groeien op een bepaalde schimmel. Deze komt niet naar de plant zelf toe en daarom heeft deze bloem een aantal trucjes bedacht om insecten dit karwei voor hen te laten opknappen, door wespen en bijen feromonen na te maken, waarna de echte dan inmiddels bloedgeile insecten langskomen en zo ongevraagd met een bijna natuurlijke SOA worden opgescheept. Ik bedoel dan ook zaadjes, maar net als een branderig gevoel met plassen komt dit gratis en voor niks letterlijk aanwaaien. Hoewel dit klinkt als plantenporno of extreem boring, wordt dit alles op een manier gebracht waardoor je opeens toch heel anders tegen orchideeën en planten in het algemeen gaat aankijken.

Plants Behaving Badly geeft ons een kijkje in de natuur zoals je die nog nooit hebt gezien, want persoonlijk leek deze serie me erg slaapverwekkend, totdat ik er goed voor ging zitten en het opeens mijn volle aandacht kreeg. De beelden in 1080p Full HD is prachtig, de planten zijn zo kleurrijk en vol met detail dat je de nerven kan tellen de weerspiegeling in de regendruppel kunt zien. Dit maakt het perfect demonstratiemateriaal voor als er visite komt die nog geen HDTV of Blu-ray-speler in huis hebben. Dit beeld is messcherp en superstrak. Het geluid van de twee afleveringen bestaat hoofdzakelijk uit de voice-over van Sir David Attenborough die in prachtig en duidelijk Engels je de nodige feiten over de planten en hun gedrag vertelt. Dus je hoeft hiervoor geen dikke surround (het geluid komt in DTS-HD 2.0) te verwachten die je subwoofer tot epische hoogte laat klapperen. Al met al perfect beeld en goed geluid waar totaal niks op valt aan te merken.


Reageer