Review: Night Moves

Geschreven door RDJ134 op 09 september 2014 om 00:26 uur

Hoever kan je gaan om een ideaal dat je aanhangt te verdedigen? Je kan protesteren om aandacht te vragen voor waar je achterstaat of je kan geweld gebruiken. Dat is precies wat Green Peace onderscheid van bijvoorbeeld het Animal Liberation Front. De film Night Moves laat ons zien hoe drie milieuactivisten door middel van een zelfgemaakte bom een dam willen opblazen om zo aandacht te vragen voor het probleem van energiegebruik door de mensen. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder enige problemen op het technische en emotionele vlak.In Night Moves zien we hoe drie mensen samenkomen die dezelfde idealen hebben en bereid zijn om hier heel ver mee te gaan. Zo is er Josh (Jesse Eisenberg), die koud en berekenend is en gezien kan worden als de leider van het groepje. Zo is er Dena (Dakota Fanning), die niet alleen voor het geld zorgt maar ook voor de ingrediënten en spullen die nodig om een bom te maken, die overigens door de doorsnee boer Harmon (Peter Sarsgaard) in elkaar gezet wordt. De bedoeling van het trio is om deze kunstmestbom op een boot te leggen en deze naar een stuwdam te varen en daar af te laten gaan. De reden voor deze behoorlijk verontrustende actie is om aandacht te vragen van de “slapende massa” die extreem veel energie verbruiken en totaal niet denken aan wat dit voor gevolgen heeft voor het milieu.

De onderlinge afspraak is dat wanneer de bom gemaakt en geplaatst is, dat het drietal zich met valse identiteit uit de voeten maakt en nooit meer contact met elkaar zouden opnemen en gewoon hun eigen leven voortzetten alsof er nooit iets is gebeurd. Maar het zijn Dena en Harmon die tijdens het avontuur tot elkaar worden aangetrokken en ook de hele planning met de bom verloopt toch anders dan in hun gedachten, waarbij ook de gevolgen en nasleep van de aanslag in beeld worden gebracht. Want één ding is duidelijk: het trio hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.Night Moves is een behoorlijk aparte film die ons meesleept in de wereld van eco-terrorisme en hoe mensen bereid zijn om hun vrijheid en de levens van zichzelf en anderen op het spel zetten om het, zoals ze zelf zeggen, “slapende volk” wakker te schudden om hun gedrag dat grote invloed heeft op milieu te veranderen. Regisseuse Kelly Reichardt weet het verhaal van het trio goed in beeld te brengen in prachtige en soms lange shots van het prachtige landschap van Oregon en hierdoor kan je toch wel een beetje begrijpen wat hun (ook al is het verwerpelijk) motivaties zijn. Want laten we eerlijk zijn: wij mensen maken een hoop mooie natuur kapot.

De film is fascinerend en soms zelfs een beetje traag te noemen, maar daardoor kunnen we zien dat Dakota Fanning en Jesse Eisenberg opvallend goed spelen. Vooral de laatste is weer verdomd lekker op dreef en zelfs beangstigend te noemen. Ook het paranoïde sfeertje voelt apart aan en dat maakt deze thriller best een lekkere wegkijker, alleen moet je hier wel voor open staan. De dvd die wij kregen had voor deze mediadrager goed beeld en ook het geluid, dat komt in 5.1, klinkt vertrouwd en vol. En later we eerlijk zijn: dit is geen actiefilm en draait hoofdzakelijk om dialoog en dan moet je niet verwachten dat je subwoofer gaat staan beuken als een malle.


Conclusie

Night Moves is een beklemmende thriller dat je meeneemt in de gedachtengang van drie eco-terroristen en hoe deze een aanslag voorbereiden, uitvoeren en omgaan met de gevolgen ervan. Want hoe goed je ook iets voorbereid: er kan en zal altijd wat misgaan en dat is precies waar deze film over gaat. Het is een rustige film die het moet hebben van dialoog, lange shots en het onwijs sterke acteerwerk van de drie acteurs die laten zien dat ze hier zijn en nog lang zullen meegaan. Hoewel Dakota Fanning voor veel mensen nog altijd dat 'grote ogen'-meisje is uit sciencefictionfilms van een decennia geleden. Maar goed, het eindcijfer is een 75 en ik kan je deze film aanraden als je opzoek bent naar een spannende thriller die weer eens wat anders is dan wat je normaal gewend bent in dit genre.
Onze score 75

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Night Moves Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief