Review: Sabotage (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 04 december 2014 om 20:06 uur

Arnold Schwarzenegger mag dan inmiddels dan wel de 60 gepasseerd zijn, maar dat hij nog steeds één van de grootste actiehelden op het witte doek is blijft hij keer op keer bewijzen. Zo ook in de actiethriller Sabotage, die eerder dit jaar in de bioscopen te zien was en nu ook verkrijgbaar is via de bekende Video on Demand en natuurlijk de fysieke mediadragers als dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde drager hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen en ga ik je vertellen of je deze film wel of niet in huis moet gaan halen.John "Breacher" Wharton (Arnold Schwarzenegger) is de leider van een kleine groep elite DEA-agenten die high risk busts doen op grote Mexicaanse drugskartels. Dit team bestaat uit:
 • James "Monster" Murray (Sam Worthington: Avatar en zijn stem in beide CoD: Black Ops-videogames) en zijn vrouw Lizzy Murray (Mireille Enos: die het meest bekend is door World War Z en de Netflix-serie The Killing)
 • Joe "Grinder" Philips (Joe Manganiello: bekend van True Blood)
 • Julius "Sugar" Edmonds (Terrence Howard: Iron Man, Hustle & Flow)
 • Eddie "Neck" Jordan (Josh Holloway aka Sawyer uit Lost)
 • Tom "Pyro" Roberts (Max Martini: Pacific Rim en Saving Private Ryan)
 • Bryce "Tripod" McNeely (Kevin Vance: nu in de bioscopen te zien in Fury)
 • "Smoke" Jennings (Mark Schlegel)

  Wanneer deze eenheid een inval doet in een grote villa (waarbij Lizzy undercover is), waar een drugskartel zich ophoudt met letterlijk een berg aan cashgeld, is het moment dat ze aankomen het mis gaat en volgt en een shoot-out tussen de dealers en de agenten die zich langzaam maar zeker een weg naar binnen forceren en in no time de kluisruimte met het geld bereiken. Dit is ook het moment dat je de ware aard van deze operatie te zien krijgt, want deze agenten stelen op een heel slinkse wijze tien miljoen dollar door deze via de riolering weg te sluizen en de resterende miljoenen op te blazen. Tijdens deze operatie, waarbij timing alles is, gaat het mis. Zo wordt Smoke gedood en blijkt na afloop ook het gestolen geld weg te zijn.

  Hun baas, Floyd Demel (Martin Donovan), komt er al snel achter dat het kartel tien miljoen mist en breekt hij het team op voor nader onderzoek en mag John Wharton een half jaar op kantoor zitten om daar saai werk te doen. Wanneer interne zaken niet kan bewijzen dat ze het geld hebben genomen mag John weer aan het werkt met zijn team. Alleen na het vieren van deze herinstallatie komt Pyro om als zijn trailer op een treinbaan terecht komt. Wanneer Caroline Brentwood (Olivia Williams) en haar partner Darius Jackson (Harold Perrineau uit Lost en recent nog in Z Nation) op deze zaak worden gezet, komen ze er al snel achter dat dit geen ongeluk, maar moord was. Als daarna één voor één teamleden worden uitgeschakeld lijkt het er op dat de kartels wraak nemen voor de diefstal, maar de realiteit is dat de moorden van binnenuit worden gepleegd en iedereen paranoïde tegenover elkaar komt te staan.  Sabotage is alles wat je verwacht van een Arnold Schwarzenegger-film, maar door de touch van David Ayer (End of Watch en het briljante Training Day) toch net even anders is. Zo zien we het verhaal van de overval en het verloop hiervan en tegelijk ook de echte reden waarom dit team het geld steelde, en waarom John Wharton zo verbitterd is. Totdat onthuld wordt wie het team uitmoord, en diverse stukken allemaal op hun plek vallen. Daarnaast wordt er handig met montage en time shifting gespeeld en daarnaast zijn alle karakters lekker over de top stereotype en vliegen de oneliners je geregeld om de oren. Ook de mensen die een ding hebben voor militaire vuurwapens en tactieken zullen van Sabotage genieten.

  Waar ik ook erg van genoten heb, is het messcherpe beeld dat natuurlijk in 1080p goed tot zijn recht komt, en je in deze film verdomd veel kleine details kan zien als je er voor open staat. De pluisjes op kleding, krasjes op de wapens en rondvliegend puin en stof: het ziet er allemaal zo verdomd goed uit. Dit gaat overigens ook op voor het DTS-HD Master Audio 5.1-geluid die de ervaring van de film naar een hoger niveau tilt. Kogels die om je oren vliegen, explosies en crashende voertuigen die komen met veel diepe bass. Je krijgt wel degelijk waar voor je geld.

  Naast de film staan er ook nog de nodige extra's op het schijfje en dat zijn namelijk:
 • Twee Alternatieve eindes van de film
 • Verwijderde scènes
 • B-Roll footage
 • Making Of
 • Interviews

  Het lijstje lijkt klein, maar je bent hier toch wel even zoet mee, en krijg je een leuke kijk in het productieproces van deze explosieve actiefilm. Dus ook hier scoort Sabotage zeer goed.


 • Conclusie

  Sabotage heeft naar mijn mening niet het juiste succes gekregen die het verdiende, zo werd de film al in 2012 opgenomen en gemonteerd om vervolgens twee jaar op de plank te blijven liggen. Daarnaast kostte de film 35 miljoen dollar en leverde deze in de bioscopen wereldwijd 'slechts' 17 miljoen op, omdat het publiek deze film massaal links liet liggen en de recensies op Rotten Tomatoes (lees: zeikerige journalisten die bij hun pers junket waarschijnlijk geen of matig gevulde goodie bag kregen) waren ronduit slecht.

  De film zelf gaat over familie en banden onderling in een team waar men blindelings op elkaar moet vertrouwen en hierdoor hun eigen cultuur en normen en waarden hebben gecreëerd. Maar natuurlijk is het spierballen testosteron actie waarbij zelfs een klein momentje wordt overgeschakeld naar first person zoals we dat allemaal kennen uit onze videogames. Het verhaal is op het eerste oog wat warrig, maar valt naarmate de film zijn beloop heeft goed in elkaar en tja, dit soort films kijken we niet voor diepgaande filosofie. Bovendien kan je duidelijk zien dat de acteurs en actrices duidelijk veel plezier hebben in hun rol en ik persoonlijk blij ben dat Arnold Schwarzenegger weer eens in een wat donkere rol te zien, iets wat eigenlijk niet meer is gebeurd sinds End of Days uit 1999. Alles overwogen is Sabotage een lekkere film die nu een tweede kans heeft via dvd, Video on Demand en Blu-ray. Alles overwogen is deze het waard om gelijk te kopen en krijgt het van mij een 90, omdat ik nou eenmaal een sukkel ben voor dit soort actiefilms.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Sabotage Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief