Review: Dead Snow 2: Red vs. Dead

Geschreven door RDJ134 op 09 december 2014 om 02:14 uur

In 2009 verscheen de inmiddels cultklassieker Dead Snow, die het zombie/nazi-genre een heel nieuw leven in blies, waarna er ook nog een hoop imitaties verschenen om een graantje mee te pikken van dit succes. Dit jaar verscheen het langverwachte vervolg Dead Snow 2: Red vs. Dead en daarmee gooit Tommy Wirkola de versnelling een tandje hoger en zoals het gaat met een vervolg, een hogere body count, meer gore en meer nazi-zombies.Dead Snow 2: Red vs. Dead pakt gelijk de draad op na het eerste deel, waarvan je de samenvatting in de vorm van een flashback te zien krijgt. Deze gaat over een groepje vrienden die geheel volgens horrortraditie met zijn allen naar een hutje in een afgelegen gebied gaan om daar feest te vieren met drank en seks. Alleen vonden deze feestgangers een verborgen nazi-goudschat die eigendom was van de Standartenführer Oberst Herzog (Ørjan Gamst), die vervolgens samen met zijn leger uit de dood opstond om het goud terug te claimen op een bloederige manier. Hierbij ging iedereen eraan die het goud in zijn bezit had en wist Martin (Vegar Hoel), de enige overlevende van de groep, deze zombies tevreden te stellen door de schat terug te geven. Alleen... was hij vergeten dat hij nog een gouden munt in zijn zak had en kreeg alsnog Herzog letterlijk in zijn nek.

Dit is het punt waar het vervolg gelijk doorgaat. Martin (die zijn eigen arm afzaagde in het eerste deel) probeert te vluchten met een auto terwijl hij vecht met Herzog en een andere zombie die aan beide autoportiers hangen. Wanneer er een truck in tegengestelde richting aankomt weet Martin het zo te spelen dat Herzog tegen de bumper van de truck komt en hierbij ook ironisch genoeg zijn arm verliest. Eind goed al goed zou je zeggen, maar Martin rijdt zich in de kreukels als hij achter het stuur in slaap valt en wordt wakker in het ziekenhuis waar de politie hem ervan verdenkt dat hij zijn vrienden heeft vermoord en het hele zombieverhaal uit zijn duim heeft gezogen. Tot overmaat van ramp hebben doktoren nu Herzog zijn arm aan Martin zijn lichaam vast gemaakt. Deze arm lijdt een eigen leven en in no-time vermoordt deze diverse mensen en een Amerikaanse jochie die een foto van Martin zijn arm had laten zien aan de “experts” van de Zombie Squad (lees: drie nerds met een obsessie voor zombiepopculture).

De leider van de Zombie Squad is Daniel (Martin Starr) die Martin vertelt dat de reden waarom Herzog en zijn leger nog rondlopen is omdat dit niet de Romero type zombies zijn, maar vervloekte die nog een missie hebben af te maken. Wat ook klopt, want Hitlers orders waren dat Herzog de inwoners van een stad moest uitmoorden. Wat volgt is een race tegen de klok waarbij de Zombie Squad naar Noorwegen komt, Martin zijn nieuwe arm superkrachten heeft en het enige wat een nazi-zombieleger kan stoppen is een zombieleger van de Russen die door Martin zijn arm weer tot leven wordt gewekt en beide groepen elkaar treffen voor een epische en bloederige grande finale.

Dead Snow 2: Red vs. Dead is een bloederige freaking awesome gore en splatter feest dat non-stop doordraaft over je tv, waarbij (ook vaak erg dubbelzinnige) humor centraal staat. Serieus, ik heb in tijden niet meer zo gelachen en genoten van een film. Want waar zie je zombieseks? Een nazi-zombie die een Sieg Heil wilt doen en dit niet kan omdat hij zijn arm kwijt is? Dit alles met een bloedbad op en top waarbij ik even kwijt wil dat de mensen van de make-upafdeling hun werk meer dan goed hebben gedaan. Wat trouwens ook opvalt is dat deze film drie Amerikaanse acteurs heeft. Zoals ik al eerder zei Martin Starr, in de rol van Daniel; en de twee nerdy chicks: Monica (Jocelyn DeBoer), die een obsessie heeft met Star Wars; en Blake (Ingrid Haas), een standaard geek. Een erg leuk moment is wanneer ze aankomen in Noorwegen en geen vuurwapens kunnen kopen en zich hardop afvragen wat er mis is met dit land en dan vervolgens in een bouwmarkt slagwapens en ingrediënten voor zelfgemaakte bommen aanschaffen. Dit is trouwens slechts een greep uit de karakters. Zo is er nog de homoseksuele Glenn (Stig Frode Henriksen), die werkt in een museum over de Tweede Wereldoorlog, en een aantal gestoorde agenten die zorgen voor de nodige leuke momenten.

De dvd-versie die we voor deze recensie ontvingen heeft prima beeld en geluid voor dit type mediadrager. De kleuren waren prima, het zwart goed in balans en heeft het beeld zelfs goede details. Het geluid komt in “standaard” 5.1 Dolby Surround en is prima. De gevechten klinken vol en de explosies hebben een lekkere diepe bass die weer goed is voor je subwoofer of je headset. Maar qua geluid werd de show gestolen door een aanwezige tank die over en door alles heen scheurt.

Uiteraard heeft dit schijfje ook nog de nodige extra's in de vorm van:
 • VFX-featurette
 • Korte film: Arms

  De laatstgenoemde dertien minuten durende short heeft geen dialoog en moet het hebben van enkel beeld en uitdrukkingen van de acteurs en actrices. Het verhaal van Arms gaat over een wat sullerige kerel die zijn arm verliest tijdens een ongeluk op het werk, maar deze groeit terug en heeft een eigen leven. Fans van The Prodigy zullen hier trouwens veel overeenkomsten zien met de videoclip van Smack My Bitch Up.


 • Conclusie

  Dead Snow 2: Red vs. Dead is wat ik graag een Eigenwereld.nl-film noem. Het is extreem gewelddadig en bloederig, over de top horror en vooral erg grappig. Iets wat je tegenwoordig niet meer zo heel erg vaak in deze vorm ziet. Regisseur Tommy Wirkola (die vorig jaar nog scoorde met Hansel & Gretel: Witch Hunters) trekt voor deze film alle registers open en wie de eindaftiteling uit zit krijgt nog een after credits scène die de deur naar een onvermijdelijk derde deel open zet. Het beeld van de dvd is prima en het geluid is dat ook. Alleen de extra's zijn wat mager te noemen. De VFX-featurette duurt minder dan twee minuten en de short Arms is dan wel leuk, maar heeft verder niks met de film te maken en hadden beide wat mij betreft niet op het schijfje gehoeven. Persoonlijk had ik graag meer achter de schermen footage gezien. Maar goed, dat is mierenneukerij van mij.

  Is Dead Snow 2: Red vs. Dead de volle winkelprijs en aanschaf waard? Fook yeah, zeker te weten. Dit is, zoals ik al eerder zei, één van de leukste horrorkomedies die ik dit jaar heb gezien. Mijn eindcijfer is daarom dan ook een 95.
  Onze score 95

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Dead Snow 2: Red vs. Dead Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief