Review: Game of Thrones: Episode 1 - Iron from Ice

Geschreven door RDJ134 op 10 december 2014 om 02:56 uur

The Song of Ice and Fire-boeken van George R.R. Martin zijn al decennia populair, maar werden pas echt bekend bij het grote publiek toen de Amerikaanse zender HBO er de Game of Thrones-tv-serie van maakte die simpelweg geniaal en zeer geliefd is. Nu verscheen er al eerder een GoT-videogame, die heel erg slecht was en daardoor hielden veel fans hun hart vast toen vorig jaar bekend werd dat er een episode based titel zou gaan verschijnen. Maar gelukkig werd deze gemaakt door Telltale Games, die tegenwoordig vooral veel succes hebben gehad met onder andere The Walking Dead en Fables: The Wolf Among Us.Game of Thrones: Episode 1 - Iron and Ice speelt zich af tussen het derde en vijfde seizoen met drie onbekende karakters die behoren tot The House of Forrester, een factie die in de tv-serie amper genoemd is en ook in de boeken geen grote rol spelen, dus kon Telltale Games hier volledig zijn eigen indeling aan geven. We maken als eerste kennis met Gared Tuttle, een schildknaap die werkt voor Lord Forrester en nu dienst heeft even buiten het kasteel van de Frey's tijdens de beruchte Red Wedding waarbij de hele Stark-familie werd uitgemoord. Gared ziet hoe de soldaten van de Frey nu daar de voorbereidingen voor treffen en wilt Lord Forrester waarschuwen, alleen breekt hierdoor nu de hel letterlijk los en moet hij rennen en vechten om bij zijn werkgever te komen. Deze is inmiddels gewond geraakt, en geeft Gared een boodschap en het familiezwaard die hij terug moet brengen naar Iron Ratch.

Onderweg doet Gared nog zijn ouderlijk huis aan en ziet hoe drie soldaten, die behoren tot de Boltons (die, nu de meeste Starks dood zijn, een greep naar de macht doen), zijn vader dodelijk hebben verwond. Dit loopt uit op een gevecht waarbij twee soldaten het leven laten en hij nu ook gewond zijn weg vervolgt om zijn taak uit te voeren. Als hij bij het kasteel aankomt en zijn zwaard afgeeft is het enkel zijn oom die hij vertrouwd met de cryptische boodschap van Lord Forrester. In Iron Ratch maken we kennis met het tweede speelbare karakter: Ethan Forrester, een tiener die nu de nieuwe Lord is over het volk dat al eeuwen Iron Wood (sterk hout) leverde aan de Starks voor boten en schilden, waardoor ze handelspartners waren en bescherming genoten. Nu deze familie zo goed als dood is, zijn het de Boltons die nu proberen deze handel over te nemen en doordat Gared twee soldaten heeft gedood is dit een mooie gelegenheid om deze familie onder druk te zetten en moet de onervaren Ethan dit met hulp van een nieuwe adviseur in goede banen lijden en aan zijn volk laten zien dat hij wel degelijk klaar is voor zijn moeilijke taak.Ondertussen is er nog het derde speelbare karakter: Mira Forrester, het zusje van Ethan die werkt als hulpje in Kings Landing voor Margaery Tyrell, die op het punt staat te trouwen met de sadistische Joffrey Baratheon. Mira heeft hulp nodig om te zorgen dat haar volk en vooral haar familie in het noorden veilig zal zijn voor de Boltons, en doet dit bij Margaery. Maar ondertussen heeft Cersei Lannister er lucht van gekregen dat Mira een noordeling is en roept haar op het matje om zichzelf te verklaren voor haar en Tyrion Lannister, waarbij de laatstgenoemde hier een mooie gelegenheid ziet om zijn zus dwars te zitten. Dat is het verhaal van de eerste episode in een notendop waar ik veel details heb weg gelaten om zo spoilers te voorkomen.

Game of Thrones: Episode 1 - Iron and Ice is simpelweg briljant. Doordat de Forresters in de boeken en tv-serie amper tot niet voorkomen, heeft Telltale Games een heel nieuw verhaal kunnen bedenken voor deze game, die ook nog eens perfect in de tv-serie past. Want laat je niet door de wat zoetsapperige graphics in slaap wiegen. Dit is en blijft Game of Thrones. Elke beslissing die je neemt heeft gevolgen en zo maak je vrienden en vijanden tegelijk. Daarbij kom je trouwens als gamer diverse keren voor morele keuzes te staan: vermoord je iemand of laat je hem gaan? Geef je een dief genade of laat je zijn vingers afhakken? Uiteraard gaat dit volgens hetzelfde systeem als bij eerder Telltale-titels, dus moet je snel beslissen wat je wilt doen. Wat dat betreft heeft deze developer een gouden volume in handen die nog steeds niet verveelt.


Conclusie

Ben je bekend met de tv-serie en de boeken, dan is Game of Thrones: Episode 1 - Iron and Ice een verplichte aanschaf die je meeneemt naar een heel nieuw avontuur in Westeros waarbij verraad en moord hand in hand gaan en je tijdens het spelen keuzes moet maken waarmee je niet weet of diegene je vriend of vijand is. Daarnaast is het leuk om een aantal bekende karakters uit de tv-serie (met originele stemmen) terug te zien, alleen... het eerste wat ik voorop wil stellen is dat het er prachtig mooi uitziet en dezelfde tekenstijl uit de andere Telltale Games heeft en dat is nou ook gelijk een minpunt te noemen. Tyrion, Cersei en Margaery hun uiterlijk zijn gebaseerd op de acteurs en actrices, maar komen nu zo cartoonish over dat het een beetje een teleurstelling was. Het ziet er blokkerig en levenloos uit, terwijl de andere niet-bekende karakters er prima inpassen, omdat deze geen tv-tegenhanger hebben.

Een ander minpunt is dat ik met deze titel tegen dezelfde problemen aanliep als met The Walking Dead en Fables: The Wolf Among Us, namelijk beeld dat blijft hangen of hapert en geluid dat wegvalt of juist weer te vroeg is te horen. Bij de eerste twee genoemde titels had ik zoiets van oké, dat kan gebeuren, maar bij alweer een derde serie op dezelfde engine zou nu toch wel alles in orde moeten zijn. Als je door deze minpunten heen prikt, dan heb je een zeer goede titel waarmee je een kleine twee en een half uur zoet kan zijn tot de laatste minuut die je een cliffhanger brengt à la de tv-serie en je WTF!?! roept en tegelijk naar meer doet verlangen. Alles overwogen krijgt deze eerste episode ons koopadvies, maar door de kleine minpunten het eindcijfer van een 85.
Onze score 85

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Game of Thrones: A Telltale Games Series Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief