Review: The Equalizer (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 25 januari 2015 om 17:16 uur

Midden jaren tachtig stemde ik als snotneus wekelijks af op de Belgische tv (BRT) om daar te kijken naar The Equalizer, die overigens pas veel later bij Veronica te zien was. In deze show kon je wekelijks zien hoe Robert McCall (Edward Woodward) in een Jaguar XJ6 Serie III rondscheurde en een probleem voor iemand in New York oploste op een creatieve en vaak gewelddadige manier. Want toentertijd was de Big Apple schijnbaar de real life variant van Gotham. Vorig jaar verscheen er een gelijknamige bioscoopfilm die gebaseerd was op de tv-serie en nu verkrijgbaar is via de bekende streamingdiensten, dvd en Blu-ray.Robert McCall (Denzel Washington) is een onopvallende man die woont in Boston en zeer gestructureerd leeft. Dit komt omdat hij een voormalig medewerker is van de Amerikaanse geheime dienst en zijn militaire routines er diep in zitten bij hem en hem een soort van Spartaanse levenswijze hebben gegeven. Nu zijn vrouw is overleden werkt hij in de Home Mart-winkelketen, waar hij goed met zijn collega's van jong tot oud kan opschieten. Sterker, hij is de rotste niet om in zijn vrije tijd bijvoorbeeld collega Ralphie (Johnny Skourtis) te helpen met af te vallen en voor te bereiden op zijn examen als beveiligingsbeambte. 's nachts kan hij niet slapen en gaat hij naar een diner die 24 uur open is om daar op zijn gemak onder het genot van een kopje thee te genieten van een goed boek, die overigens subtiele hints zijn naar zijn karakter en levenswijze.

In deze diner komen 's nachts een hoop aparte figuren: van onderhoudspersoneel tot hoeren. Een zo'n hoertje is Teri (Chloë Grace Moretz) die eigenlijk Alina heet en al jaren aan het werk is gezet door de Russische maffia en haar pooier Slavi (David Meunier) die haar in het gareel houdt en zorgt voor de meeste ranzige klanten en dat is ook de reden waarom ze wilt stoppen met dit werk en proberen de muziekindustrie in te gaan. Als ze op een dag niet meer komt opdagen ligt ze in elkaar geslagen in het ziekenhuis, omdat ze een klant wilde weigeren. Dit is voor McCall de reden om Slavi op te zoeken in zijn restaurant en hem geld aanbiedt om Teri te laten gaan. Dit loopt uit op een harde en bloederige confrontatie met Slavi en zijn handlangers, die allemaal omkomen in een kort en heftige gevecht dat slechts enkele seconden duurt. Geheel volgens zijn training verdwijnt hij met de beveiligingsbeelden de nacht in.

Het hoofd van de Russische maffia, Vladimir Pushkin (Vladimir Kulich), is hier niet blij mee en stuurt zijn enforcer Teddy (Marton Csokas) (een ex-Spetsnaz) naar Boston om daar met een aantal corrupte politie-agenten de identiteit van McCall te achterhalen, wat hem ook lukt en er een kat-en-muisspel volgt tussen beide heren, waarbij Teddy enige bewondering heeft voor zijn tegenstander die op hetzelfde niveau als hem zit. Uiteraard loopt dit volledig uit de hand en is een confrontatie tussen beide heren onvermijdelijk.The Equalizer is een vrij grimmige wraakfilm zoals die veel verschenen in de jaren zeventig en de tachtig, waarvan Death Wish met Charles Bronson de meest bekende is. Het verhaal is erg cool en heeft op de naam na eigenlijk niks meer te maken met de oude tv-serie, en dat is ook helemaal niet erg, want Denzel weet een sympathieke kerel neer te zetten die behulpzaam, gedisciplineerd, sympathiek en vooral rechtvaardig is en zijn verleden probeert te vergeten, maar door omstandigheden gedwongen wordt om geweld te gebruiken tegen criminelen die eigenlijk niet verdienen om te leven. Dat is wat hem een behoorlijk interessant karakter maakt die balanceert tussen een held en toch wel erg gevaarlijke man die grof geweld niet uit de weg gaat om rechtvaardigheid te brengen. Ik ben persoonlijk opgegroeid met films als dit en was daarom ook zeer te spreken over The Equalizer. De acteurs en actrices komen goed over, de donkere straten van Boston doen niet onder voor die van de verrotte Big Apple decennia geleden. De actiescènes zijn snel en keihard en is het prachtig om te zien hoe Teddy de tegenpool is van McCall, die beide hun eigen methodes hanteren om hun doel te bereiken en eigenlijk gewoon gelijken van elkaar zijn.

Het beeld van The Equalizer is zoals we gewend zijn van Sony weer van topkwaliteit, ondanks dat het vaak donker is zijn de kleuren rustig en niet schreeuwerig. Het beeld in Full HD zit vol met details, waarvan menselijke huid in close-ups er prachtig uit zien en ook haren soms bijna te tellen zijn. Het geluid, dat komt in DTS-HD Master Audio 7.1, is een streling voor je oor. De dialogen zijn prima, de omgeving (lees: nachtelijk en de Home Mart) zijn vol en echt rondom je heen. De actiescènes komen met een goede onderbouwende bass en daar valt dus totaal niks op aan te merken.

Uiteraard is het schijfje ook gevuld met de nodige extra's:
 • Vengeance Mode met Denzel Washington en Antoine Fuqua.
 • Inside The Equalizer: de geschiedenis van de tv-serie en het karakter Robert McCall.
 • Denzel Washington: A Different Kind of Superhero: hier zien we hoe Denzel zich inleefde in zijn rol en zich er naar gedraagt.
 • Equalizer Vision: Antoine Fuqua: hoe de regisseur zijn stempel drukte op deze film in vorm en karakter.
 • Children of the Night: hier zien we hoe Chloë Grace Moretz zich inleefde voor haar rol.
 • One Man Army: Training and Fighting: hier zien we hoe Denzel Washington leerde te vechten met vuurwapens en spullen die onder handbereik zijn.
 • Home Mart: Taking Care of Business One Bolt at a Time: een promotievideo voor Home Mart waarin Robert McCall te zien is.
 • Photo Gallery: een collectie foto's.

  Al deze extra's zijn een zeer lekkere aanvulling op de film en zeker een must see.


 • Conclusie

  The Equalizer is een hele vette actiefilm in het wraakgenre en ook nog eens zeer goed in beeld wordt gebracht door Antoine Fuqua en een behoorlijk beklemmende sfeer heeft. Het verhaal van één man die probeert goed te doen en met geweld optreed tegen geweldplegers is fascinerend door het spel van Denzel Washington, die ondanks zijn eenenzestig jarige leeftijd laat zien dat hij nog steeds een echte actieheld is die zelfs al zijn actiescènes en stunts zelf deed. Bovendien is zijn acteerwerk zoals we gewend zijn zeer goed. Het verhaal heeft hier en daar wat losse randjes (zoals hoe hij de ring van een collega terugkreeg) en zijn niet echt storend te noemen. Het beeld is zeer goed, het geluid is prima en de extra's zijn ook dik in orde. Alles overwogen is dit een 90 waard en ons koopadvies om gelijk in huis te halen.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Equalizer Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief