Review: The Code

RDJ134 14 maart 2015 om 23:59 uur

Dankzij hackers als Anonymous en klokkenluiders als Edward Snowden krijgen we zo nu en dan een glimp te zien van de wereld, zoals deze echt is. Een corrupte bende waar politici de meest vieze trucs gebruiken om totale macht te krijgen en te houden. In dit concept speelt de miniserie The Code zich af, waarbij een journalist en zijn broer verzeilt raken bij een cover-up die doorloopt tot in de hoogste politieke rangen van de Australische regering.



Als The Code begint zien we hoe de twee tieners Clarence en Sheyna uit Lindara een joyride maken met een wagen die ze van één van hun ouders hebben meegenomen. Deze twee tortelduifjes zijn op weg naar een mooie plek om te gaan genieten van een zonsopkomst in de Outback van Australië. Onderweg krijgen ze een ongeluk waarbij ze een vrachtwagen raken die daar onder zware bewaking in de midden van de nacht rondrijdt. Hierbij slaat de wagen met de tieners over de kop en komt Sheyna vast te zitten en begrijpt gelijk dat ze in grote problemen zitten en geeft Clarence de opdracht om er vandoor te gaan. Sheyna's voorgevoel was geheel terecht, want de bewaking van het konvooi rijdt haar en de auto een ravijn in, waarbij de tiener overlijdt. Clarence rent voor zijn leven en zoekt hulp bij zijn schoollerares Alex Wisham (Lucy Lawless aka Xena) en heeft ondertussen te kampen gekregen met semigeheugenverlies en kan zich alleen nog maar flarden van het ongeluk herinneren.

Ondertussen honderden kilometers verderop maken we kennis met de politieke journalist Ned Banks Dan Spielman), die werkt voor een website die Password heet, en zijn broer Jesse (Ashley Zukerman), een autistische jonge hacker die last heeft van borderline en OCD. Deze mag vanwege een eerdere veroordeling niet meer in de buurt van een computer komen, werkt in een kebabkraam en staat onder behandeling voor zijn problemen. Als de overheid hoort van het ongeluk in Lindara, besluiten ze alle middelen te gebruiken om deze uit het nieuws te houden. Dit doen ze door een schandaal te lekken en zo de aandacht te verschuiven. Het schandaal gaat over een politicus die verzeilt is geraakt in een vechtpartij en waarvan bewakingscamerafoto's zijn dat hij een bediende van een tankstation te lijf gaat. Deze gebeurtenis wordt professioneel gelekt door Sophie Walsh (Chelsie Preston Cryford, die we eerder in de miniserie Unberbelly konden zien) die de ex is van Ned en hem zo deze 'primeur' toespeelt. Alleen zit er tussen de foto's en het rapport een afgescheurd papiertje met de naam Lindara en dat wekt Neds nieuwsgierigheid die gaat Googlen en er zo achterkomt dat er twee tieners een ongeluk hebben gehad. Hierop belt hij met Alex, die hem vertelt over het ongeluk en dat ze de mobiele telefoon van Sheyna heeft en problemen heeft om de video die erop staat af te spelen.





Als ze deze naar Ned stuurt, komt hij er via Jesse achter dat het bestand beschadigd is, maar wel voor een groot gedeelte is te maken. Als dit gebeurd is zien we hoe Sheyna het ongeluk en haar eigen moord heeft gefilmd en dat deze vrachtwagen op naam staat van een bedrijf met de naam Physanto, dat zich bezighoudt met medische en biologische wetenschap. Hierop besluit Ned de video door te spelen naar zijn werkgever Password die het gelijk online zet, en binnen no-time gehackt wordt en alle bestanden van de servers gewist worden. Door de aanvallers wordt netjes verzocht het onderwerp te laten varen. Dit doet Ned besluiten om naar Lindara af te reizen en bij Alex de telefoon met de video op te halen. Daarvoor moet hij wel Jesse alleen achterlaten. Jesse is ondertussen ontslagen en begint nu door de video zijn eigen onderzoek, door Physanto te hacken en daar een aantal encrypted bestanden te stelen, alleen weten deze de aanval af te slaan en hem terug te hacken, waardoor zijn identiteit wordt achterhaalt en hij in no-time letterlijk door de Cyber Crime Unit (CCU) van de straat getrokken wordt waarna hij door de sadistische agent Malcolm Coover (Steve Rodgers) wordt gemarteld en vernederd. Malcolm wilt weten waar de bestanden zijn en wie hier vanaf weten. Alleen breekt Jesse niet en houdt ondanks alles zijn mond dicht.

Dit tot ongenoegen van Malcolm, die ondertussen wel weet wat er gebeurd is in Lindara en dat daar een ex-collega van agent Lyndon Joyce (Dan Wyllie), die eerder in Chopper en Romper Stomper te zien was) verantwoordelijk is voor de dood van Sheyna. Deze spoort Ned op en belooft dat alle problemen van Jesse voor de zon verdwijnen als hij de telefoon met de video krijgt. Als Ned dit doet komt Jesse inderdaad vrij en lopen de spanningen tussen beide broers op, omdat Jesse nu zwaar getraumatiseerd is door de gebeurtenissen en alleen rust lijkt te vinden bij zijn hacker-vriendin Hani Parande (Adele Perovic) die weet hoe ze met hem om moet gaan. Alleen weet Jesse niet dat zijn geliefde in het geheim werkt voor de CCU, die haar bedreigen met het uitzetten van haar ouders als ze niet meewerkt om de bestanden terug te krijgen die Jesse gestolen heeft. Beiden proberen The Code te kraken van de encryptie en wanneer Jesse daarin slaagt loopt iedereen gevaar, want de waarheid is veel erger dan iedereen had kunnen denken en begint er een kat-en-muisspel tussen de genoemde partijen die alles op alles zetten.



The Code is een zeer nette en toch wel erg sluw doordachte technothriller die zeer realistisch overkomt en over zes afleveringen van elk een uur aan je wordt gevoerd. Dit kijkt overigens zo heerlijk weg dat ik deze in één dag hebt doorgekeken, omdat ik gewoon moest weten hoe het verliep. Deze miniserie heeft een aantal verhaallijnen die door elkaar heen lopen en op het einde van de rit allemaal bij elkaar komen en gebeurtenissen duidelijker worden, daarom heb ik de beschrijving van bepaalde karakters en hun beleving verder achterwegen gelaten. Ook de acteurs komen goed en professioneel over en ben ik zeer te spreken over de computer- en hackscènes die heel erg netjes in beeld werden gebracht zonder het overdreven gedoe wat we vaak in Amerikaanse films en series zien. Zo zien we scripts in actie, Unix-code en ons geeks en nerds herkennen uiteraard ook dat Jesse zijn laptop op Ubuntu draait. Persoonlijk had ik het overigens stoerder gevonden als de makers voor Kali Linux hadden gekozen, maar dat terzijde.

Lumiere was zo aardig om ons de dvd-box te sturen, dat komt met twee schijfjes waarop elk drie afleveringen staan die je in één keer achter elkaar kan laten afspelen. Op deze miniserie na, staan er verder geen extra's op het schijfje en daardoor was er meer ruimte voor de kwaliteit van het beeld en het geluid die beiden dik in orde zijn. Zo is het beeld voor dit soort type mediadrager zeer goed te noemen en heb ik nergens noemenswaardige problemen kunnen ontdekken. Ook het geluid, dat komt in het standaard 5.1 Dolby Surround, is prima en weet door een volle mix een goede volle beleving te brengen.



Reageer