Review: Big Hero 6 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 26 juni 2015 om 01:52 uur

Nu Marvel in handen in van Disney, spit deze de backlog van de comicgigant door op zoek naar hidden gems die kunnen worden omgezet naar speel-, of zoals in dit geval, animatiefilms. Want Big Hero 6 die in 1998 voor het eerst verscheen en de film vorig jaar zijn eigenlijk een wereld van verschil, maar in dit geval is het in mijn ogen (ja ja, diegene die altijd begint te gillen als een film en comic verschillend zijn) eigenlijk helemaal niet erg, omdat dit zeer goed is aangepakt. Big Hero 6 is verkrijgbaar via de bekende digitale distributiekanalen en op fysieke media. Nu was Disney zo vriendelijk om mij te voorzien van de Blu-ray-versie en daarvan kan je hieronder mijn recensie lezen.Als Big Hero 6 begint maken we kennis met de 14 jarige Hiro Hamada (de stem van Ryan Potter), die zich sinds de dood van zijn ouders begeeft in de donkere wereld van illegale robotgevechten in het fictieve San Fransokyo (zoals de naam al doet vermoeden een mashup van San Fransisco en Tokyo), waar hij grote gevaarlijke robots sloopt met een sullerig uitziend robotje die supersnel en -sterk is. Dit wordt uiteraard niet in dank afgenomen en komt Hiro al snel in de problemen bij de plaatselijke onderwereld die het niet leuk vinden om gehosseld te worden. Gelukkig is zijn oudere broer Tadashi (stem van Daniel Henney) er om hem uit de problemen te halen en laat hem zien dat hij zijn hoge IQ en kennis ook kan gebruiken om dingen te bouwen in plaats van zijn talent te vergooien. Dus neemt Tadashi hem mee naar het laboratorium van de universiteit, waar hij studeert en werkt.

Daar maakt Hiro kennis met een bonte groep karakters die allemaal nerds en geeks als hem zijn en allemaal hun eigen expertise hebben op wetenschappelijk gebied. Nu begint Hiro langzaam aan in te zien dat dit mensen zoals hem zijn en dat dit zijn bestemming is. Dan laat zijn broer hem kennismaken met het project waar hij aan werkt, een grote witte knuffelbare robot met de naam Baymax (Scott Adsit) die een mix is van een dokter en een verzorger voor zieke mensen. Dit en een ontmoeting met professor Robert Callaghan (James Cromwell) doen hem besluiten zijn leven om te gooien en mee te doen aan een grote wedstrijd waarbij de winnaar Robotica mag gaan studeren onder leiding van Callaghan. Tijdens de demonstratie weet Hiro de show te stelen met zijn Microbots, die met duizenden tegelijk elke gewenste vorm kunnen aannemen en wint hiermee zijn studiebeurs.Dan breekt er even later een grote brand uit en rent Tadashi naar binnen om professor Callaghan te redden, alleen explodeert het gebouw met beide er nog in. Hiro is verscheurd door het verlies van zijn broer en rouwt hier hard om en heeft zoals het gaat geen zin meer om wat te doen en ook zijn gewonnen studiebeurs is bijna verlopen, wat hem eigenlijk niet echt meer kan schelen. Dan, per ongeluk, activeert hij Beymax die nog in zijn broers kamer lag en komt hij er achter dat niet alle Microbots in de explosie zijn verwoest en gaan de twee op onderzoek uit, waarbij ze stuiten op een donker pakhuis waar een gemaskerde crimineel nu miljoenen Microbots aan het bouwen is. Beide kunnen net ontsnappen en zijn het de oude vrienden van Tadashi die hen nu te hulp schieten en nu met zijn zessen (vandaar de titel) hun wetenschappelijke kennis gebruiken om zich in superheldenoutfits te hijsen en uit te zoeken wie deze slechterik is en wat zijn plannen zijn.

Als je het zo leest en de trailer bekijkt zou je denken dat het een matige film is voor kleine kinderen, maar niks is minder waar. Big Hero 6 is een ongelofelijk coole film voor jong en oud en ook nog eens heel erg geeky is. Wat natuurlijk goed in ons straatje past, want zoals je hier ook kan zien zit de film nog eens behoorlijk vol met verwijzingen naar comics, popculture en vele andere Disney-films als Frozen en Wreck-it Ralph. Het verhaal is grappig, emotioneel (want Disney weet op diverse momenten en manieren de spreekwoordelijk emotionele snaar weer te raken) en staat vooral geen minuut stil. De animatie is dankzij een nieuwe techniek met de naam Hyperion prachtig mooi gedaan en tilt het genre nu gelijk naar een hoger niveau toe.Het beeld van deze Blu-ray is simpelweg perfect te noemen en knalde gewoon van mijn tv af met zijn prachtige volle kleuren en vooral diepgang zoals mij zelden opvalt. Maar ook de kleine details als krassen op stalen outfits, verkreukelde bladzijden van een comic of verkruimelend puin, zijn zo vreselijk mooi om te zien. Het originele Engelse geluidspoor komt in 7.1 DTS-HD Master Audio en is ook simpelweg perfect. De bass laat je surround (head)set goed beuken met de actiescènes en ook geluiden als de Microbots en rondvliegend puin zijn rondom je te horen en voegen een hele grote ervaring toe voor de echte filmliefhebbers. Uiteraard is het ook mogelijk om voor het Nederlandse geluidspoor te kiezen en deze komt in Dolby Digital 5.1 en doet niet onder voor zijn Engelse broertje.

Naast de film staan er ook nog de volgende extra's op het schijfje:
Theatrical Short: Feast - Alle Disney-animatiefilms komen tegenwoordig met een korte animatiefilm en deze keer gaat dit over een lief hondje die gek is op eten en zijn baasje die verliefd is.
The Origin of Big Hero 6: Hiro's Journey - Hoe Disney van de comic, die vrij grimmig was, hun eigen vrolijkere versie hebben gemaakt en hoe de karakters gebruikt zijn.
Deleted Scenes with Introductions by Directors Don Hall & Chris Williams - Diverse scènes die de film niet gehaald hebben.
Big Animator 6: The Characters Behind the Characters - De makers en animators vertellen over hun eigen inbreng en ervaringen die ze in de film hebben gestopt.
Big Hero 6 Theatrical Trailer - Trailer van de film.
Mickey Mouse Tokyo Go - Korte animatiefilm met de wereldberoemde muis in de hoofdrol, die een behoorlijke Japanse vibe heeft gekregen.


Conclusie

Ik moet eerlijk zeggen: de eerste trailers en clips gaven mij een matig gevoel dat dit de zoveelste feelgood animatiefilm van Disney was met een soort van verkapt Michelin-mannetje. Maar Big Hero 6 is juist zoveel meer dan je in de eerste instantie denkt. Het verhaal gaat over verlies, inspiratie, familie, vriendschap en doorzettingsvermogen die helden in alle vormen en maten vormt. De actie is bijna non-stop en de karakters zijn allemaal op hun eigen manier grappig en nergens over de top te Amerikaanse geforceerd, wat helaas wel eens gebeurd. Maar het is vooral de manier hoe deze animatiefilm eruitziet, en dat is echt gruwelijk mooi en weet de lat in dit genre gelijk een stuk hoger te leggen en heeft hier niet voor niks een Oscar voor gekregen. Ook de extra's zijn dik in orde en zullen je toch al snel een kleine drie kwartier bezig houden en is het de korte animatiefilm Feast die er het meeste van opvalt en die een hele mooie diepere boodschap heeft.

Persoonlijk heb ik echt genoten van Big Hero 6, die door zijn humor en vooral erg hoge geek/nerd-factor over comics, robots en wetenschap een echte Eigenwereld.nl-film is die niet in je filmcollectie mag ontbreken en dan ook mijn onmiddellijke koopadvies en een 98 krijgt. Oja, als je de film hebt afgekeken; wacht op de post credits scène die elke comic- en Marvel-fan FOOK YEAH! laat roepen. Want die is serieus geniaal gedaan.
Onze score 98

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Big Hero 6 Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief