Review: Helix - Seizoen 1 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 08 juli 2015 om 02:55 uur

Bij Syfy denken de meeste mensen gelijk aan Sharnado, Shartopus en andere B-films waarin rare CGI-beesten de wereld onveilig maken. Maar zo nu en dan maken ze ook hele serieuze sciencefictionfilms en -series, waarvan Helix er één is. Deze briljante show, die veel op een videogame lijkt, heeft er nu twee seizoenen op zitten en de eerste daarvan is nu verkrijgbaar via de bekende digitale kanalen en op fysieke media als dvd en Blu-ray. Wij mochten de laatstgenoemde ontvangen en daarvan kan je hieronder mijn recensie lezen.Helix begint als een groot onderzoekslaboratorium, dat eigendom is van Ilaria Corporation, in het poolgebied de CDC (Centers for Disease Control) om hulp vraagt, want ze hebben een virusuitbraak die ze niet onder controle kunnen houden. Daarom vragen ze specifiek naar Dr. Julia Walker (Kyra Zagorsky, bekend van Continuum, Smallville en andere geeky tv-series), omdat haar ex-vriend Peter (Neil Napier, die in elke Assassin's Creed-game wel één of meerdere stemmen deed) geïnfecteerd is met een variant van het Narvik-virus. Nu komt Julia niet alleen, ook haar andere ex en Peters broer Alan Farragut (Billy Campbell, die bij hardcore seriekijkers vooral bekend is van The 4400 en de klassieker Crime Story) en zijn CDC-team trekken naar het poolgebied om daar zo snel mogelijk te zoeken naar een kuur.

Bij aankomst worden ze ontvangen door Dr. Hiroshi Hatake (Hiroyuki Sanada, The Wolverine en 47 Ronin) en zijn zoon Daniel Aerov (Meegwun Fairbrother) die er hoofd van de beveiliging is. Ondanks dat ze alle medewerking verlenen aan de CDC, blijken ze keer op keer belangrijke informatie over het precieze doel en werking van het Narvik-virus te achterhouden. Wanneer deze muteert naar een nieuwere versie, slaat deze al snel over op de andere onderzoekers en deze veranderen met een rap tempo in 'Vectors', die je het makkelijkste kan omschrijven als infected zombies. Dus wordt er gewerkt aan een test om te kijken wie er besmet is en wie er in quarantaine geplaatst moeten worden en je snapt wel dat mensen dit niet pikken en proberen te ontsnappen. Als dan ook nog de communicatie met de buitenwereld verbroken wordt omdat een mol de satellietschotel opblaast, is iedereen op zichzelf aangewezen.Nu zal je denken: het verhaal is een mix van X-Files, The Thing en andere sciencefiction horrorfilms dus big fookin' deal, en dat klopt ook wel, maar de manier hoe het gebracht wordt is simpelweg geniaal gedaan en heeft elke aflevering wel een plottwist of blijken mensen van wie je het niet verwacht er een hele eigen agenda op na te houden en schuwen niet om een ander uit de weg te ruimen als deze een bedreiging vormt. Maar het is vooral de sfeer van de show die veel weg heeft van een comic en dan hoofdzakelijk die van Resident Evil. Zo had de Ilaria Corporation (die bestaat uit een groep onsterfelijke wezens met zilverkleurige ogen) net zo goed de Umbrella Corporation kunnen zijn, sterker, wanneer deze hun reddingsteam sturen lijken deze regelrecht uit de RE-franchise te komen. Mede met de beklemmende claustrofobische sfeer en de Vectors die overal opduiken is het verhaal echt net die een videogame. Wat natuurlijk voor ons nerds en geeks een heel groot pluspunt is.

Nu komt dit eerste seizoen, dat bestaat uit 13 afleveringen, op drie Blu-ray-schijfjes met een zeer strak en vooral gedetailleerd beeld. Nu wisselen de kleuren zich af van fel wit naar soms grimmige donkere kleuren en dit alles met heel erg veel detail. Of dit nu de bloeddoorlopen aderen in ogen zijn of de ijzige sneeuw, alles ziet er echt prachtig mooi uit. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is ook perfect. Of het nu gaat om de eeuwige sneeuwstorm buiten het onderzoekslaboratorium, grommende Vectors die overal te horen zijn of echoënde voetstappen door de verlaten gangen; alles klinkt zo beklemmend dat dit een zeer goede en vooral sfeervolle ervaring is voor de kijker.

Verder zijn er nog de volgende extra's over het schijfje verdeeld:
 • Audiocommentaar: Billy Campbell en bedenker Cameron Porsandeh vertellen in de eerste aflevering je alles over deze show.
 • Ronald D. Moore - The Outlier of Science Fiction: de crew achter de show vertellen over het sciencefictiongenre en hoe ze er in Helix mee omgingen.
 • The Future of Disease: hier zie je hoe de makers er alles aan hebben gedaan om een zo realistisch mogelijke virusuitbraak te bedenken.
 • The Art of Isolation: kijkje achter de schermen hoe de illusie van het isoleren tot stand is gekomen inclusief de special effects die hierbij kwamen kijken.
 • Dissecting the Characters: hoe de acteurs aan de rol in de show kwamen en hoe ze zich hierop hebben voorbereid.
 • Writing the Tension: hier vertellen de makers hoe ze elke aflevering wisten te overtreffen en hoe ze dit wisten te realiseren.
 • Fabricating the Plague: zeer interessante featurette over de special effecten die praktisch en digitaal zijn.
 • Verwijderde scènes.

  Een klein uurtje aan extra's mag misschien niet heel spannend klinken, maar als je de serie hebt gezien is dit zeker verplichte kost om te gaan kijken. D makers nemen je uitgebreid mee achter de schermen van deze erg aparte productie.


 • Conclusie

  Helix is eigenlijk alles wat je wenst te zien in een goede sciencefiction horrorserie; de sfeer is beklemmend, de gore is van een goed niveau en het weet je als kijker echt elke aflevering te verrassen. Het verhaal op zich heeft zoveel weg van een videogame en zeker de eerder genoemde Resident Evil-vibe, want de Ilaria Corporation heeft een diepere agenda voor Julia en Hiroshi Hatake en dat met het einde van het seizoen is een mooie cliffhanger naar het tweede die heel anders van opzet was. Maar daar meer over als deze beschikbaar is.

  Deze box met zeer goed beeld en geluid is een must buy voor elke horror- en sciencefictionfan en durf ik hardop te zeggen dat dit een typische Eigenwereld.nl-show is die ik je blindelings aanraad, daarom is mijn eindcijfer dan ook een 98.
  Onze score 98

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Helix Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief