Review: Heavenly Sword (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 15 juli 2015 om 00:00 uur

In 2007 verscheen de PlayStation 3 exclusive Heavenly Sword, die dik gepromoot werd door cameo's in onder andere tv-series als Heroes. Deze launchttitel was een bescheiden hit en ondanks zijn korte gamplay wist deze cultstatus te veroveren. Nu verscheen er vorig jaar een gelijknamige animatiefilm, die eigenlijk voor de fans van de franchise een aangename verwelkoming had moeten worden, maar alleen was deze slecht uitgewerkt en werd met gemixte gevoelens ontvangen. Nu is deze animatiefilm uit op dvd en Blu-ray en heb ik mijn recensie geschreven aan de hand van de laatstgenoemde mediadrager.Tijdens de openingsscène van de film maken we kennis met een duivelse entiteit die de Raven Lord wordt genoemd en die met zijn leger jacht maakt op de Heavenly Sword, een goddelijk zwaard dat zo krachtig is dat deze alleen door een uitverkoren persoon kan worden gehanteerd en die als tol hiervoor op lange termijn zal overlijden. Wanneer de Raven Lord verslagen is neemt een groep nomaden de taak op zich om het zwaard te beschermen voor de wereld en het te bewaken tot er een nieuwe uitverkorene zal opstaan en het zwaard zal claimen. Nu wil de leider van de groep nomaden Shen (Nolan North, de stem van videogames als Uncharted, Saints Row en vele andere) een zoon om deze het zwaard te schenken, alleen... heeft hij een dochter met de naam Nariko (stem van Anna Torv, die de serieliefhebber kent van Fringe) die hij negeert en verwaarloost omdat ze geen jongen en dus niet de chosen one is.

De tijd van vrede is echter zo goed als voorbij, want Bohan (Alfred Molina) is na het vermoorden van zijn vader nu koning en wilt de Heavenly Sword hebben, omdat dit zwaard hem kan doden. Dankzij een mol bij de nomaden weet hij nu waar hij moet zijn en valt samen met zijn leger hun basis aan. Shen ziet dan dat Nariko haar mannetje goed kan staan en de soldaten van Bohan geen schijn van kans hebben. Hierdoor besluit hij dat zij het zwaard ver weg moet brengen terwijl hij de aanvallers probeert af te leiden. Tijdens haar ontsnapping wordt bijna haar hele familie en clan of uitgemoord of gevangen genomen. maar haar vriendin (die later haar stiefzusje blijkt te zijn) Kai (Ashleigh Ball, die vooral bekend is voor de voice acting van My Little Pony) is ook ontsnapt en samen beginnen beiden zusjes aan een avontuur waarbij ze er achter komen dat er nog een broer is die de uitverkorene zou moeten zijn, want Shen heeft namelijk à la prins Bernhard vrouwen door het hele land bezwangerd om een zoon te krijgen. Wat volgt zijn vele gevechten, plottwists en een confrontatie met eindbaas Bohan.Laten we maar met de slechte dingen beginnen. De animatie is voor een CGI-film uit 2014 heel erg slecht en doet denken aan een tv-productie. De monden bewegen niet natuurlijk, bijna alle omgevingen zijn plat en de huiden zijn soms glimmend als plastic. Zo nu en dan lijkt de animatie opeens meer details te hebben en hierdoor heb ik het idee dat er verschillende teams tegelijk werkten aan deze film. Dan is er nog het verhaal dat redelijk wat plotgaten vertoont waarbij een karakter dood is gegaan door ophanging en dit wonderlijk genoeg half overleeft toch wel de kroon spant. Zo, dat zijn de ergernissen die je niet even kan negeren.

Maar zijn er dan ook nog pluspunten? Jazeker. Het verhaal is ondanks zijn gatenkaas best wel goed te pruimen, ook al wijkt deze enigszins af van die van de videogame. Ook als je door de gladde animatie heen prikt kijkt deze film erg lekker weg en kunnen de fans van de franchise de nodige verwijzingen spotten, zoals wapperende vlaggen en de bloedrode haren van Nariko die dansen in de wind. Daarnaast glijden de karakters ook over grote kabels en heeft het beeld soms vaste standpunten zoals ook in het spel gebeurt. Maar wat echt zo gruwelijk cool was, waren de gevechten op het einde die deden denken aan die van 300 en Spartacus, waarbij vloeiende actie met slow downs op je afkomen. Het beeld van de Blu-ray is overigens wel in orde en speelt goed met het afwisselende kleurenpalet Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is niet alleen prima, maar komt vooral goed tot zijn recht tijdens de grote veldslagen waarbij alles om je heen suist, vecht en schreeuwt. Dit schijfje heeft overigens geen extra's en bevat alleen de film zelf.


Conclusie

Ik geloof best dat de intenties voor Heavenly Sword goed bedoeld waren, en dat dit alleen wat rottig is uitgewerkt. De animatie (de flashbackanimaties zijn in Afro Samurai-achtige stijl en dat is fookin' cool) is matig en had zeker beter gemogen. Het verhaal, dat overigens verdacht veel overeenkomsten heeft met Lord of the Rings, heeft de nodige plotgaten en WTF's, maar als je daar doorheen kijkt blijft er een film over die je eenmalig kijkt en ook weer snel vergeet. Daarom kan ik je deze ook niet aanraden, tenzij je dit voor rond de vijf euro kan vinden, want de huidige prijs van vijftien is het zeker niet waard. Mijn eindcijfer is dan ook een 60.
Onze score 60

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Heavenly Sword Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief