Review: Chappie (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 16 juli 2015 om 02:49 uur

Als Neill Blomkamp een nieuwe film uitbrengt, dan heeft deze mijn volle aandacht, want District 9 en Elysium (recensie) zijn beide stuk voor stuk meesterwerken en zeer gerespecteerd bij liefhebbers van sciencefictionfilms. Nu kwam dit jaar Chappie uit en is weer net even anders dan zijn voorgangers en is zeer indrukwekkend te noemen. De film is nu uit via de bekende digitale distributiekanalen en fysiek op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Van de laatstgenoemde kan je mijn recensie hieronder lezen.In een niet al te verre toekomst heeft de Zuid Afrikaanse politie nog steeds een probleem om de criminaliteit in het land onder controle te houden en daarom koopt de regering politierobots bij het bedrijf Tetravaal. Deze staat onder leiding van Michelle Bradley (Sigourney Weaver) en voor deze harde dame werkt ingenieur Deon Wilson (Dev Patel), die zijn werk met liefde doet en zorgt dat deze robots autonoom hun politiewerk kunnen doen. Vanaf het moment dat de politie van Johannesburg deze robots in dienst nemen, daalt ook de misdaad in no time en doet Tetravaal goede zaken met de regering en zijn nu ook meer landen geïnteresseerd in deze humanoid robots die perfect hun werk doen. Dit tot irritatie van Vincent Moore (Hugh Jackman), die ook werkt voor Tetravaal en zijn MOOSE-robot (die veel weg heeft van Robocop's ED 209, maar dan iets zwaarder bewapend) nu overbodig en te duur is geworden en hierdoor jaloers is op Deon Wilson zijn succes.

Deons werk houdt overigens niet op als hij thuis komt (waar hele cute robotjes op hem wachten), want daar werkt hij gewoon door aan een algoritme voor kunstmatige intelligentie. Na de zoveelste nacht van coden onder invloed van Red Bull, is het raak. Hij slaagt er in een AI te bouwen en rest hem nu nog een robot te vinden om deze op te testen. Wanneer hij zijn bevindingen een dag later voorlegt aan Bradley, lacht deze hem in zijn gezicht uit, want ze wil alleen gevechtsklare robots verkopen en niet robots met een AI die net als een baby alles moet gaan leren en door zijn bewustzijn niet iets is wat Tetravaal kan verkopen. In een bui van onmacht neemt hij de beslissing om een zwaar beschadigde robot mee naar huis te nemen. Scout 22 is hier de officiële naam van en is geraakt door een RPG tijdens een politieactie tegen de bende van Hippo (Brandon Auret).Deze Hippo was tijdens de inval net bezig om Ninja en zijn crew op hun punten te zetten, deze hadden een lading drugs verkloot en nu wilt deze 20 miljoen Rand in een week tijd of ze worden afgeschoten en om dit dreigement wat extra lading te geven schiet hij één van Ninja's bendeleden dood. Hij, zijn vriendin Yo-landi en Amerika (Jose Pablo Cantillo) ontsnappen net als Hippo met veel moeite aan de politie en beginnen nu te denken hoe ze zo snel mogelijk een grote klapper kunnen maken, waarbij gedacht wordt aan een overval op een geldtransport waarbij er een manier moet zijn om de robotagenten uit te schakelen. Daarbij googlen ze op Tetravaal en zien dat Deon de man is achter de Scouts en besluiten hem te ontvoeren op de dag dat hij Scout 22 steelt en deze samen met de Scout Key (om de firmware te flashen) mee naar huis neemt.

Ninja en zijn bende weten met succes Deon te ontvoeren en mee te nemen naar een verlaten fabriek, waar deze zich schuil houden voor de rest van de wereld. Alleen Deon kan niet de politierobots uitschakelen en vertelt hem over de AI die hij op Scout 22 wilde testen en deze zo dingen kon gaan leren. Uiteraard brengt dit Ninja op het idee om deze robot te leren stelen en te helpen voor zijn overval op een geldtransport. Ondanks dat Deon beter weet belooft hij Ninja dat dit mogelijk is en flasht de AI in de robot, die nu een bewustzijn heeft en letterlijk een klein kind is die alles nog moet leren en bang is voor zijn omgeving waar een pistoolzwaaiende en schreeuwende Ninja rondloopt. Deon en Yo-landi begrijpen de situatie wel en de laatstgenoemde geeft Scout 22 de naam Chappie. Ninja is niet blij met de ontwikkeling en schopt Deon er uit en vertelt hem dat als Chappie niet heel snel zich aanpast hij hem zal doden. Deon heeft nu een probleem, want de guard key die hij zonder toestemming had meegenomen wordt gemist door Vincent die zijn MOOSE wilde herprogrammeren en deze bedreigt op zijn beurt weer Deon, en achtervolgt hem later die dag om te kijken waar hij heen gaat. Deon, die niet door heeft dat hij gevolgd wordt, komt aan bij de fabriek om wat spullen te brengen (lees: kinderboeken en een rubberen kip) om te ontdekken dat Ninja en Amerika Chappie mee hebben genomen en achtergelaten in een achterbuurt (om hem hard te maken voor de overval), waar deze is geslagen en in de brand is gestoken. Hierdoor is Chappie, die je moet zien als een klein onschuldig kind, goed getraumatiseerd en dit wordt nog erger als Vincent hem op het spoor is gekomen en hem zijn arm heeft afgezaagd om in bezit te komen van de guard key.

Ninja en Amerika voelen zich nu een beetje schuldig door wat er gebeurd is met Chappie en beginnen nu door leugens en bedrog langzaam aan zijn vertrouwen te winnen. Hierbij maken ze hem wijs dat ze een nieuw lichaam voor hem kunnen kopen als hij meewerkt aan het plegen van de overval, want doordat Chappie toen hij nog Scout 22 was beschadigd is geraakt, heeft zijn onvervangbare accu nog maar enkele dagen voor deze er mee stopt. Nu Chappie steeds meer bewust wordt van moraal en de kennis dat hij doodgaat, besluit deze mee te doen en zijn belofte aan Deon om geen kwaad te doen, naast zich neer te leggen. Ondertussen voert Vincent een smerige streek uit door alle Scout-robots op afstand te voorzien van corrupte firmware en hierdoor gaan deze nu kapot, waardoor hij Tetravaal en de politie van Johannesburg dwingt om zijn MOOSE in te zetten tegen alle criminelen die uit alle hoeken en gaten kruipen en Chappie die volgens hem een groot gevaar is.Het concept van een robot met zelfbewustzijn is niet erg origineel, want het verhaal heeft veel overeenkomsten met Robocop, A.I. en, onvermijdelijk, Blade Runner, maar Neill Blomkamp weet het met Chappie toch net weer even iets anders te brengen dan bij de net genoemde films. Chappie is bewust van zijn sterfelijkheid en wilt niet dood, omdat hij als AI heel snel leert en beseft dat er meer in het leven is, waarbij hij langzaam aan leert wat moraal en gevoel is. Hij kent angst door Ninja en Vincent, goed en kwaad door Deon en doordat hij Yo-Lanti ziet als zijn moeder ook liefde. Dat hij sterfelijk is leert hij overigens in de nasleep van een illegaal hondengevecht in een flat waar diverse criminelen zich ophouden. Oftewel alle elementen wat iemand menselijk maakt.

Chappie is heel erg schattig en vooral heel erg onschuldig en daarom maakt het je als kijker ook behoorlijk pissed off als Ninja hem manipuleert voor zijn eigen gewin, hij mishandeld en in de brand gestoken wordt en dan vervolgens door Vincent zijn arm wordt afgezaagd en zijn lichamelijke privacy wordt geschonden. Ook weet Blomkamp voor een derde keer zijn geboorteland en stad in een grauwe uitzichtloze troep te presenteren, zoals in de making of ook wordt gezegd: Johannesburg is een stad dat er uit ziet als een oorlogsgebeid zonder oorlog. Maar vooral de manier hoe Chappie in beeld wordt gebracht is zo realistisch dat je tijdens het kijken vergeet dat je naar de acteur Sharlto Copley onder een laag CGI zit te kijken en dat is filmmagie op zijn best.

De Blu-ray-versie die ik kreeg toegestuurd is zoals we van Sony gewend zijn van topkwaliteit, het beeld in 1080p is messcherp en knalt van het scherm af. Bovendien is deze vol met extreme details zoals krassen op de robots en wapens, tatoeages, huid en omgevingen vol stof en vuil. Dit is slechts een kleine greep uit hoe visueel stunning dit schijfje is. Het geluid, dat komt in 7.1 DTS-HD Master Audio, en oh boy wat is deze vet. Zo vliegen de kogels via alle kanalen om je oren, komen de explosies vol met bass uit de subwoofer en als de MOOSE opstijgt vanuit zijn hangar is het net of deze dit in je woonkamer doet. Oftewel een audio-ervaring waar je buren niet blij van zullen worden, maar de echte filmliefhebbers wel.

Waar ik overigens ook blij van ben geworden, zijn de extra's op het schijfje die je meer dan een uur meenemen achter de schermen van de productie en zien we niet alleen hoe deze film is bedacht en uitgewerkt, maar ook hoe persoonlijk deze en de stad Johannesburg is voor Neil Blomkamp. Want naast zijn familie en vrienden is zelfs zijn ouderlijk huis waar hij is opgegroeid in Chappie te zien. Maar hier is het volledige lijstje met de extra's:
 • Alternatief einde.
 • Extended Scene: Very Bad Men.
 • From Tetra Vaal to Chappie.
 • Jozi: Real City and a Sci-Fi Setting.
 • Chappie: The Streetwise Professor.
 • We Are Tetravaal.
 • Keep it Gangster.
 • Rogue Robot: Deconstructing the Stunts and Special Effects.
 • Arms Race: The Weapons and Robots.
 • Bringing Chappie to Life: The Visual Effects.
 • The Reality of Robotics.
 • The Art of Chappie Gallery.
 • Previews.


 • Conclusie

  Chappie is een pure Eigenwereld.nl-film die elke zelfrespecterende liefhebber van sciencefictionfilms in huis MOET hebben. Het is schattig, confronterend en met vlagen heel erg grappig. Neil Blomkamp weet voor een derde keer zijn fans goed tevreden te houden met rauwe actie, humor en interessante karakters, waarbij Chappie gewoon je hart weet te stelen vanaf de eerste minuut dat hij zelfbewust wordt. Bovendien dragen zijn LED-ogen en '-oren' hier aan mee door te tonen hoe zijn gevoel is op bepaalde momenten en dat mag dan wel een klein detail zijn dat je bijna over het hoofd zien, maar als je er op let is dit zeer knap gedaan. Waar ik iets minder over ben te spreken zijn de 'acteerprestaties' van Ninja en Yo-Landi die in het normale leven de Zef-rapformatie Die Antwoord vormen. Deze komen te geforceerd over door de gangster uit te hangen en simpelweg erg talentloos als acteurs zijn. [url=http://moviepilot.com/posts/2015/03/08/the-cast-crew-of-chappie-claim-die-antwoord-s-ninja-was-a-total-nightmare-to-work-with-on-set-2760817?lt_source=external,manual]Het schijnt trouwens dat beide en vooral Ninja voor veel problemen tijdens de opnames zorgden, en dat deze samen met Brandon Auret een paar keer bijna op de vuist zijn gegaan.

  Ik kan eerlijk gezegd nog wel vier pagina's over Chappie vol schrijven, want deze film heeft meerdere niveaus. De één kan er een diepere filosofische betekenis over het (eeuwige) leven uithalen, hebben robots recht op een eigen bewustzijn en hoe moeten we hier dan mee omgaan? Een ander kan er weer een lekkere sciencefiction actiefilm uithalen met een vleugje humor of een hartverwarmend verhaal. Dat is dan ook de reden dat ik Chappie vaker in mijn speler zal stoppen, want ik heb echt genoten van deze film en daarom geef ik je dan ook onmiddellijk koopadvies en een 95.
  Onze score 95

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Chappie Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief