Review: Gears of War: Ultimate Edition

Geschreven door RDJ134 op 31 augustus 2015 om 01:28 uur

Het is alweer negen jaar geleden dat het eerste deel in de Gears of War-franchise zijn debuut maakte op de Xbox 360, die toen nog door Microsoft als een hardcore gamersconsole werd gezien. Mijn eerste kennismaking met deze titel was tijdens het Mission 360-evenement dat alleen voor winkeliers was en voor mij liefde op het eerste gezicht met een game (recensie van toen) die ik in de loop der jaren tientallen keren op de hoogste moeilijkheidsgraad heb uitgespeeld. Sterker, het was voor mij de grote reden om een Xbox 360 te kopen. Maar goed, we zijn bijna een decennia verder en heeft Microsoft deze titel voorzien van 1080p-graphics met 60 frames per seconden hier de titel Ultimate Edition aan vast geplakt en deze komt niet alleen met een prijskaartje van 39 euro 99, maar ook met een hoop extra's.Gears of War vertelt het verhaal van Marcus Fenix, een ex-COG (Coalition of Ordered Governments), die in de gevangenis een straf van veertig jaar uitzit, omdat hij vier jaar ervoor zijn post had verlaten in een vergeefse poging om zijn vader Adam Fenix te redden die zich bevond op de East Barricade Academy, dat werd overlopen door de Locust. Deze wezens kropen tien jaar ervoor tijdens de Emergence Day (E-Day) op de planeet Sera opeens uit de grond en vielen alle mensen aan die ze tegenkwamen. In de chaos en wanhoop die hierop volgde gebruikte de COG diverse allesverwoestende orbital particle-beam-wapens met de naam Hammer of Dawn die de hele planeet in één klap veranderde in een postapocalyptische setting waar de Locust en mensheid nog steeds in de ruïnes dagelijks een alles of niets strijd met elkaar voeren. Als bij Marcus opeens zijn celdeur opengaat en daar zijn maatje Dominic Santiago aka Dom staat die hem vertelt dat er een hoop veranderd is en dat hij weer terug in actieve dienst is om samen met hem een hele belangrijke missie te volbrengen.

Deze bestaat uit het plaatsen van een 'resonator' in de ondergrondse gangen van de Locust om zo hun netwerk in kaart te brengen en te trakteren op een lighmass-bom die een einde aan deze langlopende oorlog moet maken. Voor het allemaal zover is moet er nog een lange weg worden afgelegd waarbij er van alles misgaat, want de 'resonator' is in het bezit van het Alpha-team die vast zit in de stad en mag jij met je Delta-team er naartoe om dit probleem op te lossen. Daarbij sneuvelen er uiteraard de nodige karakters, maar komen er twee legendarische bij, namelijk Damon Baird en Augustus Cole aka The Cole train baby en als je bekend bent met de franchise weet je dat deze tot het derde deel aanwezig zijn geweest en je beste maten zijn. Maar goed, de missie zal uiteraard niet geheel volgens planning verlopen en wordt Marcus met zijn eigen verleden geconfronteerd.Holy fookin shit wat is Gears of War toch nog altijd een ongelofelijk vette game die de tand des tijd gedeeltelijk heeft doorstaan. De singleplayer is nog steeds solide en echt vreselijk leuk als je een maatje hebt om het in co-op te kunnen spelen, want dan komt deze titel pas echt tot zijn recht. Het ziet er opgepoetst echt prachtig mooi uit en je kan zien dat het team hiervoor goed zijn best heeft gedaan. De omgevingen zijn mooier en gedetailleerder dan ooit, de CGI cutscenes hebben ook een poetsbeurt gehad en de audio die helemaal geremasterd is en nu komt in 7.1 Dolby Surround. Maar daar houdt het feest niet op, want deze editie komt met een shitload aan extra content, waaronder vijf nieuwe Chapters in Act 5. Hierin zien we hoe Delta Squad het strand in een stad waarvan de brug open staat en je op zoek moet gaan naar de stroomcentrale om de hele handel weer aan te zetten.

Als diehard fan was ik natuurlijk zeer blij met deze nieuwe chapters, alleen sloeg dit in no-time om in pure frustratie waarbij ik en mijn co-op-speler de neigingen kregen de controller door het scherm te gooien. Want het chapter met de titel Comedy of Errors deed zijn naam eer aan. Deze had een paar hele nare bugs. Zo kon je dankzij een glitch door blijven rennen en rollen door een barricade heen komen, respawen tegenstanders non-stop zolang je een bepaalde handeling niet goed doet of door hebt. Iets wat voor mij de hele vaart uit een zeer goede speelervaring haalde en mij na twintig keer herhalen toch wel redelijk van mijn stuk kreeg en hierdoor deze nieuwe content die eerder verscheen voor de pc-versie mij zeer begon te irriteren. Maar de daarop volgende acts waarbij je het opneemt tegen een Brumac maakte wel weer een hele hoop goed.Naast de singleplayer is het vooral de multiplayer die deze titel al bijna tien jaar overeind houdt. En als je mijn eerdere recensies van de Gears of War-games hebt gelezen, dan weet je ook hoe erg ik deze haat. Want ook met deze remaster tref je weer quickscope assholes en gasten die hun shotgun doorladen tot deze overpowerd is en je met één shot omver knallen terwijl jij een heel magazijn op ze loopt leeg te hoesten. Goed nieuws voor de gamers die deze Ultimate Edition in huis halen, alle multiplayer-DLC die ooit is verschenen zit er bij en heeft deze titel ook een aantal nieuwe gamemodi gekregen, waaronder Team Death Match, King of the Hill en 2v2 Gnasher Execution waarbij shotgunhoertjes zich tegen elkaar kunnen uitleven. In de korte tijd dat ik de multiplayer probeerde was het al lekker druk op de servers en heb ik niet echt lag of andere ellende mogen ervaren. Maar goed, dat lijkt me ook niet meer dan logisch aangezien deze netwerkcode al zolang bestaat en er niet veel aan gesleuteld zou hoeven te worden.

Ook zijn er verder enkele andere vernieuwingen doorgedrukt in dit deel, namelijk de progressie van je Achievements komen tijdens het spelen voorbij, iets wat pas in het tweede deel werd geïntroduceerd en erg handig is als je bijvoorbeeld nog moet weten hoe ver je verwijderd zit van je volgende ranking of hoeveel matches je al gewonnen hebt en je nog moet halen. Wie trouwens geld te veel heeft kan de Ultimate Edition Deluxe voor 59,99 kopen en dan krijg je onder andere diverse wapenskins en Adam Fenix en Aaron Griffin als speelbare multiplayer-karakters erbij. Iets wat ik eigenlijk te bezopen voor woorden vindt aangezien veertig euro eigenlijk al teveel geld is voor een 1080p-remake die draait op 60 frames per seconde. Hoe hardcore fan ik ook ben, dit is een hele hoop geld voor een remake en wat extra content, die in mijn ogen wel zeker tien euro goedkoper had moeten zijn. Nu zullen mensen zeggen: Ja maar... als je deze game nu voor 31 december speelt krijg je alle Gears-games die er ooit op de Xbox 360 zijn verschenen GRATIS!! bij. Die pas overigens te spelen zijn na een toekomstige update die Backwards Compatabile mogelijk maakt. Nu mag je me een zeikerd vinden, maar alle Gears of War-games op het tweede deel na zijn het afgelopen anderhalf jaar GRATIS!! te downloaden geweest voor de Gold Members en dus zullen veel gamers deze titels al lang en breed in huis hebben. Dus dat maakt de hoge prijs in mijn ogen niet goedgepraat.


Conclusie

Gears of War: Ultimate Edition is dan wel heel erg bruut en een must buy en play voor iedereen die nog warme gevoelens heeft voor het eerste deel die de start was van een langlopende franchise, maar de bitter nasmaak die ik ervan heb is het iets te hoge prijskaartje dat er aan kleeft. Maar het ziet er zo mooi uit dat je soms het idee lijkt te hebben een heel nieuw deel te spelen (vooral in de grotten was een dag en nacht verschil met het origineel) en ook het vernieuwde geluid is beter dan ooit en shoot outs en explosies zijn nog nooit zo mooi en diep met bass uit je speakers gekomen. Maar ook waren er een paar bugs en glitches die zich hoofdzakelijk in de nieuwe acts voordeden en begrijp ik niet hoe deze door het testteam over het hoofd is kunnen zien. Aan de andere kant zal dit vast en zeker met een latere patch worden gladgestreken. Een andere irritatie was het wijzertje naar je teamleden die down zijn en liggen dood te bloeden, deze wijst heel erg slecht aan waar je heen moet en is zelfs soms verwarrend te noemen, iets wat in 2006 nog wel kon, maar ik verwachte dat dit anno 2015 toch wel iets beter zou zijn uitgewerkt.

Uiteraard raad ik je deze game blindelings aan, maar alleen als je een echte diehard fan bent die bereid is om veertig en zelfs zestig euro op te hoesten voor een remake met een redelijke kluif aan extra content. Eindcijfer is dan ook een 80.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Gears of War: Ultimate Edition Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief