Review: The Avengers: Age of Ultron (Blu-ray)

RDJ134 5 oktober 2015 om 01:05 uur

In 2012 schreef Marvel Comics met The Avengers geschiedenis, want deze film is niet alleen één van de meest succesvolste ooit gemaakt, maar wist perfect de sfeer van comics weer te geven op het witte doek met epische gevechten en vooral veel humor. Een vervolg was natuurlijk onvermijdelijk en deze verscheen begin dit jaar in de bioscopen en recent voor de digitale distributie en fysieke media als dvd en Blu-ray. Disney was zo aardig om ons de laatstgenoemde mediadrager toe te sturen en of deze (DUH!) je geld waard is, ga ik je hieronder vertellen.



De film begint gelijk vol gas als The Avengers een HYDRA-basis in Sokavia aanvallen, waar Baron Wolfgang von Strucker (Thomas Kretschmann) de scepter van Loki in zijn bezit heeft en Chitauri wapens en tech (buitgemaakt tijdens het grote gevecht om New York in de vorige film) gebruikt om zijn kasteel te beschermen. De plek waar hij ook nog eens hij experimenten doet op mensen zoals de broer en zus Pietro (Aaron Taylor-Johnson) en Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen). Zoals de echte comicfans weten zijn dit Quicksilver en de Scarlet Witch. Pietro kan supersnel rennen en Wanda kan voorwerpen verplaatsen, energiekrachten gebruiken en mensen hun realiteit veranderen, waardoor ze dingen gaan zien die er niet zijn.

Na een succesvolle aanval is Hawkeye (Jeremy Renner) gewond geraakt en is het Tony Stark aka Iron Man (Robert Downey Jr.) die de scepter van Loki heeft weten te vinden in een geheime ruimte waar hij ongezien door Wanda beïnvloed wordt en zo de dood van The Avengers ziet in een hallucinatie, waarbij de Chitauri wederom de aarde aanvallen. Eenmaal thuis aangekomen is er groot feest waar alle Avengers bestaande uit Dr. Banner aka de Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Thor (Chris Hemsworth), Captain America (Chris Evans), Tony Stark en Hawkeye allemaal hun overwinning vieren. Alleen wil Thor de scepter over drie dagen terug brengen naar Asgard en deze gelegenheid grijpt Stark samen met David Banner aan om deze even goed te onderzoeken. Stark ziet potentie in de kracht en wil dit combineren met kunstmatige intelligentie voor zijn Ultron-project, waarbij een AI de aarde zou beschermen tegen een nieuwe aanval. Zonder verder overleg met de andere Avengers realiseert Tony dat zijn plan waarbij Ultron (met de stem van James Spader die we allemaal kennen als Red uit The Blacklist) in rap tempo leert en steeds slimmer wordt waarbij zijn beeld op de wereld anders is dan die van ons. Hij is van mening dat om de mensheid te redden deze moeten evolueren en daarvoor vernietigd moet worden.

Doordat Ultron razendsnel leert bouwt hij een robotlichaam in Starks laboratorium en kopieert hij zichzelf over diverse locaties, terwijl de Avengers en hun gasten als Sam Wilson aka Falcon (Anthony Mackie) en James Rhodes (War Machine uit de Iron Man-films en de rol van Don Cheadle) zich prima vermaken, zonder door te hebben wat voor gevaar zich letterlijk onder hun bevindt. Na afloop van het feestje chillen de helden nog wat na als Ultron tevoorschijn komt en zich al quotend uit het verhaal van Pinokkio verteld dat hij geen slaaf van de mensheid is en dat hij deze zal vernietigen. Dit mondt uit in één groot gevecht tussen Ultron (wiens kloon weet te ontsnappen met Loki's scepter) en diverse Ultron-robots, waarbij de Avengers zich maar net staande kunnen houden en Ultrons nieuwe lichaam vernietigd wordt, maar dan is het eigenlijk te laat, want hij is ondertussen al begonnen met het bouwen van een nieuw en sterker lichaam en zet zijn plannen voor wereldwijde uitroeiing in werking, waarbij hij Pietro en Wanda rekruteert, die Tony Stark verantwoordelijk houden voor de dood van hun ouders die tijdens een bombardement met zijn wapens zijn overleden.



Ultron heeft ondertussen zijn zinnen gezet op het fictieve metaal Vibrannium (waar ook Captain America zijn schild van is gemaakt), want hij wilt met behulp van een ontvoerde genetisch expert een echt lichaam bouwen die een mix is tussen vlees en robot. Alleen als hij in Afrika van de wapenhandelaar Ulysses Klaue (Andy Serkis) dit metaal wilt kopen, zijn ook de Avengers gearriveerd en barst er wederom een gevecht uit tussen hun, Ultron, Quicksilver en Wanda, waarbij de laatstgenoemde elke Avenger weet te beïnvloeden waardoor ze allemaal beginnen te hallucineren. Als tot overmaat van ramp ook de Hulk ten prooi valt aan de Scarlet Witch haar tita tovenaars kunsten gaat deze op slooptocht door de stad en is het Tony Stark die nu zijn Veronica-project inzet. Dit is om de Hulk vast te zetten, wat mislukt en dus zijn HulkBusters armor moet aanroepen om de strijd aan te gaan met deze groene sloopkogel. Nadat de Hulk verslagen is ligt de stad half in puin en moeten de Avengers onderduiken en erkennen dat ze verslagen zijn en Tony Stark, door niet te overleggen met zijn acties, ervoor zorgt dat de groep niet meer zo hecht is als voorheen.

Tijdens de hallucinaties zag Captain America zijn liefde van zijn leven, agent Carter (Hayley Atwell), terug in een verkapte flashback. Black Widow haar traumatische jeugd waarbij je ziet hoe ze gehard werd, en Thor hoe zijn volk het einde van de wereld (duidelijk opzet naar de aankomende Thor-film met de titel Ragnok) ziet en dat dit zijn schuld is. Hierdoor heeft bijna iedere Avenger een pijnlijke en vooral confronterende spiegel voor gekregen en moeten ze ondanks alles het nog altijd opnemen tegen Ultron, wiens plan voor totale uitroeiing en een eigen lichaam steeds realistischer wordt en opbouwt naar een grande finale waarbij alle remmen los gaan en er hulp uit onverwachte hoeken komt. Dit alles mag je zelf gaan bekijken, want deze film duurt bijna drie uur en er gebeurd nog veel meer dan dat ik hier net heb beschreven.

Het beeld is, zoals je verwacht, van de beste kwaliteit die er te bieden is, het is godsgruwelijk scherp, heeft ruime diepte en weet het afwisselende kleurenpallet van je beeld te laten spetteren. Oftewel ik heb totaal niks om te zeiken, want het is gewoon perfect. Dit gaat ook op voor het 7.1 DTS-HD Master Audio geluidspoor dat je surround set tot het uiterste perst en je subwoofer laat knallen en dat bedoel ik letterlijk. Of het de Hulk is die een stad sloopt, de vele gevechten of de prachtige stem van Ultron; het klinkt zo fookin' bruut uit je speakers of surround headset en is zo vol met details als rondvliegende kogels, brute explosies of simpelweg het feestje in het Avengers HQ, het is dan ook een pure oorgasme te noemen en een natte droom voor elke filmfan die een goede setup in huis heeft om optimaal te genieten van een volle bioscoopervaring.

Naast de films zelf staan er ook de nodige extra's op dit schijfje, namelijk:
  • Featurettes:
    - From the Inside Out - Making of The Avengers: Age of Ultron (20:55).
    - The Infinite Six (07:28).
    - Global Adventure (03:02).
  • Vier verwijderde en verlengde scènes (12:00).
  • Bloopers (03:38).
  • Audiocommentaar met director Joss Whedon

    Het mag er dan wel niet al te spannend uit zien, maar de 45 minuten aan footage is prima, het is niet te kort en niet te lang. Ik wil hier trouwens wel even twee dingen aanhalen, namelijk The Infinite Six-video die gaat over hoe de Infinity Stones een belangrijke rol in diverse Marvel-films speelt en nu de opzet hebben gevormd naar The Avengers Infinity War die over enkele jaren verspreid over twee delen zal verschijnen, maar ook wat deze stenen nu precies zijn en wat hun krachten zijn. Ten tweede: tijdens de film zien we dat Thor naar een grot gaat om daar met geesten te praten om zo zijn hallucinatie terug te zien, alleen is dit nogal erg kort gedaan en riep dit de nodige vragen voor sommige kijkers op, maar in de verwijderde scène krijgen we veel meer te zien van wat daar nu allemaal precies gebeurd is. Dus na het kijken van de film is dit zeker een must see.


  • Reageer