Review: Red Machine (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 26 november 2015 om 01:55 uur

In de jaren zeventig en tachtig had je veel films waarin moordlustige dieren centraal stonden, waarvan Jaws natuurlijk de meest bekende is. Nu verscheen recent Red Machine, dat ook bekend is onder drie andere namen, en daarin staat een beer centraal die in het koude Alaska alles en iedereen op zijn pad vermoordt die hij (of zij) tegenkomt. Nu klinkt het als een B-Movie, wat het gedeeltelijk ook is, maar wel één die zeer goed weg kijkt. Badass PR was zo vriendelijk om ons een Blu-ray toe te sturen en mijn recensie daarvan kan je nu hieronder gaan lezen.Als de film begint zien we hoe een groep stropers in een bos in Alaska tekeergaan als een gek, door hele hordes beren af te slachten voor hun gal en poten. De gids Johnny Cadillac (Adam Beach, bekend van Windtalkers en Cowboys & Aliens) van deze gestoorde heren is het niet eens met wat er gebeurt en wanneer hij hier iets van zegt wordt hij neergeschoten en kan nog net weg komen voor een grote grizzlybeer de hut bestormd en een bloedbad aanricht. Dan maken we kennis met Rowan (James Marsden aka Cyclops uit de X-Men-films), een ex-gevangene die net vrij is en terugkeert naar zijn geboortedorp, want de zus van Johnny Cadillac heeft zijn hulp ingeroepen om haar broer terug te vinden die nu al bijna twee weken spoorloos is verdwenen. Maar nog diezelfde avond komt Rowan in de problemen met een vechtpartij en komt er zo achter dat zijn broer Beckett (Thomas Jane, bekend van diverse geekfilms als The Mist uit 2007 en Dreamcatcher uit 2002) nu bij de politie werkt.

Doordat beide broers uit elkaar gegroeid zijn, hebben ze beiden een verschillende kijk op de wereld gekregen. Zo heeft Beckett zijn jachtgeweer jaren geleden aan de wilgen gehangen en strijd er nu voor om beren te beschermen en dit komt door zijn dove vrouw Michelle (Piper Perabo, Coyote Ugly en Looper) zich inzet voor de flora en fauna van het rauwe Alaska en nu in het bos is om foto's van de dieren te maken. Wanneer de volgende dag aanbreekt heeft de beer weer toegeslagen en twee illegale houthakkers vermoordt en is nu echt op moordtocht. Ondertussen is ook Rowan het bos in getrokken zonder zijn broer te vertellen waarom hij dit doet en weet dan Michelle nog net te redden van deze bloeddorstige beer. Als er dan even later een politieagente verscheurd wordt besluit Beckett met Rowans ex en verpleegster Kayley (Michaela McManus, die alleen wat tv-rolletjes heeft gespeeld) het bos in te gaan om zijn vrouw en broer te redden, terwijl ook nog de excentrieke jager Douglass (Billy Bob Thornton, bekend van Bad Santa en Armageddon) door de lokale sheriff achter de beer aan het bos in gestuurd wordt om voor duistere redenen een einde aan het bloedvergieten te maken.

Red Machine is eigenlijk Jaws met een beer, en dat is geen slecht ding. Sure, het heeft een B-Movie vibe door het plot en de hele slechte CGI (zoals het bloed die op de beer zijn snuffel is gephotoshopped) die hier en daar gebruikt wordt, want de beeraanvallen die in beeld komen zijn een combinatie van een berenpak, poppen en een echte beer die de naam Bart the Bear (bekend van Game of Thrones en prachtige Into the Wild) heeft. Wat werkt zijn de acteurs en actrices en de gore-effecten die een paar keer van IIEEEUW waren. Sterker, hier en daar zaten er een paar spannende stukken tussen. Hierdoor valt de film eigenlijk nergens stil en zit er een goede vaart in die je anderhalf uur bezighoudt en vooral erg lekker weg kijkt en dat brengt ons bij het volgende punt, namelijk de beeldkwaliteit.

Het beeld van deze Blu-ray is zeer goed en komt diverse keren goed naar voren in de bosrijke omgeving waar deze film zich afspeelt. Mos, vuil, regen en uiteraard de haren van de beer worden allemaal mooi weergeven in 1080p High Definition-beeld. Wat ook genoemd mag worden zijn de prachtige wijde en over shots van de ongerepte natuur van Alaska. Het geluid komt in DTS-HD 5.1 Master Audio en dat is heel er goed te horen als je een surround (head)set in huis hebt. De bos- en nachtelijke geluiden zijn vol met details en als je even je ogen zou sluiten is het net of je er echt aanwezig bent. Maar ook de geweerschoten en het diepe gegrom van de beer komen met een lekkere bass uit je woofer en dat is altijd goed voor de optimale filmervaring. Helaas heeft dit schijfje op wat trailers van Splendid-films na, geen enkele extra's. Wat ik persoonlijk heel erg jammer vind, aangezien ik wel meer had willen zien hoe deze productie tot stand is gekomen en eventuele bloopers van mannen in berenpakken die uit hun rol vallen. Maar goed, het is wat het is.


Conclusie

Red Machine: Hunt or be Hunted heeft drie verschillende titels gehad tijdens zijn productietijd en lijkt zo op het eerste gezicht een kutfilm. Maar eerlijke is eerlijk, deze film kijkt gewoon heerlijk weg en is nergens saai te noemen en is wel zeer vermakelijk. De beer die zich als een landhaai gedraagt en heel sneaky weet op te duiken om te slaan is een redelijk eng concept en zorgde bij mij voor een paar ongemakkelijke momenten tijdens het kijken.

Het is, zoals ik al eerder zei, een soort van B-Movie met een redelijk bekende cast en een vibe die je vroeger in het 'killer animals'-genre van de jaren zeventig en tachtig vaak zag. Dit is overigens niet zo heel erg vreemd, want de regisseur is David Hackl, die eerder verantwoordelijk was voor Saw V (2008) en dus zijn roots in het horrorgenre heeft. Alles overwogen is dit een redelijk lekkere wegkijker met de nodige plus- en minpuntjes zoals slechte CGI en herhaling van shots en krijgt daarom een 80 van mij en als je van het 'dier slaat aan het moorden'-genre houdt is het een regelrechte aanrader om in huis te halen.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Red Machine Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief