Review: Inside Out (Binnenstebuiten) Blu-ray

Geschreven door RDJ134 op 27 november 2015 om 18:47 uur

Al precies 20 jaar weet Pixar groot en klein mee te slepen in hun verhalen die voor jong en oud zeer vermakelijk zijn en zelfs vaak een diepere laag hebben. Maar met Inside Out hebben ze in mijn ogen hun beste film ooit gemaakt, want deze film oogt met de karakters voor de kleintjes die dit uiteraard prachtige zullen vinden, maar voor de volwassen kijkers heeft het een diepere en emotionele laag waarbij het moeilijk is om het droog te houden. Inside Out is nu verkrijgbaar via de bekende digitale kanalen en op fysieke media als dvd en Blu-ray, en van de laatstgenoemde stuurde Disney mij een exemplaar en daarvan kan je mijn recensie hieronder lezen.Inside Out vertelt het verhaal van de 11-jarige Riley (de stem van Amy Poehler), die een gelukkig en onbezorgd leven heeft in Minnesota. Ze heeft daar niet alleen veel vrienden en een beste vriendin, maar ook speelt ze daar met veel passie en plezier ijshockey. Wat Riley niet weet is dat haar leven al sinds haar geboorte wordt geleid door de in haar hoofd vormgegeven emoties, namelijk: Joy, Sadness, Fear, Disgust en Anger; oftewel in het normaal Nederlands: vreugde, verdriet, angst, afkeer en woede. Deze vijf karakters zien er niet alleen prachtig uit, maar hebben ook allemaal hun eigen vorm en de kleuren geel, blauw, paars, groen en rood. Deze zitten allemaal achter een groot controlepaneel in Riley's hoofd en reageren niet alleen allemaal op hun eigen manier op de situaties in haar leven, maar zijn ook verantwoordelijk voor de opslag van herinneringen en haar karaktervorming.

De hele dag door maakt Riley herinneringen aan die in haar hoofd als gekleurde knikkers naar binnen rollen. Geel als ze blij is, rood als ze boos is et cetera. Deze worden weer aan het einde van de dag naar haar hersenen gestuurd die het opdeelt in lange- en kortetermijngeheugen. Dit is hoe het altijd is geweest, maar gaat veranderen als op een dag het hele gezin de koffers pakt en naar San Francisco verhuizen, omdat de vader van het gezin daar een nieuwe baan heeft. Dus in Riley's hoofd breekt er de nodige strijd tussen haar gevoelens uit, want het huis is heel klein, de verhuiswagen is er niet met de spullen en Riley begint zich te realiseren dat haar vrolijke leventje voorbij is en ze eenzaam voelt in deze nieuwe stad. Dit is waar Sadness begint met het aanmaken van verdrietige herinneringen, iets wat de sprankelende Joy probeert te voorkomen door deze steeds te proberen af te lijden. Maar wanneer Sadness er een potje van maakt en Joy probeert vrolijke herinneringen veilig te stellen gaat het mis en worden beiden naar Rileys hersenen verplaatst en blijven Fear (in totale paniek uiteraard), Disgust en Anger (dit is echt mijn favoriete karakter) achter als enige emoties en proberen Joy en Sadness ondertussen een weg terug naar huis te vinden, terwijl Riley steeds verder afzakt in een depressie en in opstand komt tegen haar ouders.Inside Out weet een complex iets als emoties om te zetten naar vijf hele simpele en vooral heel erg leuke karakters die als stemmetjes in iedereen zijn hoofd zitten. Want enkele keren zien we deze ook van Riley haar ouders, waarbij deze uiterlijke karaktereigenschappen van hen hebben. Ook de manier waarop Pixar herinneringen in simpele knikkers met kleurtjes toont is gewoon briljant. Net als we te zien krijgen dat Riley haar karaktervorming bestaat uit diverse 'eilanden' als passie, eerlijkheid et cetera die tijdens haar verdriet (en gebrek aan Joy) langzaam aan beginnen in te storten, iets wat voor een volwassen kijker een pijnlijke confrontatie kan zijn, want onderweg in het leven tijdens het ouder worden verliezen we allemaal wel de passie voor iets en is het helaas een feit dat de meeste mensen in hun leven meer verdriet kennen dan vreugde. Dit komt een paar keer goed hard aan bod in de film en ik moet eerlijk zeggen dat ik het moeilijk had om droog te houden, want Inside Out wist bij mij de spreekwoordelijke gevoelige snaar te raken. Iets wat overigens zelden gebeurt als ik een film kijk en ik dit niet meer heb gehad sinds Frankenweenie, waarbij ik aan het verlies van mijn geliefde hond moest denken.

Maar gelukkig valt er een hele hoop te lachen met deze film, want tijdens de terugreis naar het 'hoofdkwartier' komen Joy en Sadness nog Bing Bong (die snoepjes huilt) tegen. Dit is het fantasievriendje dat Riley ooit als peuter had en nu een beetje ronddoolt door haar hoofd en daar behoorlijk goed de weg kent en op deze manier kom je als kijker ook Riley's angsten en dromen tegen, die weer voor hele leuke momenten zorgen.

Het beeld van deze Blu-ray is, zoals je van Disney en Pixar gewend bent, weer gruwelijk mooi strak en knalt echt met prachtige mooie felle kleuren in full HD van je tv-scherm af. Want dit beeld is simpelweg perfect en heeft zoveel details. Zo bestaat Joy uit pure lichtbolletjes en Sadness (en Bing Bong) is meer pluizig en dat is gewoon heel erg goed te zien. Het geluid komt in DTS-HD Master Audio 7.1 voor het Engelse geluidsspoor en 7.1 Dolby Digital Plus voor de Nederlandse taal. Wat beiden een perfecte beleving geeft aan deze toch al zo heel erg prachtige film. Dus beeld en geluid zijn gewoon perfect!

Nu staat er op deze Blu-ray niet alleen de film zelf, maar ook de volgende extra's:
 • Lava
 • Riley's First Date?
 • Paths to Pixar: The Women of Inside Out
 • Mixed Emotions
 • Audio Commentary

  Lava is de 'verplichte' short die al sinds jaar en dag voor elke Pixar-film te zien is en prachtig mooi is gemaakt. Bovendien, hoe vaak zie je twee vulkanen elkaar de liefde verklaren? Precies. Riley's First Date? is eigenlijk een klein vervolg op een gebeurtenis in de film, maar daar wil ik eigenlijk niks over spoilen De rest van de extra's nemen je mee achter de schermen van de productie en geven een mooi kijkje in de keuken van hoe de karakters en de film zelf gemaakt zijn. Dit alles zal je een kleine 50 minuten zoet houden, daarbij moet ik wel vermelden dat de Collector's Edition nog veel meer extra's heeft.


 • Conclusie

  Inside Out is veruit de beste film die Pixar tot nu toe heeft gemaakt en die nu al een pure klassieker is, sterker, het is al popculture geworden, want in de recent uitgezonden aflevering van The Simpsons werd er al een ode aan de film gebracht. Het verhaal is zeer sterk, de emoties zijn heel erg grappig en door hun eigen karaktereigenschappen echt stuk voor stuk prachtige figuren waarbij Anger mijn all-time favoriet is. Het mooie aan deze films is dat hij voor jong en oud geschikt is en er humor voor de jongste kijkertjes is en ook voor de oudere kijkers en dat maakt het een zeer geschikte film om alleen of samen met je kinderen te kijken.

  Tel hier nog het perfecte beeld en geluid bij op en de leuke extra's en je hebt een Blu-ray die niet in je filmcollectie mag ontbreken. Ik raad je dan ook aan om Inside Out onmiddellijk te kopen en mijn eindcijfer is een 98. Oja, mocht je de film gezien hebben (vanwege de spoilers) dan moet je even deze Every Thing Wrong With en CineMash video's bekijken.
  Onze score 98

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Inside Out Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief