Review: Z Nation - Seizoen 1 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 09 december 2015 om 02:38 uur

Zombies zijn sinds jaar en dag niet meer weg te denken van de tv, zo is er de ongekroonde koning The Walking Dead die al vijf jaar bezig is met een ongekende zegetocht. Nieuwkomer Izombie, die heel grappig is maar eigenlijk weinig te maken heeft met een echte en ooit onvermijdelijke traditionele zombie-apocalyps. Maar dan is er ook nog Z Nation van SyFy die een echte zombieserie is en die zich mede door zijn zwarte humor zeer geliefd heeft gemaakt. Nu is het eerste seizoen op dvd en Blu-ray verkrijgbaar en ga ik je hieronder vertellen waarom je deze in huis moet halen.Z Nation speelt zich drie jaar af na de zombie-uitbraak, die begonnen is in New York en eigenlijk niemand precies weet wat hier nou de oorzaak van was. Het enige dat bekend is, is dat het ZN1-virus razendsnel om zich heen greep en zich in rap tempo over de aarde verspreide en mensen in zombies veranderde. Het enige wat hiervoor nodig is, is een beet van een zombie of simpelweg een overlijden, waarna de persoon heel erg snel terugkomt met een onstilbare honger naar menselijk vlees. Oftewel het bekende draaiboek waar elke zombiefilm van de afgelopen vijftig jaar over is gegaan. In de eerste aflevering van Z Nation komen we letterlijk in het begin van apocalyps terecht en zien we hoe luitenant Mark Hammond (Harold Perrineau, die iedereen kent van zijn rollen in Oz en Lost) zich een weg vecht door een gevangenis, tijdens een missie om de doctoren die daar werken aan een kuur te evacueren naar het CDC-hoofdkwartier en dit alles onder de regie van NSA-medewerker Simon Cruller (Dj QUalls uit veel bekende films die een stereotype nerd of geek nodig hadden) die verantwoordelijk is voor de intel van deze missie.

Als Hammond zich een weg door de gevangenis vecht en zijn bestemming bereikt, zijn de aanwezige doktoren bezig met het testen van drie vaccins op de daar aanwezig gevangen. Twee zijn een mislukking, maar de derde lijkt te werken en onder druk van de NSA en honderden zombies, moet Hammond wel de beslissing maken om de evacuatie door te zetten, maar besluit nadat hij de dokter in de helikopter heeft gezet, toch om terug te gaan voor de derde gevangene die ondertussen door zombies gebeten is en nog niet veranderd is. Dan verplaatst het verhaal zich in de tijd waarbij Hammond en de inmiddels immuun zijnde gevangene Murphy (prachtrol van Keith Allan) zich al die tijd in leven hebben weten te houden tijdens de zombie-uitbraak en nu zijn aangekomen bij een kleine gemeenschap met de naam Camp Blue Sky, dat zich al die tijd staande heeft weten te houden tegen alle zombies en hier nu zelfs mee hebben leren te leven. Steker, ze hebben een ritueel voor de mensen die bijna dood zijn, waarbij deze hun geliefde vragen hen na de dood door het hoofd te schieten (dit heet Mercy geven) om te voorkomen dat deze terugkomen als zombies.Dit is waar we kennismaken met Charles Garnett (Tom Everett Scott) en ex-National Gard-soldaat Roberta Warren (Kellita Smith) die leven in Camp Blue Sky en als eerste Mark en Murphy tegenkomen en niet willen geloven dat de laatstgenoemde de redding voor de mensheid zou kunnen zijn, maar als ze de bijtafdrukken zien veranderd hun perspectief van hoe de wereld er nu uit ziet en besluiten deze te helpen naar een vastgestelde locatie, waar het tweetal opgehaald zouden moeten worden. Ondertussen maken we kennis met een aantal andere key figuren, namelijk Addison Carver aka Addy (Anastasia Baranova, wiens stem te horen is videogames als Evolve, Xcom en Ninja Gaiden), haar vriendje Mack Thompson (Michael Welch, bekend uit de Twilight-films) en Doc (een oude hippiedokter die niet vies is om stoned en high te worden van zijn eigen voorraad). De eerste keer dat je deze karakters ziet zijn ze bezig met handelen voor nieuwe wapens en medicijnen, van handelaren, die later nog in het eerste en tweede seizoen voorbijkomen en zo terugkerende figuren zijn, die je zelfs nog een emmer mest zouden verkopen als rimpelcrème.

Uiteraard gaat het goed fout en wordt Camp Blue Sky overlopen door zombies en voor je het weet is iedereen op de vlucht en hopen ze op hulp bij het verzamelpunt, wat een verlaten school blijkt te zijn. Hier vinden ze Cassandra (Pisay Pao) in een kooi, die vertelt dat iedereen nu vertrokken is, waarbij zij en een baby de enige achtergebleven personen zijn. Wanneer de groep op doorreis gaat (met baby) naar het volgende punt, raakt de spreekwoordelijk stront wederom de ventilator en zijn het zombies die in grote getallen aanvallen en veranderd de baby in een zombie, gaat Mark er aan en voegt een sluipschutter met de naam 10K (zijn doelstelling is 10.000 zombies af te maken) zich bij de groep, waarbij Simon Cruller die zichzelf nu Citizen Z noemt via de radio hen bijstaat in hun reis naar de CDC in Californië. Alleen is deze road trip door het post-apocalyptische Amerika niet zonder risico en komt dit groepje antihelden sektes tegen, andere overlevenden, een zombiebeer en andere ondode beesten, kannibalen, bordelen en meer. Oja, ik vergat bijna te vertellen dat de heerlijk sarcastische Murphy alles behalve behulpzaam is en langzaam aan zijn lichaam begint te veranderen en hij een grotere band heeft met de zombies dan iedereen dacht.Z Nation is niet de standaard zombie-apocalypsserie, want het is niet zo serieus en grimmig realistisch als dat The Walking Dead in de laatste seizoenen is geworden. Deze serie laat je een met zombies doordrenkt Amerika zien, waarbij vooral humor voorop staat. Want de show is mede door Doc en Murphy echt hilarisch te noemen en sneuvelen er iedere aflevering wel op een bloederige manier een shitload aan zombies door headshots, kapmessen, honkbalknuppels met spijkers en zelfs oude bouten vanuit een katapult. Zoals ik al zei: dit is niet je huis, tuin en keukenzombieserie, dat is ook goed terug te zien in de diversiteit aan zombies die er rondwandelen. Zo zijn er de standaard zombies, radioactieve zombies, explosieve zombies (in seizoen 2 zelfs plantenzombies waar Z Wiet op gekweekt wordt) en zoals ik al zei een zombiebeer en ook andere dieren zijn nu zombies geworden, iets wat je overigens zelden in dit genre ziet. Maar de show kent ook wat grimmige momenten, zoals één keer dat de hele groep (die uitgeput en uitgedroogd zijn) in een lijkenhuis moet schuilen en Murphy zich vrij kan bewegen (doordat hij gebeten is en lichamelijk aan het veranderen is, zien ze hem als één van hen en zelfs later als een soort van zombie-god) tussen de zombies heen en water steelt voor de groep van een gezin, waarbij hij de moeder en kind laat opeten door de zombievader.

Het eerste seizoen van Z Nation ziet er op Blu-ray prachtig mooi uit; het beeld is goed strak en vol met details, want de visuele stijl verschilt vaak per aflevering. Het is altijd grauwig, met hier en daar een paar stukken die fel van kleur zijn en ook is het soms wat (opzettelijk) korrelig beeld om het zo net iets meer dat rauwe gevoel te geven. Al met al is het beeld prima en dik in orde, wat ook overigens op gaat voor het 5.1 DTS-HD Master Audio-spoor dat geweldig klinkt. Het gegrom van zombies komt met goede bass en zeker tijdens enkele gebeurtenissen krijg je een claustrofobisch gevoel door het geluid. Zo is er een grote storm waarbij zombies door de lucht vliegen en het geluid van de storm en zombies echt overweldigend is te noemen, of scènes waarbij veel zombies de groep vanuit alle kanten belagen is beklemmend, omdat je ze ook echt rondom je heen hoort. Ook de schietpartijen en explosies klinken zoals je verwacht. Wat uiteraard een heerlijke ervaring is al je de juiste surround (head)set hebt.


Conclusie

Z Nation leek in de eerste instantie op een knock off zombieserie van The Walking Dead, en ook nog eens van het productie bedrijf The Asylum dat bekend staat om zijn knockbusters en SyFy-producties als de Megashark- en Sharknado-films. Maar deze serie weet zich door middel van humor, leuke karakters en gevarieerde locaties, gore en bloederige effecten zich te onderscheiden en zelfs frisse ideeën naar het inmiddels uitgemelkte genre te brengen. Gooi daar nog eens een popculture verwijzingssausje overheen en je kan wel zeggen dat dit een goede en vooral vermakelijke hit is geworden. Het succes is zo groot dat er een tweede seizoen is gekomen en een derde recent is bevestigd. Ik geef je dan ook mijn onmiddellijke koopadvies en een 90.
Onze score 90

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Z Nation Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief